Elpusztult az első "beszélő" majom

Publikálás dátuma
2017.08.08. 13:53
Forrás: Instagram/zooatl
Elpusztult Chantek, a 39 éves orangután, az egyik első emberszabású majom, amelyik megtanulta a jelnyelvet - írta a BBC hírportálja.

Chantek nagyjából kilenc évig lakott egy antropológus házában Tennessee-ben, megtanulta kitakarítani a szobáját, eszközöket készített és használt, valamint megjegyezte a közeli gyorsétterembe vezető utat. Élete utolsó éveit Atlanta állatkertjében töltötte, ahol szívbetegségét kezelték.

Az állatkerti gondozók szerint Chanteknek "lebilincselő természete volt", mindannyiunknak hiányozni fog. Közleményük szerint az észak-amerikai állatkertekben élő hím orangutánok egyik legidősebb egyede volt.

Halála okát egyelőre nem ismerik, az állatorvosok előrehaladott szívbetegség miatt kezelték. Az orangutánok 35 éves koruk után idősnek számítanak az közlemény szerint.

Chantek a georgiai Yerkes Főemlőskutató Központban jött világra, később Lyn Miles-hoz, a Tennessee Egyetem antropológusához került Chattanoogába. 2014-ben dokumentumfilm is készült róla The Ape Who Went to College címmel. Az állatkert szerint a gondozókkal gyakran "beszélgetett" jelnyelven, de ahhoz túl félénk volt, hogy ismeretlen emberekkel is jeleljen. Ilyenkor szívesebben használta fajának jellegzetes hangjait és gesztusait.

Szerző

Gyönyörű fotókon a részleges holdfogyatkozás!

Publikálás dátuma
2017.08.08. 00:09
A II. kerületi Törökvész városrész
Részleges holdfogyatkozás Tiszaföldvárról fotózva 2017. augusztus 7-én. MTI Fotók: Komka Péter
A II. kerületi Törökvész városrész

A II. kerületi Törökvész városrész

Szerző

Különös tengeri állatkák harapták véresre egy fiatal lábát

Publikálás dátuma
2017.08.07. 15:27
Illusztráció: Shutterstock
Ömlött a vér a lábfejéből és bokájából annak a tinédzsernek, akit apró, atka méretű tengeri állatok "harapdáltak" meg, amikor bement a vízbe Ausztrália partjainál, a melbourne-i Brighton Beachen - írta a helyi média jelentései alapján a BBC hírportálja.

A 16 éves fiú különös sérülését kórházban kezelik. Szombat este focimeccs után döntött úgy Sam Kanizay, hogy fáradt lábait az otthonuk közelében lévő öbölben hűti le. Mint mondta, nagyjából fél órát állt a derékig érő, hideg vízben és nem érzett semmit, ám amikor hazaindult, észrevette, hogy a lába folyamatosan vérzik. Apja szerint fia úgy érkezett haza, "mintha háborús sérülései lennének", a vérzés pedig nem csillapodott, a vér nem alvadt meg. 

A család szakértők véleményét kérte ki, hogy azonosítsák a sérülést okozó állatot. Miután két helyi kórház sem tudta biztosan megmondani, mi okozhatta a többszörös, tűszúrásszerű sebesülést, a fiú apja, Jarrod Kanizay maga kezdett "nyomozni". A helyszínen némi hús segítségével begyűjtötte az állatokat és szakértőkhöz küldte őket elemzésre.

Jarrod Kanizay elmondta: jelenleg a szakértőkre várnak, hogy elmondják, mik ezek, hogyan viselkednek és miért történt a sérülés. Reméli, hogy fia teljesen felgyógyul. Genefor Walker-Smith tengerbiológus szerint tengeri bolha - lysianassid amphipod - lehetett a támadó. Ezek apró, dögevő állatok. "Valószínűleg épp megzavart egy táplálkozó csoportot" - mondta. Kiemelte: az ilyen esetek nagyon ritkák, és nincs ok a félelemre. 

Richard Reina, a Monash Egyetem biológusa szerint is nagyon ritka esetről van szó. Ha valakivel ez történik, egyszerűen le kell söpörni az apró, bogárszerű állatokat vagy meg kell mozdulni - mondta el a news.com.au ausztrál portálnak.

Sam hosszú ideig állt a hideg vízben, a bolhák okozta szúrásokról azt hihette, a hideget érzi. "Ezek csak apró állatok, melyek a természetes ösztöneiket követték: ettek abból, amiről azt hitték, szabad préda. Többnyire elhullott vagy pusztuló állatokat esznek, és mivel Sam mozdulatlanul állt a vízben, éltek a lehetőséggel és megharapták.

Szerző