Előfizetés

Olcsóbb lett a vonatjegy!

Publikálás dátuma
2017.08.03. 15:43
Illusztráció. Fotó: Tóth Gergő
Igaz, csak Budapest és Pécs között, és csak átmenetileg. A hírt Facebook-oldalán a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület jelentette be.

Amint a Szabad Pécs írja, a civil szervezet még nyár elején hívta fel a Pécs-Budapest vonalon utazók figyelmét arra, hogy Dombóvár és Pusztaszabolcs között vonatpótló autóbuszok közlekednek, emiatt az InterCity menetideje 4 óra fölé kúszik változatlan pótjegyárak mellett. Csak a pótló busz több, mint két órát fog az emelt szintű szolgáltatás égisze alatt zötykölődni Kapos-mentén.

A nem éppen európai szintű szolgáltatásra, és a lehetséges kedvezményekre a lap rákérdezett a MÁV-nál, ahonnan azt a választ kapták, hogy Pécs és Budapest között az InterCity vonatok közbenső megállási helyeire (Sárbogárd, Pincehely, Dombóvár) közvetlen autópályás eljutás nem biztosítható, mert távol fekszenek az autópályától. A külön Pécs–Budapest viszonylatú autóbuszok közlekedtetése pedig jelentős többletköltséggel járna a vasúttársaságnak. A vágányzár ideje alatt a MÁV-START nem alkalmaz külön tarifákat, a máskor is érvényes menetdíj és InterCity felár fizetendő.

Vagyis: maradt a többórás út, a buszozás, ugyanazon az áron.

A napokban azonban pozitív fordulat történt, amit az egyesület szúrt ki és adott ma hírül: a pótdíj és a helyjegy díjmentes lett! A Pécs - Budapest utazás díja másodosztályon 4500 forintról 3950 forintra csökkent.

Hőség - Az őszibarack a slágergyümölcs

Publikálás dátuma
2017.08.03. 14:13
FOTÓ: Shutterstock
Slágergyümölcs az őszibarack a nagy melegben, egyformán több fogy a sárga húsú őszibarackból és a kopasz ősziből, valamint a nektarinból is - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb összegzéséből.

A köztestület azt közölte, hogy a meleg kifejezetten jó hatással van a minőségre, kiváló zamatú gyümölcsök kerülnek idén a strandokra, piacokra, üzletekbe. Az őszibarack nagy részét Csongrád, Pest és Bács-Kiskun megyében termelik, jelentős a termelés Fejérben, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hevesben is.

Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan kánikulagyümölcs, fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, ilyenkor fogy a legtöbb belőle. Az őszibarackok közül egyaránt kedvelt a sárga vagy a fehér húsú, a molyhos héjú illetve a kopasz is, a nektarinból a sárga vagy fehér húsú szintén jól fogy - közölték.

A nem molyhos héjú (kopasz) őszibarack fajták a legkeresettebbek. Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása nagyon jelentős mértékben a napsütés mennyiségétől függ, idén ezért igazán finom gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók. Igaz, a gyümölcsből a tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe a tervezettnél - teszik hozzá a NAK szakértői.

Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb mint a fele maradt meg, most ez 3600 hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülmények miatt ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog. Az őszibarackos ültetvények nagyobb hányada Csongrád (1440 hektár), Pest (505 hektár) és Bács-Kiskun (450 hektár) megyékben található. Termelik még Fejér (200 hektár), Somogy (200 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (200 hektár) és Heves (170 hektár) megye területén is - olvasható az összegzésben.

„Libegőn” szállítják a viharban kidőlt fákat

A Mátra fenyvesei és a Bükk-hegység bükkösei szenvedték meg leginkább a rendkívül szélsőséges tavaszi időjárást – írja a heol.hu.

Nagyjából 107 ezer köbméternyi fa dőlt ki az áprilisi esőzésnek, havazásnak és szélviharnak betudhatóan az Egererdő Zrt. kezelésében lévő bükki és mátrai erdőségekben. A kármentesítést két részletben, június, illetve július közepén kezdhette el az állami erdőgazdaság. Szilvásvárad környékén darus drótkötélpálya segítségével tisztítják meg az erdőt és az Istállós-kői-barlanghoz vezető turistautat. Bár az utat lezárták, mégis vannak olyanok, akik bemerészkednek a tiltott területre, ami életveszélyes, hiszen még ezután is lehetnek fakidőlések. Szerencsére sem turistát, sem dolgozót nem ért baleset.