Előfizetés

Lesújt a plakáttörvény

Publikálás dátuma
2017.08.04. 20:18

Bár a Fidesz a Jobbikot akarta elhallgattatni, de az állami támogatásból élő kulturális intézmények sem hirdethetnek már olcsóbban - írta a 444.hu.

A plakáttörvény azokat a hirdetőket is sújtja, amelyek éves állami támogatása eléri az összes bevétel felét. A portál olvasója, aki egy budapesti színház hirdetési ügyeit intézi, elmondta: peronreklámokon szerettek volna népszerűsíteni egy előadást, de a felületeket áruló cég közölte velük, hogy már nem jogosultak a kedvezményes árra. Ötszörös pénzt kellett volna fizetniük a megjelenésért. Úgy tudni, több budapesti színházban is komoly problémát okoz az új szabály, több gyerekszínház is érintett, de a lap úgy tudja, hogy még a nagyobb költségvetésű Zeneakadémián sem tudják, hogyan fognak a jövőben hirdetni, ha törvény tiltja meg, hogy a plakátos cégek kedvezményt adjanak nekik. 

Juhász Péterrel köszöntötték a megyei lapok Pecinát

Publikálás dátuma
2017.08.04. 19:57
FOTÓ: Tóth Gergő
„Miután Orbán Viktor megvette Pecina nevű pénztárcájából a maradék három megyei lapot, a Kelet-Magyarországot, a hajdú-bihari Naplót és az Észak-Magyarországot, a vagány szerkesztőségek az én interjúmmal köszöntek be neki, pedig vélhetően az állásukkal játszanak” - közölte Juhász Péter, az Együtt elnöke a Facebookon. 

"Nagy respect a szerkesztőknek a bátor kiállásért!" - tette hozzá az Együtt elnöke.

Lapunk a napokban írta meg, hogy a Fidesz oligarchái, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc és a Népszabadságot kivégző Heinrich Pecina beteljesítette a kormánypárt mestertervét: övék a teljes vidéki napilappiac.

A Russmedia CEE ugyanis hétfőn bejelentette: eladta az Észak-Magyarországot, a Hajdú-bihari Naplót, a Kelet-Magyarországot - és két román regionális napilapot, a Jurnal Aradean-t, és a Jurnal Bihorean-t - a Media Development Management Kft.-nek. Ez a cég az osztrák CPS Investment Services AG leányvállalata. Az osztrák CPS Investment Services AG pedig - mint írták - azért jött létre, hogy "ezen a befektetési platformon keresztül a VCP Csoport alkalmazottjai és tulajdonosai befektetéseket eszközölhessenek”.

A VCP neve ismerősen csenghet, hiszen az osztrák Heinrich Pecina egyik cége. Az akkor még VCP-tulajdonú Mediaworks zárta be tavaly októberben a Népszabadságot, mielőtt eladta volna a kiadót a Mészáros Lőrinchez közel álló Opimus Pressnek. 

A magyar sajtó ezzel kialakult helyzetéről bővebben ide kattintva olvashat!

"Romokban hever a szociális intézmények rendszere"

Az LMP szerint az idősotthonokat érintő közelmúltbeli esetek azt mutatják, hogy romokban hever a szociális intézmények rendszerének ezen része is.

Jancsó Andrea, az LMP országos elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján beszélt erről, utalva a budakalászi Napvirág Idősek Otthonában történt megbetegedésekre és arra, hogy a sajtóban megjelentek szerint egy 88 éves nőt ki kellett "menteni" egy idősotthonból az ott tapasztalt bánásmód miatt.

Jancsó Andrea szerint ezek az esetek rámutatnak arra, hogy a szociális intézményrendszernek ez a része is romokban hever. Közölte: az LMP azt követeli a kormánytól, hogy a megfelelő források biztosításával haladéktalanul rendezze a tartós bentlakást nyújtó intézmények helyzetét. 

Arra kérdésre, hogyan hozható párhuzamba a két eset, amikor az egyik önkormányzati, a másik pedig magánintézményben történt, illetve hogyan lehet ezeket az intézményeket ellenőrizni, Jancsó Andrea azt mondta: a magán- és az önkormányzati fenntartású intézmények esetében is szükség lenne minőségbiztosítási rendszerre, valamint minél gyakoribb ellenőrzésre.

Jelezte: az LMP a gödi Topház ügyében írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, azonban a csütörtökön megkapott válaszból nem derült ki, hogy mikor zárják be az intézményt, az viszont kitűnt, hogy a kormánynak semmilyen stratégiája, koncepciója nincsen az ilyen intézmények kitagolására.

A kormánynak nem számítanak a milliárdok, amikor a stadionokat és kisvasutakat kell építeni vagy vizes vb-t kell rendezni, viszont nincs pénz és szándék arra, hogy a betegeket és az időseket emberséges körülmények közé helyezzék el - fogalmazott. Hangsúlyozta: az LMP szerint meg kellene erősíteni az otthonápolás intézményét, ezért azt javasolják, hogy az ápolási díjat igazítsák a mindenkori minimálbérhez, az ápolási tevékenység számítson foglalkoztatási és biztosítási jogviszonynak, és segítsék az ápolási időszak után a munkaerőpiaci visszatérést.