BKK-botrány - Kibertámadást emleget a Magyar Idők

Publikálás dátuma
2017.07.29. 11:56
FOTÓ: Molnár Ádám
A kormányközeli Magyar Idők szerint szervezett informatikai támadás érte a Budapesti Közlekedési Központ online jegy- és bérletvásárlási rendszerét, aminek csak “felvezetése” volt, hogy a sajtóban etikus hekkerként emlegetett 18 éves fiatalember 50 forintért vett havibérletet. Szerintük az utóbbi évek legsúlyosabb informatikai támadását direkt a vizes vb-re időzítették.

A kibertámadást egy dokumentummal próbálják bizonyítani, ami alapján azt írták: július 14-én több alkalommal szándékos túlterheléses és a sérülékenységre irányuló támadás érte a BKK és a webes értékesítési rendszert szolgáltató T-Systems Magyarország szervereit, a szolgáltatást a szervezett támadók harmincszoros terhelésnek tették ki. A másodpercenként keletkező naplóbejegyzések száma az átlagos 300-400-ról 13 ezer fölé ugrott, ami óránként közel 47 millió bejegyzést jelent. A lap szerint ennek hatására a felhasználók nem tudták elérni a rendszert.

A BKK és a T-Systems rendszereit felváltva, összehangoltan terhelték, és a kibertámadás kiterjedt a BKK Infóra és az okostelefonos Futár applikációra is, ezért a városvezetés tényként kezeli, hogy az ismeretlen elkövetők káoszt akartak kelteni a világbajnokság idején - írják. Ezután azzal próbálják hárítani a felelősséget a BKK-ról, hogy ilyen méretű, szervezettségű, technológiai felkészültségű célzott informatikai támadásra évek óta nem volt példa hazánkban. A támadásokat a polgári titkosszolgálatok és a Belügyminisztérium kibervédelmi szervezete is vizsgálja - írják a cikkben.

Mint ismert, a BKK július közepén indult, ám hétfő óta nem működő online jegyrendszerén igen súlyos biztonsági rések maradtak. Bár a BKK és a fejlesztő T-Systems sokáig tagadta - kívülről hozzá lehetett férni vevők megadott személyes adataihoz. 

A 24.hu kedden közölte: birtokában van egy július 16.-i adatbázis, ami 3481 utas személyes adatait tartalmazza. Az informatikai rendszer könnyen feltörhető volt, így például a valós árnál sokkal olcsóbban is lehetett jegyet, bérletet venni. 

Mint később kiderült, a BKK és a T-Systems az indulás előtti napokban szerződött – ráadásul a rendszert az utolsó pillanatban teszteltették a cég munkatársaival. 

A BKK ennek ellenére már másnap azt hangoztatta, hogy a rendszer "sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni". Tarlós István főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy az adatok nem a rendszer feltöréséből származnak, hanem szakértők szerint a BKK vagy a T-Systems állományából „követte el” valaki, külső szivárogtatást nem tudnak kimutatni.

Szerző

Botkát elutasították az ellenzéki pártok? - Újabb "leleplezésre" készülhet

Publikálás dátuma
2017.07.29. 11:24
Botka László július elején a Népszava szerkesztőségében FOTÓ: Tóth Gergő
Hiába a többszöri nyílt és egyértelmű visszautasítás, Botka László nem adja fel, hogy megnyerje magának az LMP-t - írja a Magyar Nemzet. A lap több kisebb ellenzéki pártot és politikust is megnevezett, akiket megkörnyékezett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, és akik nemet mondtak Botkának. Mindeközben Ujhelyi István, a szocialista párt alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a szegedi polgármester újabb „árulók” megnevezésére készül.

Botka megkeresése több szempontból is érdekes: a lap szerint az a Szekeres Imre környékezte meg az LMP-t, aki 2006 és 2010 között – így Gyurcsány Ferenc kormányzása idején is – honvédelmi miniszter volt. Ez ellent mond a miniszterelnök-jelölt korábban hangoztatott elvének, miszerint a 2010 előtti időszak meghatározó arcaival - különösen a DK elnökével - szakítanak. Másrészt a szocialisták jelöltje korábban kijelentette, hogy nincs szükség az Együtt, LMP, a Párbeszéd formálódó szövetségére, mert szerinte a kis pártok csak játszadoznak, negyedévente újabb és újabb ötlettel állnak elő. Ehhez képest Botka a Magyar Nemzet szerint korábban az Együttet és a Párbeszédet is megkereste befutó listás helyek, és biztosan nyerhető budapesti körzet ígéretével, ám ezt egyik párt vezetője sem erősítette meg.

Az LMP megkeresését azonban a zöldpárt elnökségi tagja megerősítette a lapnak. Ungár Péter úgy nyilatkozott: szakpolitikai kérdésekben szívesen egyeztetnek bármelyik ellenzéki párttal, de már számtalanszor elmondták, hogy nem fognak a szocialista párttal szövetkezni. – Az pedig, hogy az MSZP megújulásának eredményeként Szekeres Imrét küldik egyeztetni, az ő belügyük – fűzte hozzá. Szél Bernadett, az LMP társelnöke is azt kérte a szocialistáktól, hogy ne építsék tovább ezt a légvárat, hiszen ők már minden fórumon világossá tették, hogy nem változtatnak az eddig hangoztatott szövetségi politikájukon.

Emlékezetes: Botka a szerdán megjelenő 168 Órában árulónak nevezte párttársát, Molnár Zsolt országgyűlési képviselőt, amiért az javaslataival és nyilatkozataival szembement a szocialista párt kongresszuson elfogadott irányvonalával. A szocialisták kormányfő-jelöltje azt mondta, csak azzal nem számolt eddig, hogy milyen mélyen érnek bele a Fidesz csápjai az ellenzékbe. Ujhelyi István, a párt alelnöke pénteken a Klubrádióban Botka kijelentésére rátett egy lapáttal, és egyértelművé tette, hogy ennek a folyamatnak nincs vége. Elmondta, van néhány ember a pártban, aki az elmúlt két hónapban a háttérből, névtelenül nyilatkozva, újságírókat győzködve folyamatosan azon dolgozott, hogy valamilyen érdekből kifolyólag rontsa az MSZP választási esélyeit. Azt is közölte, Botka László a szabadsága után, még a közeljövőben kiáll a nyilvánosság elé, hogy kik és mivel ártottak a pártnak.

Szerző

Nocsak! A Nézőpont szerint a Momentum is bejutna a parlamentbe

Publikálás dátuma
2017.07.29. 10:24
Forrás: Nézőpont Intézet
Nyolc hónappal a következő választás előtt változatlanul vezetnek a kormánypártok, a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 43 százalékával biztos abszolút többséget szerezne - derül ki a kormánynak kedvező közvélemény-kutatásairól ismert Nézőpont Intézet a szintén kormánypropagandát terjesztő Magyar Idők számára készült kutatásából. Ez még nem is lenne meglepő, ám a Nézőpont azt is kimutatta, hogy az MSZP, a DK és a Momentum is bejutna a parlamentbe; az ilyen baloldalról kimutatott eredmény már nem is olyan gyakori a nevezett intézetnél.

Júliusban változatlanul a teljes felnőtt népesség 30 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t. A Jobbik szimpatizánsi tábora ezúttal is 11 százalékos, míg az MSZP-tábor továbbra is a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki. 

A kisebb pártok közül a DK 4, az LMP és a Momentum Mozgalom pedig 2 százalékon áll. Az Együtt, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt és a Kétfarkú Kutya Párt tábora egyaránt 1 százalékos, míg a Párbeszéd ezúttal nem érte el a mérhetőségi szintet.

Forrás: Nézőpont Intézet

Forrás: Nézőpont Intézet

Az összesítés szerint a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP 43 százalékon áll. A Jobbik a listás szavazatok 23, az MSZP 13, a DK 6, a Momentum 5 százalékát szerezné meg. Ezen a bázison az LMP tábora 4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt 2-2, a Liberálisok pedig 1 százalékon állnak.

A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. július 4-23. között készült kétezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Kétezer fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék - közölte az intézet, ami közismerten a kormányoldalnak szokott kedvezni kutatásaival.

Emlékezetes, hogy korábban azt is ki tudták mutatni, hogy az erősen menekültellenes hangot megütő, kormánypropagandát terjesztő TV2 szerepelteti a legnagyobb mértékben az ellenzéki politikusokat, azaz náluk érvényesül leginkább az egészséges "egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki" arány. Legutóbbi felmérésükből pedig az derült ki, hogy a teljes felnőtt népesség 44 százaléka ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, a kormányfő újrázását többen támogatják, mint ahányan a többi szóba jöhető jelöltet együtt.

Szerző
Frissítve: 2017.07.29. 12:33