Előfizetés

Kezdődik a Bujtor István Filmfesztivál

Publikálás dátuma
2017.08.04. 14:44
Forrás: Facebook, Bujtor István Filmfesztivál oldala
 Harmincnyolc alkotás szerepel a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában, a 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő seregszemlét augusztus 5-én és 6-án tartják Balatonszemesen.

A nyolcadik alkalommal megrendezendő eseményre a művész életműve nyomán a krimi és a humor felől közelítő innovatív, fiatalos szemléletű rövidfilmekkel lehetett nevezni - írta a fesztivált a helyi önkormányzattal, a Latinovits Alapítvánnyal, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házzal közösen szervező Magyar Versmondók Egyesülete tájékoztató anyagában.

Hangsúlyozták, a független, amatőr filmes alkotók és alkotóközösségek munkáit kisjátékfilm, szabadon választott műfajú és tematikájú film és versfilm kategóriájában várták, utóbbiak a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál filmes versenykategóriájában is részt vesznek.

Jelezték, a fesztivál kiemelt eseménye augusztus 5-én délután fél hatkor a Dark bet című kísérleti krimi vetítése lesz, amelyen díszvendégként a női főszereplő Goztola Krisztina színművésszel és a film alkotóstábjával is találkozhat a közönség. A film egy emberrablás története, középpontjában egy tetemes szerencsejáték-adósságba keveredett, elrabolt feleségéért küzdő légiforgalmi irányító áll - írták. Hozzátették, a film különlegessége, hogy a néző egy autóból követheti végig a légi irányító ténykedését, lényegében egyetlen mozgóképet lát folyamatosan, néhány méterre a főhőstől. Az alkotás átmenet film és rádiójáték között, mert a cselekmény hanghatásokkal válik érthetővé, hangjátékban zajlik, míg képi információt jóval kevesebbet kapunk, épp csak annyit, amennyi kiszolgálja a hangot - jegyezték meg.

Közölték, az érdeklődők a versenyprogramban szereplő filmek mellett augusztus 5-án, délután négykor megnézhetik Czigóth Sándor Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén című ismeretterjesztő filmjét.

Az etűdöket, rövid művészfilmeket és műhelymunkákat előnyben részesítő független szakmai seregszemlén lehetőség lesz arra is, hogy a közönség szervezetten elzarándokoljon a Bujtor-Latinovits dinasztia végső nyughelyéhez - olvasható a tájékoztató anyagban.

Határtalan cimbalom

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.08.04. 12:46

Az idén negyvenéves cimbalomművész, Lukács Miklós nagy érdeme, hogy következetes munkával, radikálisan kitágította hangszerének műfaji és stiláris lehetőségeit. Az örökségül kapott kávéházi cigányzene és az egyetemi szintű komolyzenei tanulmányok biztos alapot jelentenek számára, de korántsem elégedett meg ezzel. Remekül improvizál, s ez megnyitotta számára az utat a jazz, az etno-jazz és a világzene irányába. Eredeti tehetsége már akkor megmutatkozott, amikor 2005-ben – Check It out Igor címmel, Stravinsky előtt tisztelegve – improvizatív duólemezt készített Szakcsi Lakatos Bélával. Az sem véletlen, hogy Kurtág György és Eötvös Péter műveinek egyik legavatottabb tolmácsolója.

Cimbalom Unlimited címmel megjelent új albumán két amerikai világsztár – Larry Grenadier (nagybőgő) és Eric Harland (dob) – alkotja a ritmus-szekciót, és ez a trió tényleg nem ismer határokat, korlátokat. Lukács olykor úgy cimbalmozik, hogy egy virtuóz jazz-zongorista is megirigyelhetné; máskor a roma folklórkincs legmélyebb rétegeiből hoz elő rejtett kincseket. Tiszteli, de újraértelmezi az európai klasszikus-romantikus hagyományt, nem ijed meg a legmodernebb zenére jellemző disszonanciától, érdes hangzásoktól sem. Az eredmény: vállaltan eklektikus, de a három muzsikus egyenletesen kiváló teljesítménye által mégis szerves egységbe rendeződő, megunhatatlan zenei matéria.

Infó

Lukács Miklós–Larry Grenadier–Eric Harland: Cimbalom Unlimited

BMC Records

BMC CD 244 

Frank London magyarokkal zenélt

Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:50

Frank London, a világhírű New York-i klezmerzenekar, a Grammy-díjas Klezmatics trombitás-énekese a Glass House Project nevű, 2014-ben a zsidó magyar örökség tiszteletére szerveződött amerikai-magyar-izraeli formációval készített albumot. Az Astro-Hungarian Jewish Music (Asztro-magyar zsidó zene) című alkotást a Piranha Records jegyzi.