Hármas karambol az M5-ösön – Lezárták a sztrádát

Összeütközött három személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 24-es kilométernél, Gyál térségében ma délelőtt. A balesethez a dabasi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Szerző
Témák
baleset M5-ös

Menekült gyerekek veszélyben - Sürgősen cselekedni kell

Publikálás dátuma
2017.07.28. 14:01
AFP fotó
Sürgősen cselekedni kell, hogy a menekült gyermekek ne válhassanak az emberkereskedők áldozataivá - jelentette ki az Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) pénteken.

A szakértői csoport a 4. emberkereskedelem elleni világnap alkalmából kiadott nyilatkozatában humanitárius válságnak nevezi a gyermekeket érintő emberkereskedelmet Európában, ezért arra szólította fel az Európa Tanács 47 tagországát, hogy sürgősen cselekedjenek minden gyermek, beleértve a bevándorló és menekült gyermekek jogainak tiszteletben tartása és védelme érdekében.

A csoport hangsúlyozta: a tagországoknak többet kell tenniük az emberkereskedelem megelőzéséért és a gyermekek kizsákmányolása ellen, s elegendő forrásokat kell biztosítaniuk a gyermekvédelmi rendszereknek, s elő kell segíteniük a családegyesítést is.

Az Európa Tanács tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az emberkereskedelem európai áldozatainak mintegy negyede kiskorú, akik elsősorban szexuális bűncselekmények és munkaerőpiaci kizsákmányolás áldozatai, kényszerházasságra vagy bűntettek elkövetésére kényszerítik őket.

A szakértők továbbá aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Európában sok menekült és menedékkérő gyermek él tranzitzónákban, határokon kialakított táborokban, gyakran a védelem vagy segítségnyújtás teljes hiánya, korlátozott integrációs lehetőségek közepette. Az ellenséges magatartás nehézségeket okoz azoknak a gyermekeknek, akik az emberkereskedők hálózatai elől menekülni kívánnak - hangsúlyozták. (MTI)

Szerző

Obszcén módon üzent munkatársainak a kommunikációs vezető

Publikálás dátuma
2017.07.28. 12:14

Anthony Scaramucci, a Fehér Ház új kommunikációs igazgatója egy újságíróval folytatott telefonbeszélgetésben obszcén kifejezésekkel támadta munkatársait csütörtökön.

A The New Yorker című lap washingtoni tudósítójával, Ryan Lizzával telefonon folytatott beszélgetésben - amelyet internetes oldalán a hetilap csütörtökön azonnal közölt is - Anthony Scaramucci elsősorban Reince Priebus kabinetfőnököt és Steve Bannon főtanácsadót támadta. A beszélgetésre azt követően került sor, hogy a The New Yorker nyilvánosságra hozta: Donald Trump elnök és a first lady szerdán este a Fehér Házban vacsorán látta vendégül Sean Hannityt, a Fox televízió mősorvezetőjét, Bill Shine-t, a televízió volt igazgatóját és magát Scaramuccit is. Vajon Trump elnök Sean Hannitytől kér stratégiai tanácsokat? - tette fel a kérdést a The New Yorker munkatársa. Ezután érkezett a telefon Anthony Scaramuccitól.

Lizza világossá teszi írásában, hogy Scaramucci nem kötötte ki, hogy az elhangzottak nem idézhetők név szerint, úgynevezett off-the-record vagy háttérmegbeszélést kér, ami a nyugaton bevett kommunikációs gyakorlat értelmében azt jelenti, hogy minden közölhető belőle. "Ki volt a kiszivárogtató?" - kérdezte a kommunikációs igazgató, majd amikor természetszerűleg nem kapott választ, magából kikelve közölte, hogy két héten belül mindenkit kirúg majd a Fehér Ház kommunikációs csapatából, és előbb-utóbb biztos eljut Lizza forrásához is. A múlt pénteken kinevezett kommunikációs igazgató sokakat megdöbbentő közönségességgel Reince Priebus kabinetfőnöknek támadt neki. A legenyhébb kifejezés Reince Priebus "paranoid skizofrénnak" minősítése volt. A The New Yorker újságírója szerint Scaramucci riválisának tartja Priebust. A kommunikációs igazgatót kihozta a sodrából az is, hogy a Politico című hetilap a pénzügyeiről írt, s bár az erről szóló dokumentumok nyilvánosak, ezt is Priebus "számlájára" írta, s közölte a The New Yorker riporterével, hogy az ügyben már meg is kereste az igazságügyi minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is. Közölte: Reince Priebus nemmsokára lemond majd. A washingtoni "mocsár" nem teszi őt tönkre, mondta magáról a telefonban, majd válogatott trágárságokkal nekitámadt Steve Bannon elnöki tanácsadónak is.

A nyilvánosságra került beszélgetés részletei és stílusa megdöbbentették az amerikai politikai osztályt. Paul Ryan republikánus házelnök - aki szintén wisconsini, mint a megtámadott Priebus - nyilvánosan vette védelmébe a kabinetfőnököt, Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor pedig közölte: ilyen embernek nincs helye a Fehér Házban.

Scaramucci pár órával későbbi Twitter-üzenetéből az derül ki, hogy a beszélgetésben elhangzottakat nem közlésre szánta. "Elkövettem azt a hibát, hogy megbíztam egy riporterben. Többször nem fog előfordulni" - írta a Fehér Ház újdonsült kommunikációs igazgatója, aki itt azt is elismeri, hogy néha "színesen" fogalmaz, amitől a jövőben igyekszik majd tartózkodni, de nem adja fel a "szenvedélyes harcot" Donald Trump programjának megvalósításáért.


Elemzők szerint Donald Trump elnök belső köreiben nyílt hatalmi harc tört ki. Az amerikai sajtó több orgánumában megjelent információk szerint mind Priebus, mind Bannon ellenezte Scaramucci kinevezését, akit Trump lánya és veje támogat. (MTI)

Szerző