Titkos szavazáson is nyert az államfő

Publikálás dátuma
2017.08.09. 11:03
FOTÓ: PIETER BAUERMEISTER / AFP
Jacob Zuma dél-afrikai elnök ismét megnyert egy bizalmi szavazást, annak ellenére, hogy a parlamentben titkosan voksoltak. Az ellenzéki pártok abban bizakodtak, hogy a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) néhány elégedetlen képviselője szembefordul az államfővel.

A 75 éves dél-afrikai elnököt, aki 2009 óta áll az ANC és az ország élén, 2012-ben nagy többséggel újraválasztották. Azóta számos támadást indítottak ellene, vádolták már nemi erőszakkal, korrupcióval, az alkotmány megsértése miatt tavaly impeachment eljárást indítottak ellene, de nem tudták leváltani. Most azzal gyanúsítják, hogy állampénzen újíttatta fel otthonát, s szivességeket fogadott el a milliárdos Gupta családtól.

Az ANC a bizalmi szavazást „puha puccsnak” mindősítette. A voksolás nem volt egyértelmű siker, a kormányzó párt 26 képviselője Zuma ellen szavazott, de a 249 ANC-honatya közül legalább 50 átállására lett volna szükség. Az elnök hívei ünnepeltek Fokvárosban. Zuma azt mondta, az ANC egységes, s nincs esély arra, hogy parlamenti úton elmozdítsák.

Szerző

Weiss Manfréd a Spinoza Házban

A nagy érdeklődés miatt október 4-én vetítik újra A Weiss Manfréd család című dokumentumfilmet a budapesti Spinoza Házban. A Katona Zsuzsa rendezte film mottója: történelmi önismeret nélkül nincs nemzeti identitás.

Szerző

Apostolok városa

Publikálás dátuma
2017.08.09. 07:50

András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, az évtizedek óta keresett római kori Juliász maradványai kerülhettek elő a Galileai-tenger északi partjainál, a Jordán folyó deltájának közelében.

Szerző
Témák
maradványok