"Ne hagyj az autóban!"

Publikálás dátuma
2017.08.03. 14:24

Matricakampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Vigyél Haza Alapítvány, hogy felhívják az emberek figyelmét: a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre. A "Ne hagyj az autóban" akció során a bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál kihelyezett figyelemfelkeltő matricák remélhetőleg időben emlékeztetik az autóval érkezőket, hogy ne hagyják gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban.

Emlékezetes: néhány hete rendőrök mentettek ki egy forró autóban hagyott ötéves gyermeket a budapesti Pólus Center parkolójában. Nem sokkal később Fóton történt egy hasonló eset, egy asszony két gyermekével ment az egyik helyi bevásárlóközpontba vásárolni, s noha a kisebbiket magával vitte, az idősebb - mindössze kétéves - gyereket az autóban hagyta a tűző napon. A járműben alvó gyerekre a járókelők figyeltek fel, ők értesítették a rendőrséget.

A 30 Celsius-fokos melegben egy autó belseje 10 perc alatt 70 fokosra forrósodhat, így már néhány percnyi felelőtlenségnek is súlyos egészségkárosodás vagy akár halál lehet az ára. A hőség a háziállatok szervezetét egyébként a mindennapokban is megterheli, mivel igen csekély mértékben képesek izzadással megszabadulni a fölösleges hőtől.

Szerző
Témák
hőség kánikula

Stadler József belevág a befőttbizniszbe

Publikálás dátuma
2017.08.03. 13:54
Forrás: Facebook
Még mindig hiányzik ötvenmillió forint egykori akasztói stadionja visszavásárlásához, de nem adja fel Stadler József. A vállalkozó most a Balatonnál árulja és dedikálja könyveit, a jövő héttől pedig újabb területen veti meg a lábát. Nagy tételben terjeszt majd savanyúságot és befőtteket - írja a Bors.

– Tizenháromféle savanyúságról van szó, természetesen a már levédett Stadler név alatt futnak. Mindegyik nagyon finom. Gagyihoz nem adnám a nevem. Annak idején én voltam a legnagyobb savanyúságos az országban, kézenfekvő volt, hogy újra belevágjak. A gyártó keresett meg, így született a megegyezés. Főleg külföldre megy majd a befőttek többsége – avatta be a Borsot Stadler József, aki bízik abban, lesz magyar forgalmazó is, aki mellé áll. – Sajnos a stadionra még mindig nincs meg a pénz, ezért kell a könyveket is árulnom – teszi hozzá.

A vállalkozót legutóbb tavasszal ítélték öt év börtönre, nem jogerősen.

Szerző

MSZP: Lázár mossa kezeit, Fazekas tovább rombol

Gőgös Zoltán elnökhelyettes közleménye.

Hivatalos kérdéseim után Lázár János újabb bizonyítékokat kért a hortobágyi Kehi vizsgálat elrendeléséhez. Miután ezt megkapta, ahelyett, hogy intézkedett volna, arra a Fazekas Sándorra bízta a választ, aki az elmúlt 7 éves minisztersége alatt még egyetlen egy konkrét szakmai kérdésre sem tudott válaszolni.

Most is ahelyett, hogy a gazdák általam feltett kérdéseire válaszolna, vádaskodik, és továbbra is a csalókat védi. A konkrét esetekre vonatkozó kérdések száma azonban folyamatosan növekszik.

Mivel magyarázza, hogy a Londonban élő állami legelőt nyert testvérek, még mindig birtokon belül vannak?

Mivel magyarázza, hogy a fővárosban élő nyertest egyszer sem látták a legelőn?

Miért tűrik, hogy állatokat utaztatnak a határban, így csapva be az ellenőröket?

A debreceni, a nyíregyházi támogatáscsaló, miért garázdálkodhat tovább a hortobágyi legelőkön?

Fazekas Sándor a kérdések figyelmen kívül hagyása mellett a mezőgazdaság gondjaival sem hajlandó foglalkozni. A rendkívüli hőség, és az aszály az év második felében súlyos takarmányhiányt okozhat. Egy becsületes, szakmájához értő miniszternek, ennek a helyzetnek a kezelésével kellene foglalkoznia, és nem visszamutogatnia.

Követeljük, hogy a kormány azonnal intézkedjen, vegye el a csalóktól a legelőket, és segítse a gazdákat az aszály okozta tragikus helyzet kezelésében. A miniszter bújjon elő a légkondis irodájából, és sürgősen egyeztessen a gazdákkal. Ha nem gyáva, akkor eljön a gazdák meghívására, és a helyszínen tájékozódik.

A végleges megoldás természetesen Botka László kormányára vár, de az állatoknak addig is takarmány, a vidéken élőknek pedig megélhetés kell. Ez nem várhat még hónapokig.

Szerző