Előfizetés

Óriási szobrot találtak Angkorban

Publikálás dátuma
2017.08.03. 07:49
Fotó: AFP/Apsara Autority

Óriási szobrot tártak fel Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma, a kambodzsai Angkor Wat templom egyik ásatásán kambodzsai régészek, akik egy 8-9 évszázaddal ezelőtti kórház nyomait tanulmányozták. A műemlékkomplexumért felelős állami hivatal portálján olvasható, hogy kutatócsoportjuk vasárnap fedezte fel az 1,9 méter magas, 58 centiméter széles szobrot a szingapúri Dél-Ázsiai Tudományok Intézete szakembereivel együtt. A műkincs a korszakból az utóbbi időben kiásott legnagyobb szobrok egyike, írja a phys.org információi alapján az Index.

Piknikezzen Sharon Kammal!

Publikálás dátuma
2017.08.03. 07:48

Az izraeli klarinétművésszel, a hangszer egyik legismertebb szólistájával, Sharon Kammal-lel piknikezhet a közönség az Esterházy-kastély következő piknikkoncertjén augusztus 19-én és 20-án. A művész amellett, hogy játszik a Haydn Filharmóniával, vezényli is a zenekart.

Szimbiózisban a magyar és a zsidó kultúra

Cs. E.
Publikálás dátuma
2017.08.03. 07:47
Farkas Róbert és Jávori Fegya fotók: Vajda József

1997-ben amikor a Mazsihisz elindította a fesztivált, az akkor még egy saját kis kulturális forradalom volt, az volt az első olyan év, amikor a bezárkózás helyett a zsidó közösség megpróbált nyitni a társadalom felé – hangsúlyozta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a 20. Zsidó Kulturális Fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján. „A fesztiválokon keresztül szeretnénk bemutatni saját értékeinket, és azt a szimbiózist, amelyet a magyar és a zsidó kultúra együttműködése jelent és jelentett az elmúlt évszázadokban Magyarországon” – mondta az elnök.

Heisler András, Ács Tamás és Kunos Péter

Heisler András, Ács Tamás és Kunos Péter

A programok szeptember 3. és 14. között hét helyszínen lesznek, előprogramként pedig augusztus 27-én nyárbúcsúztató klezmerestre várják az érdeklődőket. Heisler András arról is beszélt, hogy fesztivál a Mazsihisz szlogenjének – „a változó világra nyitott zsidóság” – jegyében valósul meg, az előadások kavalkádja is e célt szolgálja. Lesznek zenei programok, koncertek, irodalmi és színházi előadások is. Ács Tamás a Budapeti Zsidó Hitközség elnöke hozzátette, mindig furcsa érzése van, amikor hozzá kell tenni, hogy az esemény nem csak a zsidó közösségnek szól, hanem minden kultúrát szerető, a magyar kultúra iránt érdeklődő embernek.

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója beszélt arról is, hogy a megvalósításhoz állami segítségre is számítanak, az NKA tíz millió forinttal támogatja a fesztivált, ez a tavalyi költségekből kiindulva a teljes büdzsé hatodrészét fedi majd. Emellett a Broadway-el is együttműködnek, de várják további szponzorok jelentkezését is. A már hagyománnyá vált Budapest Klezmer Band első nap ad koncertet, a Budapest Bárral közös produkcióban. Szintén közösen fel a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 Tagú Cigányzenekar is, valamint először lép együtt színpadra a bécsi zsidó hitközség főkántora, Schmuel Barzilai, a müncheni Beth Shalom Zsinanóga főkántora, és a budapesti Frankel Zsinagóga főkántora, Nógrádi Gergely. Koncertet ad továbbá Koncz Zsuzsa, Révész Sándor, Sass Sylvia operaénekesnő, és a Malek Andi Soulistic project.

Jávori Fegya és Malek Andrea

Jávori Fegya és Malek Andrea

A fesztiválon szintén fellépő Trio Midnight Szakcsi Lakatos Bélával és Tony Lakatossal a magyar táncdalszerző Gábor S. Pál szövegeit játssza majd, aki a sajtótájékoztatón a cigányság és a zsidóság közti sorsközösségről beszélt: „Meggyőződésem, hogy egy ilyen koncert elősegíti azt, hogy a művészetnek ez az eksztatikus megnyilvánulása egy-egy dalban, komolyan vegye a romákat, és tisztában legyen azzal, hogy nem a szegregáció a megoldás.” A történelmi múltra visszatekintve és a kultúrák közti átjárásokra gondolva a zsidó és a cigány együttműködések, zenei formációk jelentőségét többen is kiemelték az eseménysorozattal kapcsolatban.

Részletes program:

http://www.zsidokulturalisfesztival.hu