Szerbia lemondhat Koszovóról

Aleksandar Vučić szerb elnök a Blic című lapban megjelent szerzői cikkében közölte, hogy a balkáni országnak egy Koszovóval kapcsolatos belső dialógusra van szüksége. Úgy fogalmaz, hogy a gondokat nem szabad a következő nemzedékre hagyni, de ugyanakkor egy tartós, békét szavatoló megoldásra van szükség – idézte az államfőt a delhir.info.

„Társadalmunknak szembe kell nézni a valósággal. Nem mondhatunk le tulajdonunkról, de azt sem várhatjuk, hogy visszakapjuk azt, amit elvesztettünk” – írja az államfő. „A történelem folyamán sem a szerb, sem az albán fél nem tanúsított megfelelő megértést a másik iránt” – fogalmazott.

„Szerbiát nem kell lebecsülni annak ellenére, hogy az albánok több nyugati állam támogatását élvezik. A megoldást nem a korábbi mítoszokban kell keresni, de nem szabad lemondani az állam érdekeiről sem” – figyelmeztet Vučić. „Itt az ideje, hogy az ország konfliktus nélkül legyen győztes. A fejlődés folyamatossága érdekében el kell vágni a gordiuszi, azaz a koszovói csomót” – olvasható az államfő cikkében.

Nagyon úgy tűnik, Vučić megtalálta a módját, hogy beismerje a déli tartomány elvesztését, anélkül, hogy saját politikai tekintélyét veszélyeztetné. Az államfő szerzői írása előszele lehet ennek a folyamatnak, illetve az abban közöltek kitűnő diplomáciai megoldást nyújthatnak a hosszú évek óta fennálló viszálynak.

Szerző

Megmenekültek a Notre Dame méhei

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:34

Fotó: AFP/ AMAURY BLIN
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.
Szerző

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:26

Fotó: AFP/ GEOFFROY VAN DER HASSELT
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.  
Szerző
Témák
Notre Dame