Előfizetés

Tizenhat magyar megy a birkózó vb-re

Publikálás dátuma
2017.08.03. 22:40
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kijelölték a párizsi birkózó-világbajnokságra utazó magyar csapatot, mely 16 versenyzővel utazik az augusztus 21-én kezdődő főeseményére. A kötöttfogásúaknál teljes, nyolcfős lesz a válogatott, míg szabadfogásban öten, a nőknél pedig hárman képviselik a magyar színeket a francia fővárosban. Sike András, a kötöttfogásúak kapitánya elsősorban Lőrincz Viktort (85 kg) tartja esélyesnek, aki nem csupán az újvidéki Eb-n diadalmaskodott, de néhány hete a hagyományos lengyelországi nemzetközi versenyen is, ahol a riói olimpia négy érmese közül hármat legyőzött, köztük az orosz ötkarikás aranyérmest is.

Roma holokauszt - A náci fajüldöző rezsim áldozataira emlékeztek

Cz. G.
Publikálás dátuma
2017.08.03. 21:58
Résztvevők a roma holokauszt emléknapján tartott megemlékezésen a fővárosi Nehru parton MTI Fotó: Balogh Zoltán
A náci fajüldöző rezsim valamennyi áldozatára, közöttük a mintegy ötezer meggyilkolt magyarországi romára emlékezünk – hangzott el csütörtök este a Páva utcai emlékközpontban. Hittel valljuk, hogy minden ember a teremtő Isten képmását hordozza – hangsúlyozta a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott gyászünnepség egyik felszólalója, Beer Miklós váci katolikus püspök. 
Beer Miklós

Beer Miklós

Soha senkinek nincs joga arra – folytatta -, hogy megkülönböztetést tegyen ember és ember között származása, kultúrája, vallása alapján. Minden olyan ideológia és törekvés ellen küzdeni kell, amely újraéleszti a megkülönböztetést. Őszinte szívvel együtt érzünk roma testvéreinkkel. Velük együtt szeretnénk az Úristennek kedves, békés társadalmat építeni – mondta Beer püspök.

1944 augusztus 2-ról 3-ra virradóra több mint háromezer romát gyilkoltak meg a nácik az auschwitz-birkenaui haláltáborban. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusa 1972-ben határozott arról, hogy ez legyen a roma holokauszt, a pharrajimos (porajmos) nemzetközi emléknapja. 2015-ben az Európai Parlament állásfoglalása is emléknappá nyilvánította augusztus 2-át.

Szerdán az Országos Roma Önkormányzat székházában, valamint a IX. kerületi Nehru parton, a roma áldozatok emlékművénél és több vidéki helyszínen tartottak megemlékezést. Csütörtök este, a Páva utcai rendezvény után a katolikus Szent Egyed (Sant'Egidio) közösség szervezett ökumenikus istentiszteletet a józsefvárosi Jézus Szíve-templomban – többek között Fabiny Tamás evangélikus püspök részvételével.

A RomNet híre szerint Teleki László, az MSZP roma képviselője az idén is Auschwitz-Birkenauban hajtott fejet a roma holokauszt emléknapján. A politikus arra figyelmeztetett, hogy vannak országok, ahol intézményesített formában jelen van a kirekesztés: ez egyebek mellett az oktatásban, a lakhatásban, a foglalkoztatásban, de már az egészségügyben is tetten érhető.

Fekete-Győr barátnőjét "leleplezték" az Echo TV-ben (Videó!)

Publikálás dátuma
2017.08.03. 20:48
Mráz Ágoston Sámuel Forrás: Youtube/Echo TV
Miközben kiderült, kik támogatják a NOlimpia-kampánnyal híressé vált Momentum Mozgalmat, melynek egyik tagja, Pottyondy Edina pont ma távozott az elnökségből, az Echo TV-ben egy egészen abszurd eszmefuttatás hangzott el Fekete-Győr Andrásékkal kapcsolatban. 

Mészáros Lőrinc tévéjében a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője a Momentum Mozgalom elnökének francia barátnőjét tette felelőssé a meghiúsult budapesti olimpia miatt. Mráz Ágoston Sámuel felvetése annyira abszurdan hangzott, hogy két vitapartnere, Böcskei Balázs és Tóth Csaba a stúdióban egyszerűen kinevette. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója tett egy megjegyzést is, hogy eszerint mind a 260 ezer ember, aki aláírta a népszavazási ívet francia vagy francia barátnője van, amire Mráz kissé sértődötten úgy válaszolt, lehet ironizálni, de a Momentum elnökének akkor is el kell számolnia ezzel a történettel. Tóth erre azt mondta, a felvetés annyira méltánytalan, hogy csak ironizálni lehet rajta, Böcskei pedig fáradt sóhaj után a maga részéről arra emlékeztetett, az aláírás csak népszavazásról szólt.

A műsort alább visszanézheti (az említett részlet 9:40-től látható!):

Lemondott elnökségi tag

Pottyondy Edina augusztus 2-án távozott a Momentum elnökségi tagsági pozíciójából - értesült a 24.hu, a háttérben személyes okok állnak. Hajnal Miklós, a párt szóvivője azt viszont leszögezte: Pottyondy az országjárásuk egyik szervezőjeként továbbra is folytatja közösségépítő munkáját. Kerestük a volt elnökségi tagot, de eddig nem értük el.

Ők támogatják a pártot

Megszólalt viszont csütörtökön az ellenzéki párt két adományozója a Heti Válasznak, Bojár Gábor, a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója és Raskó György volt MDF-s, majd MDNP-s parlamenti képviselő. Előbbi egymillióval, utóbbi ismeretlen összeggel támogatta a pártot. A Momentum szerint egyikük sem szólhat bele a párt politikájába, de szakpolitikai tanácsaikat szívesen meghallgatják.