Robbantani akart? - Előzetesben S. Ábel

Publikálás dátuma
2017.08.01. 01:42
S. Ábelt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei a Terrorelhárítási Központtal (TEK) együttműködve fogták el pénteken a
Előzetes letartóztatásba került S. Ábel, akit rablás előkészülete miatt fogtak el pénteken a fővárosban - tájékoztatta Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. A férfit korábban elítélték azért, mert 2013-ban egy budapesti gyorsétterem bejáratánál, majd bent is fegyverrel többször a levegőbe lőtt, előzőleg pedig joghallgatóként diáktársai megölésével fenyegetőzött.

A 24.hu portál arról írt hétfőn, hogy S. Ábel robbantásra készülhetett. A Fővárosi Törvényszék a birosag.hu weboldalon közzétett közleményében azt írta: robbanóanyaggal visszaélés miatt indult büntetőügyben a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el hétfőn egy hónapra a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős. Közölték: a bíróság szerint a gyanúsított férfi júliusban úgy döntött, hogy robbanószert állít elő és beszerzi a robbanóanyag elkészítéséhez szükséges hozzávalókat. A gyanúsított folyamatosan kísérletezett a szerekkel, és július végére elkészített egy, "megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható" robbanószert. A gyanúsított által megalkotott anyag alkalmas emberi élet kioltására, ha felrobban, 3-5 méter sugarú körben okoz súlyos, maradandó sérüléseket. Hozzáfűzték: a robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló úgynevezett másodlagos repeszek is okozhatnak halálos sérüléseket. Megjegyezték: a férfi egyébként kiöntötte az általa előállított anyagot egy erdős területen.

Titkos adatszerzéssel kiderítették, a férfi egy barátjával arról beszélt, hogy prostituáltakat kellene kirabolni. Bár a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, a bíróság szerint nem kizárt, hogy a rabláshoz , de az is lehet, hogy véletlenszerűen kiválasztott emberek ellen akarta felhasználni az anyagot. A bíróság indoklásában rögzítette, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, újabb bűncselekményét is büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Az aktuális eljárás rablás előkészülete miatt indult ellene, aki korábban beszerzett egy lőfegyvernek nem minősülő, de emberi élet kioltására alkalmas, működőképes muzeális pisztolyt, amelyet a rendőrség július elején lefoglalt tőle. A döntés nem jogerős.

Szerző

Elhunyt a Veszedelmes viszonyok sztárja

Publikálás dátuma
2017.07.31. 14:16
FOTÓ: GEORGES BENDRIHEM / AFP
Jeanne Moreau a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja volt.

A 89 éves filmlegendát hétfő reggel találta holtan párizsi lakásában a takarítónője – értesült a Closer című francia társasági magazin, amelynek hírét a művész ügynöke is megerősítette - írja a hvg.hu.

Több mint 150 filmjében Jeanne Moreau együtt dolgozott a világ szinte valamennyi nagy rendezőjével Theodorosz Angelopulosztól Michelangelo Antonionin és Orson Wellesen át Wim Wendersig, Rainer Werner Fassbinderig és Francois Ozonig.

A francia filmes újhullám múzsájának számított, Francois Truffaut-val forgatta egyik legjobb filmjét, a Jules és Jimet. Hatvanöt éves pályafutása során ugyanúgy játszott végzet asszonyát, mint királynőt, tanítónőt vagy gengszternőt. Leghíresebb filmjei közé tartozik a Veszedelmes viszonyok (1959) és a Moderato Cantabile (1960).

Egy mondás szerint a francia filmben Brigitte Bardot volt a szex, Catherine Deneuve az elegancia, Jeanne Moreau pedig az intellektuális nőiesség.

A szakmájában és a magánéletben is szigorú és következetes Moreau az egyetlen színésznő, aki kétszer (1975-ben és 1995-ben) is elnökölt a cannes-i filmfesztiválon, 1986-tól 1988-ig a Francia Filmművészeti Akadémia elnöke volt. 1991-ben a Becsületrend tisztjévé avatták, 1995-ben megkapta a César-díjat, a francia filmművészet legrangosabb kitüntetését, 1997-ben az Európai Filmakadémia életműdíját, 2001-ben a Francia Művészeti Akadémia első női tagjává választották.

Háromszor ment férjhez és háromszor vált el, egy gyermeke született. Még a 70-hez közel is az egyik rangos filmes magazin a száz legszexisebb filmsztár közé választotta, Párizsban mozi viseli nevét.

Szerző

Számháború a kormány és az ellenzék között

Publikálás dátuma
2017.07.31. 11:16
FOTÓ: JUAN BARRETO / AFP

Polgárháborús jelenetek játszódtak le a vasárnapi venezuelai választás során, amikor a választásra jogosultak az ellenzéki parlamentet minden jogkörtől megfosztó alkotmányozó nemzetgyűlés tagjaira szavazhattak. Többen meghaltak. Az ellenzék bojkottálta a választást, az 5500 jelölt nagy része kormánypárti, vagy gazdasági szempontból a kormányhoz kötődő volt. Az ellenzék adatai szerint a hétvégén összesen 16-an vesztették életüket, az ügyészség nyolc halálos áldozatot ismert el. Caracas polgármestere, Jorge Rodríguez azonban ezt is tagadta. „Ez mind hazugság. Egyetlen egy ember sem vesztette életét a választással összefüggésben" – hangoztatta.

Vita alakult ki a részvételi arányról is. Egy a választás előtt készült felmérés szerint több mint 70 százalék utasította el a Nicolás Maduro elnök hatalmának teljes kiterjesztését szolgáló választáson való részvételt. Ugyanakkor Tareck El Aissami alelnök „tömeges részvételről" tett említést. A hivatalos közlések 8,1 millió választóról szóltak, ami 41,53 százalékos részvételnek felelne meg. Az ellenzék viszont csalásról, kozmetikázott adatokról tesz említést, szerinte 2,48 millióan éltek szavazati jogukkal, ami tíz százalék körüli részvételt jelentene. Hírek szerint az állami alkalmazottakat megfenyegették: vegyenek részt a választáson.

A választási bizottság elnöke, Tibisay Lucena „nyugodt választásról" tett említést. Csakhogy még a hivatalos hírközlő eszközök is lövöldözésekről számoltak be. Tömegtüntetés ezúttal nem volt, mert a rendőrség megakadályozott minden erre vonatkozó kísérletet.

Henrique Capriles ellenzéki vezető szerint a vasárnapi voksolás az ország történetének sötét napja. „Egyetlen személy beteg ambícióinak a tükre" – hangoztatta. Hiába a tiltakozások, az alkotmányozó gyűlés a parlamentben kezdi meg a munkát. Maduro szándéka egyértelmű: ki akar venni minden hatalmat a törvényhozás kezéből, mert 2016-ban az ellenzék került többségbe. A venezuelai elnökre azonban visszaüthet ez a húzás. A világ egy sor állama jelezte, hogy nem ismeri el a választás eredményét. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet azt közölte, a venezuelai alkotmányozó gyűlés tagjainak megválasztását az Egyesült Államok hamisnak tartja, amely újabb lépést jelent a diktatúra felé vezető úton. Azt is írta, Washington nem fogadja el Venezuela illegitim kormányát. Az Egyesült Államok egymaga térdre kényszeríthetné Caracast, mivel az ország legnagyobb olajimportőre.

Maduróra nagy hazai és nemzetközi nyomás is nehezedik, országa gazdasági szempontból a teljes összeomlás előtt áll, ő azonban ahelyett, hogy kompromisszumot keresne a tömegtüntetéseket tartó ellenzékkel, az erő politikáját választotta, s azt, hogy a biztonsági erőkre hagyatkozva totális diktatúrát épít ki. Nem törődik azzal, hogy egyre többen éheznek hazájában, nincs élelmiszer, gyógyszer, csak hatalmának megtartása érdekli. Bár a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuela egykor Dél-Amerika egyik legtehetősebb állama volt, Hugo Chávez politikája révén összeomlott a gazdaság. Kétségtelen, hogy Maduro elődje, a chávizmus atyja egy sor rászorulót zárkóztatott fel, ám mindezt úgy tette, hogy mindehhez nem volt elég fedezet, így gazdaságpolitikája szinte az egész országot nyomorba sodorta. Az összeomlást azonban nem érte meg, utóda, a buszvezetőből elnökké előlépett Maduro „végezte be" a munkát. Utóbbi hozzá nem értésével csak felgyorsította az összeomlás folyamatát, az ellenzékkel való teljes konfrontációt választotta. Alkotmányos reformot indított útjára úgy, hogy az előző alaptörvény egykori mentorától, magától Cháveztől származik. Maduro azonban azt állítja, az új alaptörvénnyel biztosítja a „nyugodt jövőt".