Előfizetés

Tiltakozás Erzsébetvárosban - Nyílt levelet írtak a polgármesternek

Publikálás dátuma
2017.08.01. 18:07
A múlt heti vonulás a bulizók ellen FOTÓ: Tóth Gergő
Tovább forrnak az indulatok Belső-Erzsébetvárosban a zajos éjszakai élet miatt. Miután múlt héten körülbelül kétszázan tiltakoztak a bulinegyedben lévő tarthatatlan közállapotok ellen, a lakók most a polgármesterhez fordultak.

A Vattamány Zsoltnak címzett nyílt levelet az alábbiakban közöljük:

Tisztelt Vattamány Zsolt Polgármester úr!

Kértünk Öntől közmeghallgatást, de elutasította. Ezután, több alkalommal is kértük, hogy jöjjön el, vegyen részt az Élhető Erzsébetváros civil csoport rendezvényein. Vártuk Önt Polgármester úr, reméltük, hogy eljön és szóba áll a lakókkal, de nem jött.

Vattamány Zsolt Forrás: Facebook

Vattamány Zsolt Forrás: Facebook

Sajnáljuk, hogy elutasított minket. Sajnáljuk, hogy nem jött el. Sajnáljuk, hogy eddig nem állt szóba velünk.

Polgármester úr a Magyar Nemzetben 2017.07.15. napján megjelent cikk elején elismeri, hogy valós problémát feszegetnek a Belső-Erzsébetvárosban uralkodó áldatlan állapotok ellen tiltakozók.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, ha Polgármester úr így gondolja, miért nem tesz semmit az áldatlan állapotok ellen?

Polgármester úr azt állítja a cikkben, már tárgyalt a civilekkel.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, kik azok, akikkel Polgármester úr tárgyalt ebben az ügyben?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, nem tudja, milyen erőt képviselnek a civilek.

Az Élhető Erzsébetváros válasza az, mi azok a kerületben élő lakók vagyunk, akiknek elege van abból, hogy a fejük felett döntenek, ezért minden nap egyre nagyobb erőt képviselünk.

Polgármester úr azt mondja a cikkben, évekkel ezelőtt a lakók nyugalmának érdekében korlátozásokat hoztak.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése, Polgármester úr legyen kedves, nevezze meg, kik és miért szavazták meg a 9/2013 számú rendeletet, az úgynevezett „csendrendeletet”?

Továbbá tisztelt Polgármester úr, legyen kedves tájékoztasson minket, hogy a 9/2013 rendelet hatályba lépését követően a lakóktól éveken keresztül érkezett negatív visszajelzések után miért nem vonták vissza a „csendrendeletet”?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, hogy ezrek élnek a „bulinegyedből”.

Az Élhető Erzsébetváros válasza erre a következő: egyrészt úgy élnek ezrek a „bulinegyedből”, hogy azzal tönkre teszik az itt élők nyugalmát, és a világörökség részét képező belvárost is, másrészt a döntéshozók elfelejtették megkérdezni az itt élőket, mielőtt a „csendrendeletet” megalkották.

Továbbá tisztelt Polgármester úr, legyen kedves tájékoztasson minket, hogy Ön kit képvisel? Az itt élőket, vagy azokat, akik a „bulinegyedből” élnek?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, hogy a világörökségi részen az önkormányzatnak nincs beleszólása a szabályozásba.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, Polgármester úr, ha ez valóban így van, akkor legyen kedves, tájékoztasson minket, hogyan volt lehetséges megalkotni a „csendrendeletet”?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, hogy nem akarják ellehetetleníteni a vállalkozókat.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, Polgármester úr, az itt élőket miért lehetetlenítették el?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, a következőket tették: köztéri illemhely telepítés, saját biztonsági szolgálat, térfigyelőkamera-rendszer bővítés, rendőrőrsnyitás, 100 millió forintért takarító járművek vásárlása.

Az Élhető Erzsébetváros erre azt mondja, bőven elég lenne a „csendrendeletet” visszavonni.

Polgármester úr azt mondja a cikkben, reméli, hogy a csütörtöki (2017.07.13.) lakossági fórumot nem abból a célból szervezték, hogy egyesek politikai tőkét kovácsoljanak belőle.

Az Élhető Erzsébetváros válasza az, hogy mi itt élünk a kerületben. Polgármester úr hol él?

Felszólítjuk Polgármester urat, hogy a „csendrendelet” mielőbbi visszavonása érdekében tegye meg a szükséges lépéseket! - írták a lakók nyílt levelükben.

Figyeljen! Drágábban tankolhat szerdán

Publikálás dátuma
2017.08.01. 16:07
Fotó: Népszava
Emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI.

Az emeléssel a benzin átlagára 340 forintra, a gázolajé pedig 341 forintra emelkedik. Az üzemanyagok ára legutóbb július 7-én változott, a 95-ös benzin ára bruttó 2 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 3 forinttal lett drágább.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szabaduljon régi forintjaitól!

Publikálás dátuma
2017.08.01. 14:07
Az új bankjegyek. FOTÓ: Tóth Gergő
Keddtől már csak a megújított barna 2000 és sárga 5000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank 2017. július 31-én bevonta a régi, 2016 előtt kibocsátott 2000 és 5000 forintos bankjegyeket, azok elfogadása a készpénzes fizetések során többé nem kötelező.

Az MNB felhívta a figyelmet, hogy a bevonás nem jelenti azt, hogy a régi bankjegyek elveszítik az értéküket. A 2017. július 31-ig még be nem cserélt régi bankjegyek minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Arról is beszámoltak, hogy a megújított 2000 és 5000 forintos bankjegyek elterjedése a készpénzforgalomban sikeres volt. 2017. július 31-ig a 2000 forintos bankjegyeknek már a háromnegyed része, az 5000 forintos bankjegyeknek pedig több mint 80 százaléka újakra cserélődött.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapján további naprakész, részletes információk érhetők el.