Szerbia lemondhat Koszovóról

Aleksandar Vučić szerb elnök a Blic című lapban megjelent szerzői cikkében közölte, hogy a balkáni országnak egy Koszovóval kapcsolatos belső dialógusra van szüksége. Úgy fogalmaz, hogy a gondokat nem szabad a következő nemzedékre hagyni, de ugyanakkor egy tartós, békét szavatoló megoldásra van szükség – idézte az államfőt a delhir.info.

„Társadalmunknak szembe kell nézni a valósággal. Nem mondhatunk le tulajdonunkról, de azt sem várhatjuk, hogy visszakapjuk azt, amit elvesztettünk” – írja az államfő. „A történelem folyamán sem a szerb, sem az albán fél nem tanúsított megfelelő megértést a másik iránt” – fogalmazott.

„Szerbiát nem kell lebecsülni annak ellenére, hogy az albánok több nyugati állam támogatását élvezik. A megoldást nem a korábbi mítoszokban kell keresni, de nem szabad lemondani az állam érdekeiről sem” – figyelmeztet Vučić. „Itt az ideje, hogy az ország konfliktus nélkül legyen győztes. A fejlődés folyamatossága érdekében el kell vágni a gordiuszi, azaz a koszovói csomót” – olvasható az államfő cikkében.

Nagyon úgy tűnik, Vučić megtalálta a módját, hogy beismerje a déli tartomány elvesztését, anélkül, hogy saját politikai tekintélyét veszélyeztetné. Az államfő szerzői írása előszele lehet ennek a folyamatnak, illetve az abban közöltek kitűnő diplomáciai megoldást nyújthatnak a hosszú évek óta fennálló viszálynak.

Szerző
2017.07.26 11:54

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet, mert egy miniszterük bírálta Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.15 20:27
FOTÓ: AFP / KISBENEDEK ATTILA
Fotó: /
A svéd szociális ügyekért felelős miniszter nemrég úgy fogalmazott, Magyarországon "a politika bűzlik a '30-as évektől." Szijjártó már akkor "visszaszólt", de mint kiderült, nem érte be ennyivel.
Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt - írja az MTI Szijjártó Péter közlésére hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a minap azt a bejegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor "visszaszólt" a politikusnak, hozzáfűzve, hogy "Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra." Most pedig ismét jelezte, szerinte megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt.
A tárcához bekéretett nagykövetnek el is mondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.
"A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja" - mondta a miniszter.
2019.02.15 20:27

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35