A MÚSZ-elnök lemondását követelik az olimpiai bajnokok

Publikálás dátuma
2017.08.01. 00:23
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Az úszó sportág számos meghatározó személyisége tarthatatlannak gondolja a MÚSZ-ban jelenleg, Bienerth Gusztáv vezetése alatt uralkodó állapotokat – közölte hétfő esti levelében Csurka Gergely, a Nemzetközi Úszószövetség médiamunkatársa. Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, Risztov Éva olimpiai bajnok szintén tarthatatlannak tartja a jelenlegi helyzetet, és a legrövidebb időn belüli változást sürget.

Csurka közleményében arról számolt be, hogy elnökségi ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség, amelyen a tagok kézhez kapták az Ellenőrző Testület vezetőjének, Pósa Józsefné lemondó levelét. Ezután a testület egyik tagja, dr. Kézsmárki Éva Mónika szintén elküldte lemondását az elnöknek, Bienerth „elfogadhatatlan vezetési stílusa” miatt. 

A lemondások miatt harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell tartania a MÚSZ-nak, ahol az elnök visszahívása és új elnök vagy elnökség választása is napirendre kerül.

A mai elnökségi ülésen résztvevő tagok közül négyen szintén készek voltak lemondani, mivel a sportág legtöbb képviselője úgy látja, a jelenlegi vezetés alkalmatlan a feladata ellátására. 

Csurka hétfőn este lapunknak is továbbított levele szerint például Turi György, a Kőbánya SC mesteredzője úgy látja: "Ez a sportág többet érdemel, ez így nem mehet tovább.” Plagányi Zsolt, az Egri Úszó Klub vezetőedzője szerint "a szép szavak helyett végre tettekre volna szükség, de azokra eddig hiába vártunk.” Petrov Iván, a Győri Úszó Klub vezetőedzője pedig úgy gondolja: "annyi olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal rendelkezik a magyar úszósport, közülük többen is alkalmasak lennének a sportág élére.”

A levélben a Nemzetközi Úszószövetség médiamunkatársa azzal magyarázza az úszók időzítését, hogy a sportág volt olyan elegáns, hogy a világbajnokság előtt és alatt semmiképp sem akart nehéz helyzetet teremteni, a kellő figyelmet elterelni a lényegről, a csodálatos, hatalmas sikert arató versenyről.

Ez a sportág Bienerth Gusztávnál jobb elnököt érdemel - így zárja Csurka a levelét.

Bienerth nem mond le
A MÚSZ elnökének keddi sajtótájékoztatóján -amelyen a vizes világbajnokságot értékelték- szóba került, hogy a hétfői elnökségi ülésen ketten jelezték lemondásukat, így az alapszabály értelmében és az elnökség döntésképessége érdekében az elnöknek harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívnia - tudósít az MTI.
"Sok támadás ért, ami megerősít" - mondta Bienerth, hozzáfűzve: a közgyűlés időpontjáról az elnökség a közeljövőben meghozza a döntést. Kifejtette: számára "megdöbbentő" volt, hogy egy nappal a sikeres vb után mit forralnak ellene, de "örül" annak, hogy ez neki, és nem a szövetségi kapitánynak vagy a versenyzőknek szól.
"Arra kaptam megbízatást, hogy végleg felszámoljam a barter-korszakot, rend legyen a szövetségben és a sportágban. Közben bizonyos emberek lábára léphettem, de ez is azt mutatja, hogy jó úton járok" - emelte ki Bienerth, aki hangsúlyozta, hogy nem mond le. Az elnökség a hétfői ülésén támogatásáról biztosította, a "nagypolitika" részéről pedig nem kapott arra utaló jelzést, hogy a bizalom megingott volna az irányába - tette hozzá.

Szerző
Frissítve: 2017.08.01. 15:18

Hőségriadó - Az év eddigi legerősebb hőhulláma jöhet!

Publikálás dátuma
2017.07.31. 23:43
Illusztráció: Shutterstock
Keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az év eddigi legerősebb hőhullámáról írt hétfő délután.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint értesítették a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérve, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat. 

További intézkedésekre egyelőre nincs szükség - tették hozzá. Kiemelték: a tartós hőség nemcsak a szív- és a keringési betegségben szenvedőket, hanem az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. A nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, de kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint az alkoholos italok fogyasztását - írták.

Az Emmi felhívta a figyelmet arra is, hogy akik a vízparton tartózkodnak, azok a déli órákban kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán - olvasható a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni veszélyjelzésében azt írta: a következő napokban fokozódik a hőség. A héten többfelé 40 fok körüli maximumok is lehetnek. hőség miatti meteorológiai szolgálati, valamint tisztifőrvosi - az egykori Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - figyelmeztetésnek különböző kritériumai vannak. 

A tisztifőorvosi figyelmeztetésnek három fokozata van. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt csak figyelmeztetést ad ki, riasztást nem. Előbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Az Időkép előrejelzése szerint szerdán szinte zavartalan lesz a napsütés, így marad a száraz, meleg nyári idő. A délies szél többfelé feltámad. Folytatódik a forróság, nappal 34-39 fokig melegszik a levegő és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. 

Csütörtökön délután egy-egy zápor, zivatar a Dunántúlon és északkeleten kialakulhat, de marad a hőség. Eleinte ragyogó napsütés ígérkezik, majd délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Helyenként élénk lökések kísérik a délies szelet.

A kánikula előreláthatólag a hét második felében is folytatódik, sok napsütéssel. A hétvégén az északi megyékben záporok, zivatarok már helyenként kialakulhatnak. Délutánonként 34-40 fokos hőségre készülhetünk.

Szerző
Frissítve: 2017.07.31. 23:51

Vona Gábor üzent az időseknek

Publikálás dátuma
2017.07.31. 22:41

Csak valami félreértésről lehet szó – állította Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Idősek Tanácsának szóló nyílt levelében. 

A pártelnök előzőleg Nyugdíjas polgárháború lesz? címmel írt bejegyzést a Facebookon, mire az Idősek Tanácsa bocsánatkérésre szólította fel.

Vona szerint a tiltakozók nem olvasták el a teljes szöveget, hanem csak a kormányközeli sajtóban kiragadott és félremagyarázott mondatokkal találkoztak.

Vona Gábor teljes bejegyzését alább olvashatja el:

Szerző