Gyors csőd a Liget-projektben

Publikálás dátuma
2017.08.02 22:25
Fotók: Molnár Ádám
Fotó: /
Három hónap után bezárt egy üzlet a Liget-projekt büszkeségének számító pavilonsoron. A helyiségeket indoklás nélkül adták bérbe egy korábban gazdasági tevékenység nélküli, gyanús cégnek.

Máris bezárt egy üzlet a Liget-projekt büszkeségének számító, áprilisban átadott pavilonok egyikében. Az az art-shop-ban borsos áron kínáltak művészeti tárgyakat – például 4 ezer forintos bögréket, 20 ezer forintos rongybabákat –, s ezek a jelek szerint nem hozták meg a turisták vásárlókedvét. A nyitvatartási idő egyre rövidült, a múlt héten pedig végleg bezárt az üzlet. Úgy tudjuk, a bolt helyére a szomszédos kávéház-cukrászdából a fagylaltozót költöztetik át. Közben az egyik pavilon előtt a régi, lebontott bódésor árukínálatát visszahozva, ismét óriás lufikkal, strandcikkekkel, vízipisztolyokkal próbálják fellendíteni a forgalmat, ami azért meglepő: részben épp a Ligethez nem illő kínálatra hivatkozva számolták fel a korábbi üzleteket.

A gyors csőd kínos a Városliget Zrt. számára, hiszen a pavilonsor kiemelt szerepet kapott a park sokszor és sokak által bírált átalakításában. Feszl Frigyes terveit elővéve három pavilont építtettek a Budai Műemlék Felújító Kft.-vel az Állatkerti körúton, amelyek egyenként 104 millió forintba kerültek. Az állami tulajdonában álló cég április közepén adta hírül, hogy a Városliget teljes megújítását szolgáló Liget-projekt szimbolikus eseményként megnyitották a park aranykorát idéző pavilonokat az egykori bódésor helyén. Az itt megnyílt, rövid életű art-shop kínálatában több mint negyven magyar tervező munkái kaptak helyet, és roma művészek, autisták és megváltozott munkaképességűek által készített termékeket is árusítottak.

A Városliget Zrt. érdeklődésünkre azt közölte: „A három pavilonépület üzemeltetéséért felelős Wo Europe Kft. összegezte a megnyitás óta felhalmozott tapasztalatokat, és ezek alapján kérelmezte az egyes épületek szolgáltatásainak, kínálatának átszervezését. A szabadidős, ajándék- és művészeti tárgyak egy pavilonba kerülnek, míg a felszabaduló épületben kap helyet a fagylaltozó, a kávézó pedig a jelenlegi helyén marad. Az összevonást követően a pavilonok üzemeltetése gazdaságosabbá válhat, a fagylaltárusítás kulturáltabb és esztétikusabb körülmények között történhet.”

Mint azt megírtuk, a pavilonokat az érdemi gazdasági tevékenységet eddig nem folytató, 2013-ban Wo Europe Kft. bérli havi egymillió forintért. A cégnek 2016-ban sem volt bevétele, amikor rejtélyes körülmények között megnyerte a Városliget Zrt. pavilonokra vonatkozó pályázatát. A projekttársaság nem hozta nyilvánosságra, miért ezt céget választotta, amely 3 év alatt mindössze 980 ezer forint bevétele keletkezett. Tartósan negatív teljesítménye sem zárta ki a pályázatból, pedig üzleti eredményét az évi mínusz 100-200 ezer forintos évek jellemezték.

A ruha, textil és bőrárú-kereskedelemmel valamint épület-bérbeadással foglalkozó társaságot félmillió forinttal alapította Bomnivest néven a gyulai illetőségű Bagyinszki Gábor. Hárommillió forintra akkor nőtt a törzstőkéje, amikor Pozsonyba utaztatta a céget: 2014. szeptemberében Bagyinszki Alili s.r.o. nevű vállalkozása lett a tulajdonosa. A ligeti pavilonok pályáztatása előtt három hónappal a tulajdonos jónak látta újra magyar kézbe tenni, ekkor szlovák cégétől visszavásárolta. A Wo Europe további érdekessége, hogy a céginformációs adatbázis szerint a tavalyi nulla forintos árbevétele dacára 15 főt foglalkoztatott.

A cég szlovák kitérőjét a Dobos&Gerlai ügyvédi iroda intézte Budapesten. Az iroda egyik specialitása offshore cégek alapítása, a Meyer & Levinson hálózat magyar tagjaként hozzávetőleg 400 vállalkozást képvisel. Bagyinszki vállalkozásainak működtetésére többször is az adóoptimalizálásban lelt megoldást. Ilyen volt a 2009-ben általa alapított Romnivest Kft., ami egy panamai offshore cégnél kötött ki. Tavaly januárban vette át a Kis-Antillák déli részén bejegyzett offshore cég, az Anatador Holding Ltd. magyar vállalata, a Win Invest Holding Kft. igazgatását egy másik gyulai üzletembertől.

A ligeti pavilonok bérlőjéről tudni lehet azt is, hogy a póker avatott ismerője. A Dunakeszire bejegyzett Excalibur Pókerklub Kártya és Darts Szabadidő Sportegyesület elnöki tisztét is elnyerte. 2011-ben a World Championship of On­line Poker internetes pókertorna előtt a Blikk szakértője volt.

2017.08.02 22:25

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48