Előfizetés

Kiderült, mennyit hoz a bulinegyed - Lepődjön meg!

Publikálás dátuma
2017.08.08. 15:15
A 6,6 milliárdos becsült bevétel nem hatja meg a zaj ellen tiltakozókat, akik körülbelül két hete tüntettek Erzsébetvárosban. FO
Egy év alatt több mint hatmilliárd forintos adóbevételt termel a fővárosi bulinegyed - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának válaszából, akitől Oláh Lajos, a DK képviselője kérdezte meg, mennyi bevételt termel nemzetgazdasági szinten a VII. kerületi bulinegyed. 

Tállai András válaszában azt írta, a VII. kerületi székhellyel rendelkező szálláshely-szolgáltatási, illetve vendéglátási főtevékenységet folytató adózók a kiemelt adónemek és az idegenforgalmi adó tekintetében csaknem 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá az államháztartás bevételeihez 2016-ban. Az adat ugyanakkor nem teljesen pontos, a tevékenység végzésének tényleges helye és az adózók székhelye egymástól eltérhet, így a VII. kerületben keletkező bevételek ezen ágazatok esetén is eltérést mutathatnak a tényleges forgalomtól.

A szépen csengő 6,6 milliárdos becsült bevétel azonban nem hatja meg azokat a lakókat, akik a bulinegyedben lévő tarthatatlan közállapotok ellen tiltakoznak. Múlt héten a zajos éjszakai élet miatt tartott tüntetés után a kerület fideszes polgármesterének, Vattamány Zsoltnak írtak nyílt levelet, aki szerintük elismerte, hogy valós problémát feszegetnek a Belső-Erzsébetvárosban uralkodó áldatlan állapotok ellen tiltakozók, mégsem vette fel a kapcsolatot az Élhető Erzsébetváros civil csoporttal.

BKK-botrány - Az alvilág kezébe kerülhettek az ellopott adatok

Publikálás dátuma
2017.08.08. 15:01
Illusztráció: Shutterstock
A dark weben lehetnek már azok az adatok, melyeket a BKK-tól loptak el, így az eladásra kínált adatok eredeti tulajdonosai csalások áldozataivá válhatnak – írta meg a kormányközeli Magyar Idők. 

A Magyar Idők korábban azzal is riogatott a BKK-botrány kapcsán, hogy az utóbbi évek legsúlyosabb informatikai támadását direkt a vizes vb-re időzítették. A kibertámadást egy dokumentummal próbálták bizonyítani, ami alapján azt írták: július 14-én több alkalommal szándékos túlterheléses és a sérülékenységre irányuló támadás érte a BKK és a webes értékesítési rendszert szolgáltató T-Systems Magyarország szervereit, a szolgáltatást a szervezett támadók harmincszoros terhelésnek tették ki. A másodpercenként keletkező naplóbejegyzések száma az átlagos 300-400-ról 13 ezer fölé ugrott, ami óránként közel 47 millió bejegyzést jelent. A lap szerint ennek hatására a felhasználók nem tudták elérni a rendszert.

A BKK és a T-Systems rendszereit felváltva, összehangoltan terhelték, és a kibertámadás kiterjedt a BKK Infóra és az okostelefonos Futár applikációra is, ezért a városvezetés tényként kezeli, hogy az ismeretlen elkövetők káoszt akartak kelteni a világbajnokság idején - írták. Ezután azzal próbálták hárítani a felelősséget a BKK-ról, hogy ilyen méretű, szervezettségű, technológiai felkészültségű célzott informatikai támadásra évek óta nem volt példa hazánkban. 

Emlékezetes: júliusban a cég e-jegyrendszeréből töltötték le kb. ötezer ember személyes adatait, majd az ismeretlen hekker ezt elküldte a 24.hu internetes portálnak, aki jelentette az esetet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH). Később a Bubi rendszerét is feltörték, onnan háromezer felhasználó adatait küldték el ismét a 24.hu-nak, aki ezúttal is továbbította azokat.

Az Európai Unió azonban a következő évben szigorítja az információvédelmi előírásokat, így akár 3-6 milliárd forintos büntetés is ki lesz szabható azokra a cégekre, akik nem felelnek meg ezeknek. A BKK-támadáshoz hasonló eseményeket pedig 72 órán belül kötelező lesz jelenteni a NAIH-nak, ahol komoly létszámbővítéssel készülnek a bejelentési dömpingre - emlékeztet a kormányközeli lap.

Zsidai milliókat keres budavári ingatlanjain - hála a Fidesznek

Publikálás dátuma
2017.08.08. 14:41
Forrás: Google View
Zsidai Zoltán Roy 114 százalékos árréssel adja ki a budavári önkormányzattól bérelt szállodájának apartmanjait, vagyis milliókat keres a kerület fideszes vezetésének jóvoltából - tudta meg a hvg.hu.

A 2016-ban felújított szállónak a luxusapartmanjait ugyanis napi 38-88 ezer forintért adja ki a Zsidai-csoport, miközben az önkormányzatnak összesen havi 126 ezer forint bérleti díjai fizet az összes átalakított lakásért.

Igaz, a szálloda épületét a Zsidai-csoport a budavári jegyző szerint saját költségen újította fel 2016-ban, miután megszerezte az épület összes lakásának bérleti jogát, félig nyilvános pályázaton, félig az előző bérlővel cserélve, majd a négy önkormányzati lakást egy szerződésbe összevonva. Ez persze nem indokolja meg, hogy miért adja olyan olcsón az önkormányzat a lakásokat, hogy akkor is többet keresne rajtuk, ha maga adná ki őket az airbnb-n. A portál ezzel kapcsolatos kérdéseire se az önkormányzat, se a Zsidai-csoport nem válaszolt.

Az I. kerületben nem a Zsidai-csoport az első, aki áron alul használhatja a budavári ingatlanokat. Májusban derült ki például, hogy a Várnegyed egyik legelőkelőbb részén fekvő Dísz tér 15. szám alatt található lakásokat 510 forint/négyzetméter áron adja ki az állami tulajdonú budavári ingatlanhasznosító társaság, de van két lakó, aki még ennél is kevesebbet, 446 forintot fizet csupán négyzetméterenként. A legnagyobb – 158 négyzetméteres – lakásban lakik Nagy Gábor Tamás polgármester volt felesége, aki a tetőtéri lakásért havonta alig több mint 80 ezer forintot fizet az ingatlanhasznosítónak. Ugyanekkora négyzetméterár mellett másik két lakó 38 ezer, illetve 39 ezer forintot fizet, előbbi egy 76 négyzetméteres, utóbbi pedig egy 78 négyzetméteres összkomfortos lakásért. A sajtóhíreket követően hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. Kerületi Ügyészség a budavári önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében.

Ezután a kerület független (korábban DK-s) képviselője, Veres Dávid közérdekű adatigénylése alapján júliusban derült ki, hogy még a kerület saját átlagos árszabásához képest is töredékéért bérel lakásokat az I. kerületi önkormányzattól a Hernádi Zsolt Mol-vezető, Csányi Sándor OTP-vezér és Orbán Viktor miniszterelnök barátjának számító Garancsi István üzletember tulajdonában álló CD Hungary Zrt. A budai Várnegyed frekventált részén található Úri utcában a cég egy 45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13 800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret fizet Budavár önkormányzatának.

Az I. kerület eddig is értékes ingatlanai amúgy hamarosan még értékesebbek lesznek. Felköltözik ugyanis a Várba három minisztérium, velük több ezer ember. Ez a lakásoknál és a vendéglátásban is fellendíti majd az amúgy is magasan árazó piacot és a keresletet, így a mostani és a jövőbeni ingatlannyertesek még nagyobbat szakíthatnak egy sikeres pályázattal. Az I. kerületi cégeknek adott, meglepően olcsó bérletek listájából kiderült, szinte nincs olyan önkormányzati ingatlan, amit piaci áron adna ki az önkormányzat - emlékeztetett korábbi írásában a Magyar Nemzet.