Előfizetés

Brit ajánlat az Uniónak

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:33
Fotó: AFP

Először hallott a brit közvélemény konkrét összeget az Unióból való kilépés árával kapcsolatban kormányzati forrásokból. A The Sunday Telegraph híre szerint a szigetország “36 milliárd fontot hajlandó fizetni az Európai Uniónak a “válási számla” kiegyenlítése gyanánt. A lap úgy értesült, vezető kormányzati tisztviselők belátták, ez az ajánlat az egyetlen lehetőség a zsákutcába torkolt tárgyalások előrelendítésére”.

A lap három egymástól független forrásra hivatkozva jelentette meg információját, cáfolva ezzel azt a korábbi találgatást, mely szerint Theresa May kormányfő akár 50 milliárd fontot is kész vállalni. A 36 milliárd fontos “végkielégítés” feltétele: az EU tegyen ígéretet arra, hogy ezután rátérhetnek a Brexit utáni kapcsolatok, köztük a kereskedelmi viszonyok rendezésére. Brüsszel korábban kijelentette, a válási költségeket, a Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok jogait és az ír határ kérdését egyaránt tisztázni kell, mielőtt szóba kerülhetnek egy szabadkereskedelmi egyezmény részletei.

Előretekintenek a republikánusok

Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:31
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Donald Trump nyaralni ment, de a Twitter-üzenetekkel nem hagyott fel. Szombaton is szorgalmasan írogatott, nem utolsósorban arról, hogy valójában nem is vakációzik, hanem bedminsteri golfklubjából dolgozik, amíg modernizálják a Fehér Ház légkondicionáló rendszerét. Trump korábban bírálta Obamát, mert nyáron 17 napos szabadságot vett ki, majd most ő is pont ennyi napig lesz távol Washingtontól. De már George W. Bush megmondta egykor, az amerikai elnököt a feladatai a nyaralásra is elkísérik.

Trump golfozás közepette időt szakított arra is, hogy megdicsérje eddig élesen támadott igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst, amiért bejelentette, megkettőzte a harcot a kormányzati kiszivárogtatók ellen. Egyben bejelentette, felülvizsgálják az Obama-kormányzat megengedő politikáját az újságírói információgyűjtéssel kapcsolatosan. Sessions, akinek ingott a posztja, máris négy ember ellen emelt vádat, akik a Fehér Házból állítólag információkat szivárogtattak ki a sajtónak.

A Wall Street Journal információiból derült fény csütörtökön arra, hogy az orosz választási beavatkozás ügyében vizsgálódó különleges ügyész, Robert Mueller vádesküdtszéket vont be a vizsgálatba. A New York Times pedig azt tudta meg, hogy Mueller irodája első alkalommal kért ki dokumentumokat a Fehér Házból, a még februárban menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn ügyeivel kapcsolatosan. Az elnök ügyvédje, Ty Cobb ezt nem erősítette meg, de hangsúlyozta, együttműködnek a Mueller felügyelte vizsgálattal. Flynn nemzetbiztonsági átvilágításakor elhallgatott ezt-azt, így nem számolt be arról, hogy török megbízásból is lobbitevékenységet folytat.

A NYT szerint bár messze van még 2020, republikánus szenátorok máris gyakorta látogatnak Iowába, New Hampshire államba, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója aligha indul újra az elnökségért. Tom Cotton, Ben Sasse, s a tavaly is próbálkozott ohiói kormányzó, John Kasich nevét is megemlítették, s hosszan írta arról, hogyan építi ki önálló politikai bázisát Mike Pence alelnök, szorosra vonva kapcsolatait a republikánus kampánytámogatókkal. Pence sajtótitkára Twitteren gyorsan cáfolt is, „nevetségesnek” minősítve, hogy az alelnök indulni akarna 2020-ban. Pence személyzeti főnöke szerint is ez „hamis hír”.

Jégesővel érkezett meg a vihar Orosházára - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.08.06. 21:16

Jégesővel, nagy erejű széllel érkezett meg a vihar Orosházára vasárnap délután, a városban főként fakidőlések miatt riasztották a tűzoltókat, Gyopárosfürdőn is segíteniük kellett - tájékoztatott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Baráth Ilona elmondta: a dél-békési település több pontján az útra és a járdára dőltek a faágak, fák, amelyek így a közúti- és a gyalogos közlekedést veszélyeztetik. A közeli Gyopárosfürdőn minden második utcában intézkedniük kell a tűzoltóknak.