Előfizetés

Felháborodtak a nyugdíjasok Vona Gábor kijelentésén

Publikálás dátuma
2017.07.29. 13:22
Vona Gábor Kocsordon Forrás: Facebook
Az Idősek Tanácsa visszautasította Vona Gábor, a Jobbik elnöke múlt szombati kijelentéseit, amelyekkel szerintük befolyásolható személyekként tünteti fel ezt a korosztályt.

A tanács szombati közleményében azt írta, az Idősek Tanácsa tagjai megdöbbenéssel olvasták Vona Gábornak, a Jobbik elnökének kijelentéseit a szerinte "manipulált" nyugdíjasokról.

A bejegyzés "minden elemét visszautasítjuk, mert megkérdőjelezi a nyugdíjasok személyes értékválasztásának képességét, és azt sugallja, hogy a saját megélt tapasztalataikat mellőzve befolyásolható, személytelen, döntésképtelen tömeget alkotnak" - fogalmazott a szervezet az idősek, a nyugdíjasok nevében.

Vona Gábor múlt szombati Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat "a politika manipulációjától", két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: a nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy "hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját. Történelmi traumáikra, érzelmeikre játszik a kormányfő, azokat nem feloldva, hanem felszítva manipulálja a nyugdíjasokat. Csak azért mert ott van a legtöbb szavazó" - írta a Jobbik elnöke.

A Facebook-poszt után pár nappal Vona újabb bejegyzést írt arról, hogy maga a Fidesz és médiája bizonyította, hogy valóban csak egy manipulálható tömeget, egy 10.000 forintos Erzsébet-utalvánnyal és Bözsi nénis PR látogatással megvehető társadalmi csoportot látnak azokban, akik egy életen át güriztek és végre nyugalomra, tisztes megélhetésre vágynak. A Jobbik elnöke ezt a következő állításokkal támasztotta alá:

1. Ők azok, akik egy kalap alá vesznek minden nyugdíjast, azt gondolják, mindegyikük bedől az Orbán-rezsim hazugságainak és kapható egy kis napi gyűlöletre, uszíthatóak és amint füttyent egyet a miniszterelnök, mennek a harcba.

2. Lenézik őket, mert azt hiszik, hogy nem értik pontosan, miről szólt a szombati bejegyzésem, hogy milyen morális válságban van a magyar társadalom.

3. Azt gondolják, nem látják, mivé lett ez az ország 7 év Fidesz-kormányzás alatt. Nem érzik a saját pénztárcájukon, hogy egyre nehezebben jönnek ki a nyugdíjból, vagy nem tapasztalják a saját bőrükön, hogy nincs orvos, aki ellássa őket, hogy már unoka sincs, akinek süteményt süthetnének, akit megtaníthatnának bicikilizni, mert a gyermekeik külföldre menekültek.

4. Azt hiszik, minden nyugdíjas lekenyerezhető egy majdnem nullával egyenértékű nyugdíjemeléssel, egy kis alamizsnával, hogy nem látják pontosan a jelenlegi nyugdíjrendszer igazságtalanságát. Azt, hogy a tisztességgel ledolgozott éveik egy fabatkát sem érnek a kormány szemében és csak most lettek fontosak, hogy lassan szavazni kell - vélekedett szerdai bejegyzésében Vona Gábor.

Óriási a dugó - Négy órát is várhat a röszkei határátkelőnél

Intenzív a forgalom a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton.

Huber Krisztián közölte, a kilépő oldalon a személyautóknak négy, a buszoknak és tehergépkocsiknak kettő órát kell várakozniuk. Hozzátette: az ásotthalmi átkelő kilépő oldalán egyórás a sor.

Tanácsa szerint az utazóknak Szerbia felé célszerű másik határátkelőt választaniuk. A magyar és szerb állampolgárok használhatják a tiszaszigeti, a bácsalmási és a röszkei közúti határátkelőhelyet. Ezek naponta 7 és 19 óra között tartanak nyitva. Emellett a hercegszántói és tompai átkelő is folyamatosan igénybe vehető, az utóbbinál azonban szintén erős a forgalom - tudatta a főhadnagy.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a www.police.hu oldal határinfó rovatában, valamint a rendőrségi útinformációs rendszer (rutin) mobilapplikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

BKK-botrány - Kibertámadást emleget a Magyar Idők

Publikálás dátuma
2017.07.29. 11:56
FOTÓ: Molnár Ádám
A kormányközeli Magyar Idők szerint szervezett informatikai támadás érte a Budapesti Közlekedési Központ online jegy- és bérletvásárlási rendszerét, aminek csak “felvezetése” volt, hogy a sajtóban etikus hekkerként emlegetett 18 éves fiatalember 50 forintért vett havibérletet. Szerintük az utóbbi évek legsúlyosabb informatikai támadását direkt a vizes vb-re időzítették.

A kibertámadást egy dokumentummal próbálják bizonyítani, ami alapján azt írták: július 14-én több alkalommal szándékos túlterheléses és a sérülékenységre irányuló támadás érte a BKK és a webes értékesítési rendszert szolgáltató T-Systems Magyarország szervereit, a szolgáltatást a szervezett támadók harmincszoros terhelésnek tették ki. A másodpercenként keletkező naplóbejegyzések száma az átlagos 300-400-ról 13 ezer fölé ugrott, ami óránként közel 47 millió bejegyzést jelent. A lap szerint ennek hatására a felhasználók nem tudták elérni a rendszert.

A BKK és a T-Systems rendszereit felváltva, összehangoltan terhelték, és a kibertámadás kiterjedt a BKK Infóra és az okostelefonos Futár applikációra is, ezért a városvezetés tényként kezeli, hogy az ismeretlen elkövetők káoszt akartak kelteni a világbajnokság idején - írják. Ezután azzal próbálják hárítani a felelősséget a BKK-ról, hogy ilyen méretű, szervezettségű, technológiai felkészültségű célzott informatikai támadásra évek óta nem volt példa hazánkban. A támadásokat a polgári titkosszolgálatok és a Belügyminisztérium kibervédelmi szervezete is vizsgálja - írják a cikkben.

Mint ismert, a BKK július közepén indult, ám hétfő óta nem működő online jegyrendszerén igen súlyos biztonsági rések maradtak. Bár a BKK és a fejlesztő T-Systems sokáig tagadta - kívülről hozzá lehetett férni vevők megadott személyes adataihoz. 

A 24.hu kedden közölte: birtokában van egy július 16.-i adatbázis, ami 3481 utas személyes adatait tartalmazza. Az informatikai rendszer könnyen feltörhető volt, így például a valós árnál sokkal olcsóbban is lehetett jegyet, bérletet venni. 

Mint később kiderült, a BKK és a T-Systems az indulás előtti napokban szerződött – ráadásul a rendszert az utolsó pillanatban teszteltették a cég munkatársaival. 

A BKK ennek ellenére már másnap azt hangoztatta, hogy a rendszer "sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni". Tarlós István főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy az adatok nem a rendszer feltöréséből származnak, hanem szakértők szerint a BKK vagy a T-Systems állományából „követte el” valaki, külső szivárogtatást nem tudnak kimutatni.