Előfizetés

Eltűnt áldozatok, nyomasztó titkok

Cs. A.
Publikálás dátuma
2017.07.29. 07:49

Rejtélyes körülmények között eltűnt, brutálisan megcsonkított áldozatok, elejtett bűnjelek, kigyulladó fák, nyomasztó titkok. Minden adott egy újabb közhelyes svéd krimihez. Kristina Ohlsson Beteg lelkek című kötete mégsem közhelyes, sőt: a második felére az embernek olyasféle érzése támad, mintha a legnagyobb kánikula közepén beültették volna egy kád jeges vízbe, és ő egyszerűen nem tud kiszállni, pedig már minden porcikája reszket.


Noha horror-regényként aposztrofálják, a Beteg lelkek inkább pszichothriller, annak is a legbosszantóbb változata: ebben a könyvben semmi sem kézenfekvő, s ami igen, az bizonyára szemfényvesztés. Épp ettől működik olyan jól: hiába gyűjtögetjük az információmorzsákat, hiába keressük a kapaszkodókat, percről percre más fénytörésben tűnnek fel a szereplők és az események, mi pedig éppoly távol vagyunk a megfejtéstől, mint az elején. Ohlsson kicsit evidensnek is veszi itt-ott, hogy ilyen mesterien képes bonyolítani a szálakat, s valamit, amin fejezetek óta agyalunk, megold egy kósza félmondattal. Ezt leszámítva a Beteg lelkek épp olyan, amit a címe sugall: sötét, bizarr és kegyetlen történet, feloldozás nélkül. S milyen jó ez így!

EYOF - Nyolc magyar érem pénteken, történelmi szereplés

Publikálás dátuma
2017.07.29. 00:15
Horváth Karolina MTI FOTÓ: Balogh Zoltán
Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők Győrben a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) pénteki versenynapján, ezzel már biztossá vált, hogy a magyar küldöttség eddigi legjobb szereplése lesz az idei.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közösségi oldalának beszámolója szerint a dobogó legfelső fokára állhatott a 2000 méteres akadályfutásban Horváth Karolina, a 200 méteres hátúszásban Zombori Gábor, valamint a +90 kilogrammos súlycsoportban a cselgáncsozó Sipőcz Richárd, aki a magyarok zászlóvivője volt a múlt vasárnapi nyitóünnepségen.

Ezüstöt nyert az úszók közül 200 méter mellen Vécsei Réka, illetve a 4x100-as lány vegyesváltó Matula Fanni, Vécsei Réka, Hatházi Dóra, Nagy Réka összeállításban.

Harmadik helyezett lett 200 méter gyorson Fábián Fanni, míg 1500 méter gyorson Galyassy Szilárd, valamint a +70 kilogrammos kategóriában cselgáncsozó Faragó Petra.

A magyar csapat tíz arany-, tizenkét ezüst- és tizenkét bronzéremnél tart, így a 34 medállal már a zárónap előtt biztossá vált, hogy ez minden idők legjobb magyar szereplése az EYOF-ok történetében. Az eddigi csúcs a 2003-as párizsi játékokon gyűjtött 30 érem volt.

A lány kézilabdázók 32-24-re legyőzték a dánokat a pénteki elődöntőben, így fináléba jutottak. A fiúk a hetedik helyért játszhatnak szombaton, mivel 26-24-re kikaptak a spanyoloktól.

A kosarasok küzdelmei mindkét nem esetében magyar sikert hoztak: a lányok a törököket győzték le 65-57-re az elődöntőben, míg a fiúk az olaszokat múlták felül 78-74-re, így az ötödik helyért játszhatnak.

A röplabdázóknál a lányok hetedik helyen zártak a németek elleni háromszettes vereség után, míg a fiúk - akiknek a belgák ellen sikerült egy játszmát nyerniük - szombaton szintén a hetedik helyért lépnek pályára.

A szombatig tartó viadalon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkednek a 14 és 18 év közötti fiatalok. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett, a magyar színeket 152 versenyző képviseli.

Nem reménytelen a Videoton helyzete

Egygólos, 2-1-es vereséget szenvedett Bordeaux-ban az Európa-liga kvalifikációs mérkőzésen a Videoton labdarúgócsapata, ám ami ennél is fontosabb: Marko Scepovic révén idegenben szerzett gólt.

„A Videoton nagyon jó csapat, szervezettek voltak, egyáltalán nem könnyű játszani ellenük. Nyerni megyünk Magyarországra, mindent megteszünk azért, hogy ott legyünk a következő körben” – ezt Jocelyn Gourvennec, a házigazda Girondins Bordeaux trénere nyilatkozta a párharc első felvonását követően.

A mérkőzés végeredménye egyébként már az első játékrészben kialakult: Younousse Sankharé szerzett vezetést a házigazdának a 18. percben, majd 1-1-nél ő talált be a 33. minutumban is.

A visszavágót csütörtökön rendezik Felcsúton.