Előfizetés

BKK-botrány - Éveket is kaphat az etikus hekker

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.08.04. 16:31
FOTÓ: Molnár Ádám
Bár a nyomozás még más irányt is vehet – tudtuk meg a nyomozást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészségen. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy végül börtönbüntetés járna az etikus hekkerre.

Előreszaladt az időben a kormánypárti Magyar Idők: a lap szerint ugyanis olyan bűncselekménnyel vádolták meg a BKK honlapját tesztelő fiatal hekkert, amiért "akár" kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat, mivel a Magyar Idők megállapítása szerint BKK hálózata közérdekű üzemnek minősül.

Ezzel szemben Szilágyi László a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze lapunknak elmondta: jelenleg a gyanúsítottat az információs rendszer vagy adat megsértése tényálláson belül azzal gyanúsítják, hogy az információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztatta, törölte vagy hozzáférhetetlenné tette.

Ennek a bűnténynek a büntetési tétele legfeljebb három év alsó határa pedig nincs.

Azaz: az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nem gyanúsította meg a fiatalembert azzal, hogy a vélt bűncselekménye közérdekű üzem ellen történt. Szilágyi László ugyanakkor elmondta: a nyomozás folyamatban van, így az időközben felmerülő újabb tények nyomán változhat a gyanúsítás is.

A nyomozás kiemelt ügyészségi felügyelet alatt van, ami azt jelenti, hogy az ügyész havonta egyszer áttekinti a nyomozás iratait. Mivel az eljárás csak nemrég indult, így még ilyen iratátvizsgálás nem történt – mondta el Szilágyi László.

Mint ismeretes, a BKK online jegyrendszerét július közepén indította el, ám igen hamar kiderült, hogy a T-Systems által fejlesztett hálózat igen komoly biztonsági problémákkal küzd.

A vidéki, tizennyolc éves fiatal a rendszer egészen amatőr hibáira kívánt rámutatni azzal, hogy könnyedén behatolt az online hálózatba, majd az ott lévő áradatokat átírva ötven forintért vásárolt, hússzor annyiba kerülő fővárosi havibérletet. A fiatal állítása szerint több levélben is értesítette erről az akciójáról T-Systemset, majd nem sokkal később az index.hu hírportált. A fiatal akcióját ugyanakkor érzékelték a T-Systemsnél ahol automatikusan feljelentést tettek a behatolóval szemben, nem sokkal később pedig a fiatalt reggel hétkor elvitte a rendőrség.

Bár a kormánylap már „súlyos börtönéveket” helyezett kilátásba az ügyben a hekkernek, az ügyészség munkájára rálátó forrásunk igencsak árnyalta ezt a megállapítást.

Az ügyészség a vádemeléskor számos, egyéb szempontot is figyelembe kell, hogy vegyen, így vizsgálnia kell a konkrét ügy tényleges társadalmi veszélyességét is. Szakmai forrásunk arra is rámutat: a hekkert terhelő, konkrét gyanúsításnak nincs alsó határa, azaz később az bíróság más, a börtönbüntetéstől eltérő szankciót is kiszabhat.

Például ebben az esetben a hekker célja láthatóan az volt, hogy figyelmeztesse a közvéleményt és a céget a BKK rendszerének a problémáira, így saját, könnyen beazonosítható gépéről küldte el az üzeneteit a T-Systemsnek. Ahogy a nyereségvágy sem jöhet szóba: a fiatal ugyanis a fővárostól háromszáz kilométerre él így esélye sem lett volna felhasználni a BKK-bérletet.

A DK is támogatja a nyári parlamenti ülés összehívását

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői aláírásukkal támogatják, hogy az Országgyűlés rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalja a felsőoktatási törvényt.

A párt pénteki közleményében azt írta, támogatják az LMP által felvetett napirend-kiegészítést is, amely a devizahitel-károsultak kilakoltatásának függesztésére irányul.

Rendkívüli ülést a szocialisták javasoltak még július közepén. A parlament összehívásához negyven képviselő aláírása szükséges, eddig a 28 tagú MSZP-frakció, az ötfős LMP-képviselőcsoport, és négy a DK-s színekben politizáló független képviselő áll a kezdeményezés mellett.

A Fidesz csütörtökön közölte, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem vesz részt az ülésen.

Rétvári kibújt a kérdések alól

Publikálás dátuma
2017.08.04. 15:11
Rétvári Bence FOTÓ: Molnár Ádám
Az MSZP szerint bár a magyar lakosságot a legjobban az egészségügy problémája érdekli, a kormánynak az a fontos, hogy Mészáros Lőrinc zsebét még jobban meg tudja tölteni. Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy válasz érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) írásbeli kérdésére, amelyben azt firtatta, milyen álhírekkel találkozott a tárca a sajtóban az egészségügy kapcsán. Az ellenzéki politikus azt mondta, Rétvári Bence államtitkár kibújt a kérdések megválaszolása alól, azaz nem tagadta, hogy valósak a sajtóban az egészségügy helyzetéről megjelent hírek.

Szakács László a minisztériumi választ úgy értékelte, elismerték, hogy hat éven keresztül nem törődtek az orvoselvándorlással, hiszen a most indult béremelési programig nem tettek semmit az orvosok bérrendezése érdekében.

Hozzátette: a tárca azon állítása ellenére, hogy az egészségügy jól finanszírozott, minden évben 100-120 milliárd forintnyi hiány termelődik a területen.

Az ellenzéki képviselő elmondta, az államtitkár közlése szerint 2013 óta 12 milliárd forintot fordítottak a várólisták csökkentésére, azaz évente megyénként 150 millió forint jutott erre a célra.  "Mészáros Lőrinc ennek naponta majdnem a dupláját keresi, 274 millió forintot" - fogalmazott.

Szakács László Rétvári Bencének is azt javasolta, amit korábban Balog Zoltán miniszternek, hogy menjen el vele egy kórházba egy előre be nem jelentett időpontban, és nézzék meg az ottani körülményeket.

A politikus kapott kérdést arról, hogy sajtóhírek szerint három hónapos próbaidővel új munkaszerződés érkezett azokhoz a kórházigazgatókhoz, akiknek július végén lejárt a megbízatásuk. Szakács László szerint ezzel csak nő a bizonytalanság a kórházakban. "Elfogadhatatlan, aljas és borzasztó", hogy a miniszter így "leckézteti" a kórházak vezetőit - közölte.

Fidesz: a szocialisták szétlopták és tönkretették az egészségügyet

A Fidesz-frakció szerint azok a szocialisták beszélnek egészségügyről és "zsebtömésről", akik amellett, hogy "szétlopták és tönkretették" az egészségügyet, jelenleg is "több korrupciós botrányban" érintettek. A Fidesz azt írta: a szocialistákkal ellentétben, akik "csak elvették a pénzt az egészségügytől és hagyták a kórházakat leamortizálódni", a Fidesz-KDNP kormányzása óta "százmilliárdokkal több pénz jut az egészségügyre". Országszerte újulnak meg a kórházak, a rendelők, a mentőállomások, az orvosi eszközök. Béremelés indult az ápolóknak, orvosoknak, mentőknek és elkezdődik Budapest átfogó kórházfejlesztése is - sorolták.

Kapcsolódó
Zsarolják a kórházigazgatókat