Az atomhulladéknál is károsabbak a napelemek

Publikálás dátuma
2017.07.27. 07:20
Fotó: Thinkstock

A napelemek 300-szor annyi mérgező hulladékot termelnek, mint az atomerőművek - állítja a Environmental Progress (EP) nevű környezetvédelmi kezdeményezés tanulmánya. Az EP kimutatta, hogy ha egy területen 25 éven át ugyanannyi elektromos energiát termelnének napelemek és atomerőművek segítségével, s a keletkező hulladékokat egy futballpálya méretű helyen helyeznék el, akkor az atomhulladék olyan magas lenne, mint a pisai ferde torony (52 méter), míg a napelemekből keletkező hulladék a Mount Everest kétszeresét (16 kilométert) tenné ki - írja a alternativenergia.hu.

A japán környezetvédelmi minisztérium tavaly novemberben rámutatott, hogy a szigetországban készített és használt napelemek után évente keletkező hulladék a mostani 10 000 tonnáról 2040-re 800 000 tonnára nőhet. Az EP kiemelte, hogy sem Japánban, sem Kaliforniában nincsenek jelenleg tervek arra vonatkozóan, hogy mit lehetne biztonságosan kezdeni a kimustrált napelemekkel. Európában ugyanakkor a gyártók kötelezve vannak arra, hogy az élettartamuk végén összegyűjtsék az eladott napelemeket és biztonságosan feldolgozzák azokat. A Solar Energy Industries Association nevű szakmai szervezet egyik szóvivője bírálta a tanulmányt, mondván: az nem a valóságot tükrözi, hiszen a napelemek legnagyobb részt könnyen újrahasznosítható anyagokból készülnek, amelyeket a panelek élettartamának lejárta után sikeresen lehet visszanyerni és újrahasznosítani.

Szerző

Életben maradnak a bikák

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:19

Nem fognak többé az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozni a Baleár-szigeteken egy új jogszabály szerint. Ha mégis, akár 100 ezer eurós (30 millió forintos) büntetést is kiszabhatnak. Az arénában a torreádorok ezentúl semmilyen szúró-vágó eszközt nem használhatnak.Szerző

60 ezer éves erdő a víz alatt

Egy jégkorszak korabeli erdőt találtak az amerikai Alabama partjainál, 18 méterrel a felszín alatt. Az erdő 60 ezer éves és a jégkorszak korabeli szárazföldön terült el, amikor a tenger szintje még 122 méterrel alacsonyabban volt.  Az erdőt 2004-ig üledék rejtette el, majd az Ivan hurrikán kvázi kimosta a tengerfenékről.

Szerző