Előfizetés

Mégis kiegyeznek a CEU-val?

Publikálás dátuma
2017.08.08. 22:50
Fotó: Molnár Ádám
Nem kergeti tovább a Külgazdasági és Külügyminisztérium az amerikai szövetségi kormányt a CEU-ról szóló megállapodással, hanem beéri a New York állammal kötendő egyezséggel, amelyet hamarosan alá is írnak - értesült a hvg.hu.

A portál szerint ugyanakkor a megállapodással az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki: a lex CEU értelmében még New York-i kampuszt is kell létesítenie. A külügy már csak a dokumentum pontos szövegét várja New York állam képviselőitől, és néhány héten belül aláírhatják azt a CEU működéséről szóló kétoldalú oktatási megállapodást.

Újabb hőségriasztás több megyére

Publikálás dátuma
2017.08.08. 22:19
Fotó: Shutterstock
Szerdára ismét csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden veszélyjelzésükben azt írták: szerdán a középhőmérséklet ismét az ország nagy részén 25, a Dél-Alföldön 27 Celsius-fok felett valószínű.

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség veszélye miatt. A fővárosra és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Az előrejelzés szerint szerdán túlnyomóan napos idő várható a Dunától keletre kevés, a Dunántúlon kissé több gomolyfelhővel. Csapadékra jó eséllyel sehol sem kell számítani, de késő délután, este az Alpokaljára Ausztria felől kis valószínűséggel besodródhat esetleg egy-egy zápor, netán zivatar.

A leghidegebb órákban általában 12-20 fok lehet, de főként az északi völgyekben ennél néhány fokkal hűvösebbre lehet számítani. Napközben 31-38 fokig melegszik a levegő. A Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Visszatér a forróság

Publikálás dátuma
2017.08.08. 21:13
Fotó: Shutterstock
Szerdán sok napsütésre számíthatunk, de nyugaton időnként kisebb felhők eltakarhatják a napot, viszont említésre méltó csapadék nem várható. Gyenge, mérsékelt lesz a délkeleti szél, de a Dunántúl északi felén élénk lökések is előfordulhatnak. Visszatér a kánikula, a hajnali 13-20 fokot követően délután 33-38 fokot mérhetünk - írja az Időkép. 

Csütörtökön tovább fokozódik a forróság, 35-40 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Továbbra is sok lesz a napsütés, inkább csak a délután második felétől alakulhat ki helyenként nyugaton egy-egy zápor, zivatar. Élénk, néhol erős lesz a déli-délkeleti szél. 

Péntek napközben a Dunántúlra egy lassan mozgó hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal, néhol heves zivatarok is lehetnek, valamint feltámad az északnyugati szél, visszaesik a hőmérséklet. Elsősorban a Dunától keletre viszont még kitart a 34-38 fokos hőség.

Szombaton erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, többfelé kell számítani lokális záporok, zivatarok kialakulására, helyenként heves zivatarok is lehetnek. A Dunántúlon erős, viharos lesz az északnyugati szél, de felfrissül a levegő. Vasárnap már mindenhol fellélegezhetünk.