Halálesetek az idősek otthonában - Vizsgálatot indítottak Budakalászon

Publikálás dátuma
2017.08.03. 18:30
Napvirág Idősek Otthona Forrás: Google View
Vizsgálatot indított a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala a budakalászi Napvirág Idősek Otthonában, ahol a napokban három idős ember meghalt és további hét megbetegedett - tájékoztatott a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön.

Pászti András közölte: az Országos Mentőszolgálat bejelentése nyomán a két hivatal népegészségügyi szakemberei haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot a budakalászi idősotthonban észlelt hányásos, hasmenéses megbetegedések miatt. A további megbetegedések megelőzése érdekében a többi között szigorított fertőtlenítést rendeltek el - tette hozzá.

A kormányhivatal ismeretei szerint a gondozottak közül tízen betegedtek meg, hárman meghaltak. Annak kiderítése még folyamatban van, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel. A betegeket kórházba szállították, a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik - fűzte hozzá.

A népegészségügyi hatóság intézkedéseket hozott a további esetek előfordulásának megelőzésére: egyebek mellett szigorított fertőtlenítést rendelt el, amelynek végrehajtását ismételt szemlén ellenőrizte - közölte a sajtófőnök. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata arról tájékoztatott, hogy a történtek nyomán csütörtök délutánig nem érkezett bejelentés vagy feljelentés a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra.

Lipterné Bierbaum Erika, az intézmény vezetője az otthon honlapján azt közölte, hogy a működés felügyeletét végző hatóságok által indított vizsgálatok még zajlanak, ezek befejezéséig az eseményekről nem kívánnak nyilatkozni. Hozzátette: az intézmény a működése során a szakmai protokollok szerint jár el, vagyis folyamatosan fokozott figyelmet fordítanak az idősek gondozására, a korukra és betegségeikre tekintettel.

"Jelen helyzet, valamint a tisztiorvosi szolgálat által kiadott hőségriasztás ésszerű kezeléséhez szükséges valamennyi intézkedést megtettük és folyamatosan meg is tesszük. Az intézmény működése - valamennyi területen - az eseményektől függetlenül folyamatos" - fogalmazott a közleményben a vezető.

Szerző

40 fokos hőség jöhet a hétvégén

Publikálás dátuma
2017.08.03. 18:17
Illusztráció: Shutterstock
Fokozódik a kánikula a következő napokban: többfelé 40 Celsius-fokig melegedhet fel a levegő, helyenként a leghidegebb órákban is 25 fok várható. Sok lesz a napsütés, de helyenként egy-egy zápor, zivatar előfordulhat; vasárnap este érkezhet meg egy hidegfront - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésből.

Pénteken túlnyomóan derült, napos idő várható. Az ország nagy részén nem valószínű csapadék, de késő délutántól, estétől előfordulhat az északnyugati, nyugati tájakon egy-egy zápor, zivatar. Napközben megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 18 és 24 fok között valószínű, de a városokban, a vízpartokon, a hegyekben ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 35 és 40 fok között alakul.

Szombaton is napos idő várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. Néhol megerősödik a légmozgás, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 18-25 fok lehet. Napközben 34-40 fokig melegszik fel a levegő, délkeleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap napközben a front előtt többfelé kialakul zápor, zivatar, néhol heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel. Várhatóan estefelé érkezik meg a hidegfront. Ekkor nyugaton már tartós eső is várható. A szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű. A nappali maximumok 31 és 38 fok között alakulnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt írta: a valószínűségi előrejelzés szerint a front hatására a jövő hét elején pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de ennek mértéke még bizonytalan.

Szerző

Felrobbant egy gázpalack a nagy melegben Érden

Publikálás dátuma
2017.08.03. 18:13
Illusztráció: Shutterstock
A nagy melegben túlhevült LPG-gázpalack robbant fel egy érdi ház udvarán - közölte a katasztrófavédelem Pest megyei szóvivője csütörtökön.

Csámpai Attila elmondta: a tűzoltók további hat LPG- és két PB-palackot találtak a helyszínen. Megkezdték ezek visszahűtését, a házban lakó két felnőttnek és két gyereknek addig el kellett hagynia otthonát.

Szerző