Letartóztatták a zsarolóvírust semlegesítő informatikust

Publikálás dátuma
2017.08.04. 18:15
Illusztráció: Shutterstock
Kártevő szoftverek készítése és terjesztése miatt letartóztatták az Egyesült Államokban azt a fiatal brit informatikust, aki szakértők szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy a májusban világszerte hatalmas károkat okozó WannaCry nevű zsarolóvírust sikerült leállítani.

Az amerikai média csütörtöki híradásai szerint Marcus Hutchins angol kiberbiztonsági szakértőt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a nevadai Las Vegasban tartóztatta le előző napon, ahol ő éppen számítógépes támadásokkal foglalkozó két konferencián vett részt. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, amely szerint az augusztus 2-án letartóztatott, brit állampolgárságú Hutchinst 2014 és 2015 között végzett tevékenysége miatt vonják majd felelősségre. A szakmában MalwareTech néven ismert 23 éves számítógépes szakembert azzal vádolják, hogy a szóban forgó időszakban a banki rendszerek megkárosítására alkalmas, Kronos nevű kártékony szoftverek - számítógépes vírusok - készítésében vett részt. Ezek a vírusok a fertőzött számítógépekről banki információk kódjait lopják el.

Amerikai tisztségviselők ugyanakkor közölték, hogy a letartóztatásnak nincs köze a májusban közel 150 országban rendkívül gyorsan elterjedt, és kórházak, bankok, vállalatok, vasúttársaságok működését megbénító WannaCry zsarolóvírus ügyéhez.

Hutchinst a WannaCry vírus elleni küzdelem "hőseként" tartják számon: ő segített ugyanis a zsarolóvírus semlegesítésében. Felfigyelt arra, hogy a vírus megpróbál kapcsolatba lépni egy meghatározott internetes címmel, valahányszor behatol egy-egy újabb számítógépbe, ez a hosszú betűhalmazból álló internetes cím azonban nem volt bejegyezve és nem tartozott hozzá honlap. Hutchins 8 fontért (nem egészen 3 ezer forintért) megvásárolta az internetes címet, amely ettől a pillanattól létezővé és bejegyzetté vált. Mint kiderült, ez egyben aktiválta a vírus egyik kódját, amely gyakorlatilag kikapcsolta a rosszindulatú programot, leállítva további terjedését. Szakértők szerint ezzel több mint százezer újabb számítógép fertőződését sikerült megakadályozni világszerte.

Szerző

Politikai pályára készül a Facebook alapítója?

Publikálás dátuma
2017.08.04. 18:01
Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója fizeti Joel Benenson demokrata közvélemény-kutatót, Barack Obama és Hillary Clinton elnökválasztási kampányának főtanácsadóját. 

Ez alapján azt találgatják sokan, hogy biztosan arra készül, hogy induljon a következő elnök-választáson. Amikor utoljára erre válaszolt, akkor azt mondta, hogy esze ágában sincs közhivatalt vállalni. 

Benensonnal kapcsolatban azt mondta, hogy neki a feleségével közösen irányított jótékonysági szervezeténél lesz dolga. Ő vezeti majd a Chan Zuckerberg nevű kezdeményezést, vagyis nem politikai feladatra vette fel - idézi a 444 a Facebook-alapító nyilatkozatát.

Szerző

Hőség - Bejelentést tett az E.ON

Publikálás dátuma
2017.08.04. 17:52
Illusztráció: Shutter
A tartós hőség miatt az E.ON az ellátási területén átütemezi az áramszünettel járó hálózatfejlesztési munkálatokat, hogy a hűtéshez szükséges villamos-energia rendelkezésre álljon a lakosságnak, ahol lehetséges lerövidítik, vagy átütemezik a feladatokat - közölte az E.ON Észak-dunántúli, Dél-dunántúli és Tiszántúli Áramhálózati Zrt. pénteken.

A közlemény szerint a héten több beavatkozást halasztottak el. Kiemelték: ott, ahol a szolgáltatásbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzet áll fenn, a szükséges beavatkozást elvégzik a szakemberek.

Az elhalasztott munkálatok későbbi időpontjáról az ügyfelek szórólapon, a vonatkozó szabályozásnak megfelelően, 15 nappal a munkálatok megkezdése előtt kapnak majd tájékoztatást - olvasható a közleményében.

Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozódik a kánikula: többfelé 40 Celsius-fokig melegedhet fel a levegő, helyenként a leghidegebb órákban is 25 fok várható.

Az állami Nemzeti Közművek közben közzétette, hogy a teljes fogyasztás mintegy 12 százalékát kitevő Démásznál augusztus 3-án 16 ezer 120 megawattórával (MWh) az év eddigi legmagasabb forgalmát mérték.  Ez az előző héthez képest 14 százalékkal magasabb érték, ami 800 MWh-val haladja meg a tavaly nyári csúcsot és mintegy 300-zal az idei télit.

Szerző
Témák
E.ON hőség