Gyors csőd a Liget-projektben

Publikálás dátuma
2017.08.02. 22:25
Fotók: Molnár Ádám
Három hónap után bezárt egy üzlet a Liget-projekt büszkeségének számító pavilonsoron. A helyiségeket indoklás nélkül adták bérbe egy korábban gazdasági tevékenység nélküli, gyanús cégnek.

Máris bezárt egy üzlet a Liget-projekt büszkeségének számító, áprilisban átadott pavilonok egyikében. Az az art-shop-ban borsos áron kínáltak művészeti tárgyakat – például 4 ezer forintos bögréket, 20 ezer forintos rongybabákat –, s ezek a jelek szerint nem hozták meg a turisták vásárlókedvét. A nyitvatartási idő egyre rövidült, a múlt héten pedig végleg bezárt az üzlet. Úgy tudjuk, a bolt helyére a szomszédos kávéház-cukrászdából a fagylaltozót költöztetik át. Közben az egyik pavilon előtt a régi, lebontott bódésor árukínálatát visszahozva, ismét óriás lufikkal, strandcikkekkel, vízipisztolyokkal próbálják fellendíteni a forgalmat, ami azért meglepő: részben épp a Ligethez nem illő kínálatra hivatkozva számolták fel a korábbi üzleteket.

A gyors csőd kínos a Városliget Zrt. számára, hiszen a pavilonsor kiemelt szerepet kapott a park sokszor és sokak által bírált átalakításában. Feszl Frigyes terveit elővéve három pavilont építtettek a Budai Műemlék Felújító Kft.-vel az Állatkerti körúton, amelyek egyenként 104 millió forintba kerültek. Az állami tulajdonában álló cég április közepén adta hírül, hogy a Városliget teljes megújítását szolgáló Liget-projekt szimbolikus eseményként megnyitották a park aranykorát idéző pavilonokat az egykori bódésor helyén. Az itt megnyílt, rövid életű art-shop kínálatában több mint negyven magyar tervező munkái kaptak helyet, és roma művészek, autisták és megváltozott munkaképességűek által készített termékeket is árusítottak.

A Városliget Zrt. érdeklődésünkre azt közölte: „A három pavilonépület üzemeltetéséért felelős Wo Europe Kft. összegezte a megnyitás óta felhalmozott tapasztalatokat, és ezek alapján kérelmezte az egyes épületek szolgáltatásainak, kínálatának átszervezését. A szabadidős, ajándék- és művészeti tárgyak egy pavilonba kerülnek, míg a felszabaduló épületben kap helyet a fagylaltozó, a kávézó pedig a jelenlegi helyén marad. Az összevonást követően a pavilonok üzemeltetése gazdaságosabbá válhat, a fagylaltárusítás kulturáltabb és esztétikusabb körülmények között történhet.”

Mint azt megírtuk, a pavilonokat az érdemi gazdasági tevékenységet eddig nem folytató, 2013-ban Wo Europe Kft. bérli havi egymillió forintért. A cégnek 2016-ban sem volt bevétele, amikor rejtélyes körülmények között megnyerte a Városliget Zrt. pavilonokra vonatkozó pályázatát. A projekttársaság nem hozta nyilvánosságra, miért ezt céget választotta, amely 3 év alatt mindössze 980 ezer forint bevétele keletkezett. Tartósan negatív teljesítménye sem zárta ki a pályázatból, pedig üzleti eredményét az évi mínusz 100-200 ezer forintos évek jellemezték.

A ruha, textil és bőrárú-kereskedelemmel valamint épület-bérbeadással foglalkozó társaságot félmillió forinttal alapította Bomnivest néven a gyulai illetőségű Bagyinszki Gábor. Hárommillió forintra akkor nőtt a törzstőkéje, amikor Pozsonyba utaztatta a céget: 2014. szeptemberében Bagyinszki Alili s.r.o. nevű vállalkozása lett a tulajdonosa. A ligeti pavilonok pályáztatása előtt három hónappal a tulajdonos jónak látta újra magyar kézbe tenni, ekkor szlovák cégétől visszavásárolta. A Wo Europe további érdekessége, hogy a céginformációs adatbázis szerint a tavalyi nulla forintos árbevétele dacára 15 főt foglalkoztatott.

A cég szlovák kitérőjét a Dobos&Gerlai ügyvédi iroda intézte Budapesten. Az iroda egyik specialitása offshore cégek alapítása, a Meyer & Levinson hálózat magyar tagjaként hozzávetőleg 400 vállalkozást képvisel. Bagyinszki vállalkozásainak működtetésére többször is az adóoptimalizálásban lelt megoldást. Ilyen volt a 2009-ben általa alapított Romnivest Kft., ami egy panamai offshore cégnél kötött ki. Tavaly januárban vette át a Kis-Antillák déli részén bejegyzett offshore cég, az Anatador Holding Ltd. magyar vállalata, a Win Invest Holding Kft. igazgatását egy másik gyulai üzletembertől.

A ligeti pavilonok bérlőjéről tudni lehet azt is, hogy a póker avatott ismerője. A Dunakeszire bejegyzett Excalibur Pókerklub Kártya és Darts Szabadidő Sportegyesület elnöki tisztét is elnyerte. 2011-ben a World Championship of On­line Poker internetes pókertorna előtt a Blikk szakértője volt.

Szerző

Balog magyarázkodott a roma emléknapon

Publikálás dátuma
2017.08.02. 22:11
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) a Kató Bélától, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökétől (b) ajándékba

Sokan a hallgatást választották. A trauma azonban, ha nem beszélik ki, belülről eszi meg az embert – mondta a Nehru parton, a roma áldozatok emlékművénél Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerdán. A roma holokauszt emléknapján tartott rendezvényt, amelyen mintegy százötvenen vettek részt, többek között a Roma Club Alapítvány és a fővárosi roma önkormányzat szervezte. A IX. kerületi megemlékezés fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt.

A romák úgy tekinthetnek közösségükre és történetükre, mint amelyben voltak ellenállók, voltak hősök. Magyarország büszke lehet nemcsak a holokauszt, de 1956 roma hőseire és a romániai magyar cigányokra is, akik 1989-ben Marosvásárhelyen kiálltak a magyarság mellett – ezt már Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozta az MTI-nek.

MTI Fotó: Veres Nándor

MTI Fotó: Veres Nándor

Balog a közelmúltban Tusványoson arról értekezett, a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás. Az emléknap alkalmából megpróbálta elmagyarázni, mire gondolt.

Elmondása szerint egy ifjúságkutatásról beszélt, amely nem tért ki a határon túli magyar ajkú cigányokra. Valóban eldöntendő kérdés, hogy az ő sorsuk kinek a felelőssége. Elsősorban a román államé, hiszen Románia területén élnek, ugyanakkor a romániai magyar közösségnek és a magyar kormánynak is el kell döntenie, hogyan segíti őket. A döntést, amelyet Magyarországon a magyarországi romákról meghoztunk, meg kell hozni az elszakított nemzetrészek tekintetében is, és „akkor erőforrás lehet az, ami ma még nem az” – közölte a miniszter, bármit is jelentsen ez.

Szerző

Megint kiállt a forgalomból egy felújított orosz metró

Publikálás dátuma
2017.08.02. 21:46
Fotó: Tóth Gergő
A Metróért Egyesület írta közösségi oldalán, hogy információik szerint egy új szerelvény utasait műszaki hiba miatt kiszállították a Klinikák állomáson, azután kiállt a forgalomból.

A hvg.hu úgy tudja, a hiba az volt, hogy a metró egyik ajtaja folyamatosan visszanyitott. A 6015-ös szerelvényről van szó, mely Újpest felé haladt és a Deák Ferenc téren fordult meg, hogy a garázsba visszamehessen, a helyébe egy régi szerelvényt állítottak be.

Szerző