Melegednek a tavaink

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:17
Fotó: Molnár Ádám
Az állóvizeket sem kíméli a hőség, a nagyobb hazai tavak hőmérséklete is közelíti a 30 Celsius-fokot.

Langyosodó vízhőmérséklettel kell szembenézniük azoknak, akik valamelyik nagyobb magyarországi tóban kívánnak frissítő fürdőt venni a nagy melegben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki mérései szerint a Velencei-tó Agárdnál 28 fokos, a Tisza-tó hőmérséklete pedig 27 fokra emelkedett. A Balatonon lehet találni valamivel hűsebb pontokat, Siófokon például 25, ám Balatonakalinál már 27 Celsius-fokos vízhőmérsékletet mértek.

A vizek melegedése miatt nemcsak a hűsölni vágyók bosszankodhatnak, az a tavak ökoszisztémájára is hatással lehet, a melegebb vízhőmérséklet kedvez például az algák elszaporodásának. A Balatonban 2002-ben, 2003-ban, és legutóbb 2012-ben okozott gondot a fonalas zöldalgák nagyarányú megjelenése, igaz, ennek nemcsak a hőmérséklet, de a rendkívül alacsony vízállás is kedvezett. Noha a zöldalga inkább csak esztétikai oldalról okoz kárt, a kékalga már nagyobb gondot jelenthet.

A kékalgák (cianobaktériumok) mérgező anyagokat termelnek, ezért elszaporodásuk különösen veszélyes lehet. A Balatonban ez a nyolcvanas évek közepén be is következett, olyannyira, hogy súlyos veszélyt jelentett az ivóvíztermelés biztonságára és a fürdőéletre egyaránt. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának elemzése szerint ilyen toxinok ma is előfordulhatnak a vízben, ám csak nagyon alacsony mennyiségben, a környezetvédelmi intézkedéseknek hála. Az algásodást nagyban befolyásolja a víz foszfor- és nitrogéntartalma, az elmúlt években ezeket igyekezték mérsékelni.

A kutatók szerint a Balatonon idén a kánikula ellenére is jó vízminőséggel számolhatunk.

Szerző

A vendégeket is figyelnék

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:15

Egy tervezet szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok kikérhetik a szállásadók által ezentúl elektronikusan rögzített adatokat.

Minden eddiginél több személyes adatra lesz kíváncsi a Belügyminisztérium. Egy törvénytervezet szerint a szállásadóknak el kell kérni, és tárolni is kell a vendégek nevét, nemét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, valamint az anyjuk nevét. A szállodák kötelesek lennének lemásolni a személyazonosító okmányát, emellett rögzíteniük kellene az érkezés és a távozás várható időpontját - írta a hvg.hu. Az adatokat a nemzetbiztonsági szolgálatok kikérhetik a vendéglátóhelyektől, ha feladatuk indokolja. A szolgálatok azt is meghatározhatják, hogy a szállásadó milyen műszaki feltételek közepette továbbítsa a kért adatokat, és a szállásadó köteles az ehhez szükséges rendszert kiépíteni, ha nincs neki.

- A szaktárca a rendelettervezet kidolgozása előtt nem egyeztetett a kereskedelmi szállásadók, így például a szállodák szakmai, érdekvédelmi szervezetével. Ezt támasztja alá, hogy a javaslatban vannak olyan pontok, amelyek nem életszerűek. Ilyen például az, hogy sem az európai sem más országban az útiokmányokban nem szerepel az „anyja neve”, így az nem is ellenőrizhető - nyilatkozta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. Emiatt és a tervezet egyéb pontjai miatt is tárgyalásokat kezdeményez a szövetség a minisztériummal.

- A vendégek alapadatait jelenleg is minden szálloda elkéri, ez nem szokatlan, megegyezik a nemzetközi gyakorlattal, különösen ami a külföldieket illeti. A schengeni övezetből érkező vendégek esetében egyszerűsített adatkérést tesz lehetővé. A javaslat ezt is megváltoztatná. Az úti okmányok, vagy személyi igazolvány lemásolása sem szokatlan jó néhány európai ország szállodáiban, de nem tudunk arról, hogy ezeket bárhova továbbítani kellene elektronikus úton a szállásadóknak - jegyezte meg a szakember. Ezt a pontot a szövetség aggályosnak érzi, egyebek mellett azért is, mert főleg a kisebb szállásadók nincsenek felszerelve az ehhez szükséges technikai rendszerrel. Ez nem csak többlet költséget, de többlet munkaterhelést is jelent, ami az egyre égetőbb munkaerőhiánnyal küzdő ágazatot nehezen megoldható feladat elé állítaná. Az adatszolgáltatás elmulasztásáért kilátásba helyezett 500 ezer forintos büntetést Kovács István túlzottnak vélte, ráadásul a tervezetből nem derül ki, hogy ez már az első alkalommal ennyi, vagy többszöri szabálysértésért járna.

Érthetetlen az is, hogy a tervezetben csak a kereskedelmi szálláshelyekről esik szó, a magánlakásokat – például Airbnb hálózat - a rendelettervezet nem említi. Tavaly csak Budapesten Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem 1,8 millió vendégéjszakát töltöttek elsősorban külföldiek magánlakásokban.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság és vezetője, Péterfalvi Attila már többször világossá tette - legtöbbször a banki gyakorlatot bírálva -, hogy a személyi okmányokat még az érintett hozzájárulásával is csak sok egyéb feltételnek megfelelően lehet másolni.

Szerző

7-en a 7-ről - Lehet-e forróbb a helyzet?

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:07
Egy férfi a Nemzeti Sportot olvassa a margitszigeti zenélő szökőkút mellett MTI Fotó: Bruzák Noémi

Arató András, Klubrádió

40 foknál? Például 41 fok. Viszont azt mondotta egy nemtévében Mráz Ágoston és Sámuel, hogy a Momentumot számon kell kérni, mert a Fekete Győr és Andrásnak francia barátnője van, ami magyarázata a Párizsnak kedvező olimpiai népszavazásnak. Clemenceau menye, Trianon (bővebben majd máskor), csak teljesen fordítva és ellenkezőleg. A kánikulában is kirázhat a hideg. KiMrázhat.

Avar János, újságíró

Ha az időjárást nézzük, sajnos lehet, ha Orbánt, akkor pláne. De amíg a meteorológusok többnyire képesek eltalálni, hogy milyen idő lesz, a politológusok csak találgatnak. Mivel a kánikula, canicula eredetileg kutyakölyköt jelent, Orbán akkor csinál forróságot, ha veszélyben érzi a mi kutyánk kölykeit gazdagító rezsimjét.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

A helyzet csak a pórok számára forró. A Fidesz arisztokratái és martalócai valahol jeges italokat szopogatnak, s készülnek az őszi zavargásokra, amit Habony, Vajna, Mészáros, a kis Matolcsy és Schmidt Mária lapjai rendeznek. Jönnek majd újabb plakátok, újabb lenyúlások, mi meg olvashatjuk, hogy az ellenzék legkorábban jövő ősszel most már igazán elkezd tárgyalni egymással, az árulókat addig jegelik. Az úszó vb árából pedig lehet, hogy Orbán vesz két Neymart, egyet Felcsútra, egyet a Videotonnak, hátha megy akkor egy kört az Európa-ligában.

Friss Róbert, újságíró

Lehetni, lehet. De azt már nem Celsiusban mérik.

Horváth István, hírlapíró

Én is ezt kérdeztem Németh Szilárd rezsiőrtől, aki figyelmeztetett, hogy az élet nem habostorta. Még ebben a forró nemzetközi helyzetben is legyünk éberek, mert az a gyanús ami nem gyanús. Orbán elvtárs megmondta - hivatkozott nagy tanítójára a jámbor rezsiőr - hogy nemcsak az osztály-, hanem a Soros elleni harc is egyre fokozódik. Akinek meg valami vaj van a fején, hadd szarjon be egy kicsit a felcsúti kisvasúton. Dezsőt pedig kánikulában is ki kell nyírni.

Horváth Zoltán, újságíró

Hogyne lehetne: ez a rezsim égésben nem ismer határt. Én már le is fagytam...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

A kormány - szemben a szoclibekkel – végre biztosította a dolgozóknak a hideg telet, utána a forró nyarat. (Mindezt nyilván költségeket nem kímélve.) Európa minket irigyel ezért is. Orbán, Kövér, meg a sok beszélő krumpli forró őszről povedál. Úgyhogy, lehet, hogy lesz még forróbb is. Csak nehogy odakozmáljanak.

Szerző