Észak-Korea bombázással fenyegeti az USA szigetét

Publikálás dátuma
2017.08.09. 11:16
Guam, a Mariana-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigete lett Phenjan célpontja FOTÓ: Shutterstock
Észak-Korea átlépett egy veszélyes határt, komolyan kell venni nukleáris fenyegetését. Donald Trump "tűzzel-haraggal" fenyeget, Phenjan Guam bombázásával.

Észak-Korea előbbre haladt a nukleáris robbanófejek miniatürizálása terén, mint korábban gondolták, ami azt jelenti, hogy átlépett egy veszélyes határt: képes lehet atomtöltettel ellátott interkontinentális ballisztikus rakéták kilövésére, amelyek az Egyesült Államok területét is elérhetik. Ezt a Washington Post jelentette tegnap bizalmas amerikai szakértői értékelés alapján. 

A Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) júliusban befejezett jelentése szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a sztálinista állam a vártnál gyorsabban és hatékonyabban építi ki nukleáris arzenálját. Nem olyan régen a szakértők még azt valószínűsítették, hogy évekbe telhet, mire Phenjan működőképes nukleáris töltetettel képes felszerelni nagy hatótávolságú rakétáit. A július 28-i dátummal kiadott elemzés szerint azonban máris eljutottak erre a szintre. A DIA vezetése nem kommentálta a lapértesülést. Amerikai hírszerzési források már múlt hónapban azt jelezték, hogy Phenjan nukleáris arzenálja gyorsan bővül, az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un már legalább 60 atombombával rendelkezhet. Független szakértők ezt a számot a Washington Post jelentése szerint kétségbe vonják.

A japán védelmi minisztérium szakértői egyébként hasonló eredményre jutottak, mint az amerikaiak, a héten jelentették be, hogy bizonyságot szereztek arról,  Phenjan már képes miniatürizálni robbanófejeit.

Donald Trump bedminsteri golfklubjából, ahol munkavakációját tölti, azt üzente, hogy Észak-Koreának megsemmisítő válaszra kell számítani, ha nem hagy fel az Egyesült Államok fenyegetésével. Hétvégén az ENSZ Biztonsági Tanácsa új szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, ezúttal sem Kína, sem Oroszország nem vétózta meg a büntetőintézkedéseket.

Kim Dzsong Un sem maradt le, az észak-koreai állam hírügynökség szerint azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú rakétával Guamra mér csapást. Guam az Egyesült Államok külbirtoka, ott állomásoznak a B-1B stratégiai bombázók. Phenjan dühét valószínűleg a közelmúltbeli amerikai-japán, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok váltották ki, ezek a bombázógépek demonstratív repülést hajtottak végre a Koreai-félsziget fölött.

Eddie Baza Calvo, Guam kormányzója igyekezett megnyugtatni a sziget lakosságát, hogy nincs közvetlen veszély, de Guam „felkészült minden eshetőségre”. John McCain arizonai szenátor élesen bírálta Trumpot, mondván, nagy vezetők nem fenyegetőznek addig, amíg ténylegesen nem készek cselekedni. McCain szerint az agresszív fellépés nem visz közelebb a megoldáshoz, csak elmélyíti a válságot.

Joseph Cirincione, egy bostoni biztonságpolitikai alapítvány igazgatója a CNN-nek azt mondta: "Két tapasztalatlan, impulzív vezető hatalmas katonai gépezetnek parancsol. Bármely véletlen hiba nyomán súlyos konfliktus robbanhat ki". Rex Tillerson tegnap csillapítani igyekezett az indulatokat. Az amerikai külügyminiszter azt mondta, az észak-koreai veszély szintje nem nőtt, az amerikaiak nyugodtan alhatnak.

Szerző

Épül Erdogan betonfala

Publikálás dátuma
2017.08.09. 11:10
FOTÓ: Shutterstock
Törökország tegnap megkezdte a falépítést az iráni-török határon is. Ezt Agri tartomány kormányzója, Süleyman Elban jelentette be, aki megszemlélte a biztonsági kerítés építésének munkálatait. 

A közzétett fotókon az látszik, hogy három méter magas, két méter széles betontömböket helyeznek daruval egymás mellé. A betonfal célja, hogy a kurd harcosok betöréseit és a csempészetet megakadályozzák.

Recep Tayyip Erdogan június elején jelentett be, hogy 144 kilométer hosszú falat építenek Törökország délkeleti részén, hogy útját állják a Kurd Munkáspárt (PKK) és a vele szövetséges lázadó csoport, a PJAK támadásainak. Törökország a szíriai határ nagy részén 2015-ben kezdte meg, idén  áprilisban fejezte be a falépítést, ott elsősorban a szíriai menekültek és a szélsőségesek beszivárgását akarták megakadályozni. Korábban sokszor bírálták Ankarát, amiért túl könnyen átjárható volt a szíriai-török határ, tömegesen szöktek át a dzsihadisták, akik az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni, mostanában visszafelé jönnének sokan. Fikri Isik török védelmi miniszter szerint a szírai határon 680 kilométer hosszan épült meg a fal, a betonlapok tetejére még szögesdrótot is kihúztak.

Szerző

Rosszul állnak a demokraták

Publikálás dátuma
2017.08.09. 11:09
FOTÓ: Shutterstock
Az amerikai választási esélyeket általában pontosan megjósoló FiveThirtyEight portál szerint a demokraták aligha tudnak fordítani 2018-ban a képviselőházban. 

Ha minden képviselői helyet megnyernének azokon a helyeken, ahol Hillary Clinton tavaly nyert, vagy ahol Donald Trump 3 százaléknál kisebb különbséggel győzött, akkor sem tudnák megszerezni a képviselőházi többséget és a szenátusban öt helyet veszítenének.

Ennek az egyik oka, hogy a demokrata szavazók többsége a nagyvárosokban összpontosul, a másik pedig, hogy a republikánusok a maguk javára rajzolták át a szavazókörzeteket.

A szenátusban megnehezíti a demokraták helyzetét, hogy jövőre a 48 demokrata szenátusi hely közül 25-ben lesz szavazás, ahol védeniük kell posztjukat, a republikánusok 52 szenátusi mandátuma közül azonban csak 8 helyen voksolnak jövőre. Míg a képviselőház valamennyi helyét kétévente megújítják, a szenátusi helyek csupán harmadáról döntenek kétévente. Hillary Clinton arra készül, hogy aktívan kampányoljon azokon a helyeken, ahol tavaly támogatták.

Szerző