Előfizetés

Orbán vesztett népszerűségéből - Stagnál a Fidesz

A Fidesz népszerűsége nem moccant, a Jobbik is stagnál, ahogy az LMP és a DK is, az MSZP egy százalékpontot vesztett - derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

A közvélemény-kutatás szerint a Jobbik-támogatók közül immár 85 százalék rühelli, amit a kormány csinál (ez a múltkori felmérés során még csak 80 volt), az MSZP-szavazóknál a kritikus arány júliusban 77 százalék – ami 80 százalékról szelídült vissza. Az ellenzéki pártok mozgásait vélhetően a vizes vb befolyásolja, a gigarendezvényt ugyanis a jobbikosok jóval kevésbé szerették, mint a szocialisták.

Csakhogy az elégedetlenség önmagában kevés ahhoz, hogy átrendezze az erőviszonyokat - fejtik ki a felmérésben. A Fidesz, a Jobbik, de az LMP és a DK népszerűsége is stagnál, az MSZP pedig egy százalékpontot vesztett. 

Orbán Viktor egy hónap alatt támogatói 2 százalékát bukta, ahogy hasonló arányú veszteséget könyvelhetett el Botka László, illetve Vona Gábor is. Ami az utóbbi kettőt illeti, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje az MSZP-s belviszályok miatt halványodik, a Jobbik első embere pedig azért fakul, mert a nemrég elfogadott plakáttörvény miatt több ezer hirdetési helyről tűnt el az arca, és a köztéri jelenléten kívül érdemi politikai teljesítményt nem nyújtott az utóbbi időben.

A felmérés eredményeiről bővebben a Vasárnapi hírekben olvashat!

Rogánék "pénzszórásából" segítenék az egészségügyi dolgozókat

A Jobbik elengedné az egészségügyi dolgozók egészségbiztosítási járulékát és beépítené a bérükbe, emellett életpályamodellt dolgozna ki a számukra - mondta Lukács László György, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton.

 Az ellenzéki politikus elmondta: a Jobbik tudja és látja, hogy az egészségügy sokszor már csak azért működik, mert a benne dolgozók összetartják. Ezért mind hosszú, mind rövidtávon el kell ismerni a munkájukat. 

A párt kormányra kerülésekor az egészségügyi dolgozók bruttó bérének 7 százalékát kitevő egészségbiztosítási járulék elengedése és beépítése a bérbe mintegy 136 ezer dolgozónak jelentene átlagosan 19 ezer forintos emelkedést, ami összességében 32 milliárd forintot tenne ki - mondta Lukács László György.

Szerinte erre a mostani költségvetésben is "bőven megvan a keret": a Miniszterelnöki Kabinetiroda "éves pénzszórása nagyjából ezzel egyenlő, de a Seuso-kincsek, Orbán Viktor kisvasútja és három szoba felújítása a budai Várban együtt szintén 32 milliárd forint" - mondta.

Kitért arra is: az ötletet először a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetsége (Maposz) vetette fel, és az az analógia az alapja, hogy a vasútnál, a BKV-nál vagy az energetikában dolgozóknál a rendszert fenntartóknak, azt működtetőknek nem kell fizetniük a rendszer használatáért.  Kiemelte ugyanakkor, hogy a Jobbik nem az ehhez hasonló, elszigetelt béremelésekben hisz, hanem a kidolgozandó életpályamodellben, amely béremelést és munkakörülmény-javítást jelentene egyszerre.

Kövér: sokan gondolták, hogy nem éljük túl a vizes vb-t

Publikálás dátuma
2017.07.29. 17:19

A vasárnap záruló vb vége előtt kijelenthető, hogy Magyarország sikeresen rendezte meg a 17. vizes világbajnokságot, ehhez a vizes sportágak nemzetközi szövetségének (FINA) a támogatása és a magyar emberek összefogása is kellett - mondta Kövér László házelnök szombaton, aki a FINA elnökségének fogadásán Julio Cesar Maglione-től, a Nemzetközi Úszó Szövetség elnökétől megkapta a FINA-díjat.

Kövér László az Országgyűlésben tartott fogadáson azt hangoztatta: a kívülállók számára akkora őrültségnek tűnhetett, hogy Magyarország beugróként megrendezi a 2017-es világbajnokságot, mint 27 méter magasból leugrani. A házelnök ezzel viccesen (?) a Batthyány téren felállított toronyra utalt, amelyről a versenyzők ugrottak le. "Többen gondolták, hogy nem fogjuk túlélni" - tette hozzá a házelnök.

Szerinte most már "megkockáztatható", hogy Magyarország sikeres volt, amihez a magyar emberek összefogása, valamint a FINA bizalma és támogatása is kellett - hízelgett a nemzetközi szövetségnek Kövér, mégiscsak most kapta meg a FINA-díjat.

A sablonszöveget sajátjai dicséretével folytatta: szerinte összefogott a politika, a kormány, amely stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, az Országgyűlés, az önkormányzatok, a gazdasági ágazat szereplői, a beruházások kivitelezői is. Kövér László reményét fejezte ki, hogy ez az összefogás beépül a közgondolkodásba és az örökségünk részévé válik. Magasztos beszédét azzal zárta: a magyar versenyzők által megszerzett érmekkel példaképet állítottak a fiatalok elé, a létesítmények pedig nem csak Magyarország, hanem a világ vizes közösségének a kincsét is gazdagítják.

Éljen.