Előfizetés

Belháború a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségben

Belháború alakult ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségben (AIBA): a végrehajtó bizottság szavazást kezdeményez a jelenlegi elnök, Vu Csing Kuo leváltásáért, és létrehozott egy ideiglenes vezető testületet Vu ellenében. Az insidethegames.org írása szerint a többek között az európai tagszövetséget vezető, AIBA-alelnök olasz Franco Falcinelli vezette ellenzék és Vuék vitája odáig fajult, hogy a svájci rendőrséget hívták ki az AIBA lausanne-i irodájába. Most a svájci hatóságoknak kell dönteniük arról, hogy ki használhatja az épületet, ezért az jelenleg zárva van, senkit sem engednek be oda.

A szövetséget 2006 óta vezető tajvani Vu már évek óta támadások kereszttüzében állt, s jelenleg is azzal vádolják, hogy csődközeli helyzetbe vezette az AIBA-t.

A problémákról már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is értesült, sőt, a NOB a tavalyi nyári játékok után visszatartotta a szövetségnek járó pénzt. A NOB-nak a sportági szövetség gazdálkodása mellett a pontozási és a doppingellenőrzési rendszerrel is problémája volt, ám néhány hónapot követően átutalta az AIBA-nak az összeget, mivel garanciákat kapott a problémás ügyek megoldására.

Az ökölvívótornán voltak talán a legnagyobb botrányok a riói játékokon, mivel a meccsek közül többet is egyértelműen elcsaltak a bírók. Az AIBA akkor gyorsan cselekedett, s még a versenyek alatt, augusztus 17-én több bírót kizárt, majd október elején 36 mérkőzésvezetőt és pontozót tiltott el az olimpián közreműködők közül. Tavaly év végén a pontozási rendszer reformját is bejelentették, melynek legfontosabb elemei közül az egyik, hogy az idei évtől már nem a bíróküldő bizottság jelöli ki a mérkőzések vezetőit és pontozóit, hanem sorsolják őket, illetve az ötből valamennyi pontozó döntése számít az eredménynél, nem csupán háromé.

Mégsem zárt kapus az Újpest–Vasas rangadó

Publikálás dátuma
2017.07.27. 07:53
Fotó: Tóth Gergő

Bár a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága egy zárt kapus bajnoki mérkőzés megrendezésére kötelezte az Újpestet, a büntetést egész biztosan nem a hétvégi, Vasas elleni találkozón léptetik életbe. „A FEB az Újpest–FTC mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolói részéről jelentős mennyiségű pirotechnikai eszköz beviteléért és használatáért, rasszista megnyilvánulásért (több alkalommal is „huhogtak” az ellenfél színes bőrű játékosának labdaérintésénél), valamint másokat megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél szidalmazása) 600 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a nézők nélküli, zárt sportrendezvényben történő mérkőzésrendezést egy soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésre” – állt a szövetség tegnapi közleményében.

A szövetségi tájékoztatás szerint minden fegyelmi határozatnak, amely ilyen büntetést tartalmaz, jogerőre kell emelkednie ahhoz, hogy végrehajtható lehessen – ráadásul az esetleges fellebbezésnek halasztó hatálya van, ezért biztosan kijelenthető, hogy nem a Vasas elleni hazai mérkőzés lesz a zárt kapus. Ez a büntetés csak a fellebbezési határidő leteltével hajtható végre – ha nem lesz fellebbezés. Ha lesz, akkor a jogerőre emelkedés időpontja dönt, de ez a másodfok döntésétől függően hetekig, hónapokig is elhúzódhat.

„Tekintettel arra, hogy a határozat csütörtökön kerül kézbesítésre, onnan számolva 15 nap a legkorábbi időpont (augusztus 11.) a jogerőre emelkedésre. Vagyis legkorábban az augusztus 19-i Újpest–DVTK mérkőzésen lehetséges a zárt kapu” – fogalmazott közleményében az MLSZ.

Nincs veszítenivalója a Videotonnak Bordeaux-ban

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.07.27. 07:51
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila
Egyetlen magyar futballcsapatként a Videoton maradt állva a labdarúgó Európa-liga selejtezőjében, melynek 3. fordulójában ma a Bordeaux vár a magyar ezüstérmesre, idegenben.

Noha 2016 nyarán cserejátékosként élte meg az Ausztria elleni 2-0-s, bordeaux-i Európa-bajnoki sikert, a franciák új arénájáról kellemes emlékei lehetnek a 95-szörös válogatott Juhász Rolandnak, a Videoton játékosának.

- Akár az AC Milan vagy az Everton ellen is készülhetnének, ám a sorsolás a Bordeaux-t sodorta az útjukba. Mi volt az első reakciójuk?

- Az, hogy kaphattunk volna kedvezőbb ellenfelet is. Viszont ha az első két fordulóban a szerencse mellénk állt és kedvezőbb volt a sorsolásunk, talán törvényszerű, hogy most egy kicsit nehezebb ellenfelet sikerült kihúzni. A franciák legyőzése nem ígérkezik könnyűnek, de nem is megoldhatatlan a feladat. A Bordeaux a favorit, mégis szeretnénk rácáfolni az előzetes esélyekre.

- Mivel otthon kezd, arra lehet számítani, hogy az első, franciaországi összecsapáson megpróbálja döntésre vinni a továbbjutást a rivális. Önök is erre készülnek?

- Biztosan szeretnének már hazai pályán olyan előnyt szerezni a franciák, ami számukra megnyugtató lehet. Nekünk egyébként jobb volna, ha a nyíltabb játékot választanák... Amikor túlzottan támad egy csapat, több a hibalehetőség hátul. A Bordeaux még nem lépett pályára tétmeccsen az új idényben, így mellettünk szólhat, hogy közben mi négy selejtezőt és két bajnoki mérkőzést játszottunk. Remélem, ebből látszani fog valami Franciaországban is.

- Előzőleg máltai és észt riválist búcsúztattak, a francia együttes viszont összehasonlíthatatlanul más szint. Lehet bármit továbbvinni a korábbi párharcok tapasztalataiból?

- Nehéz abból a két-két meccsből kiindulni, hiszen mindkétszer mi voltunk az esélyesek, abszolút domináltunk. Egyik meccsen sem forgott veszélyben, hogy továbbjutunk, most viszont egy olyan mérkőzés jön, amelynek nem mi vagyunk a favoritjai. Nincs vesztenivalónk, jóval előrébb rangsorolt csapattal szemben lépünk pályára, mindez viszont nem azt jelenti, hogy előre feladjuk. Szeretnénk megmutatni, hogy nem véletlenül jutottunk el idáig.

- Vezetőedzőjük szerint az észtek ellen 1-1-re végződő visszavágón éppen annyit teljesítettek, amennyi a vereség elkerüléséhez elegendő volt. Tudatosan tartalékoltak?

- Nem hiszem, hogy részünkről ez tudatos dolog lett volna. Ha a továbbjutás veszélyben lett volna, élvezhetőbb meccset is tudtunk volna játszani.

- Bordeaux-ban aligha lesz lehetőségük spórolni az erővel…

- Az biztos! A franciák ellen mindkét mérkőzésen a maximumot kell nyújtanunk, ezt pontosan tudjuk.

- A legutóbbi selejtezőn megsérült a védelem egyik kulcsembere, Paolo Vinícius. Az ő hiánya befolyásolhatja a párharc kimenetelét?

- Fejes András korábban is remekül pótolta Vinit (Viníciust – a szerk.), így nem gondolom. Erős a keretünk, szerencsére több olyan játékosunk van, akik alternatívát jelenthetnek arra az esetre, ha valaki váratlanul kiesik. András kellő rutinnal rendelkezik ahhoz, hogy megoldja a feladatot.

- A válogatott tavaly nyári Eb-szereplése után kellemes emlékeket őrizhet Bordeaux-ról. Mit gondol, a kupameccset követően is pozitívan gondol majd a francia városra?

- Remélem… Persze, az új arénáról is van már kellemes emlékem az Eb-hez köthetően, de amikor az Anderlecht futballistája voltam, 2008 februárjában búcsúztattuk az európai kupasorozatban a Bordeaux-t. Igaz, akkor még a régi stadionjukban fogadtak minket. Remélem, csütörtök este után is elmondhatom, hogy ez a dolog nem változott, s továbbra is kellemes emlékeket őrzök majd Bordeaux-ból.

Infó:

Európa-liga selejtező, 3. forduló, első mérkőzés

Bordeaux–Videoton

Bordeaux, 20.30 (tv.: M4 Sport)

A visszavágót egy hét múlva rendezik.