Előfizetés

A Fidesz elindítja Magyarország "legújabb valóságshow-ját"

Az LMP szerint a Belügyminisztérium egy "nagy testvér törvényt" akar elfogadtatni, amely lehetővé tenné, hogy mindenkit megfigyeljenek és központi adatbázisba gyűjtsék az adatokat. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP elindítja Magyarország legújabb valóságshow-ját, de ennek nem fogunk örülni.

Csarnó Ákos, az LMP közigazgatási szakszóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: szintet lépett a nemzeti együttműködés rendszere, egy "újabb nagy testvér törvényt akarnak elfogadni", hiszen a Belügyminisztérium nyilvánosságra került tervezete szerint "hatalmas volumenben" figyelné meg az állam a saját állampolgárait. Elfogadhatatlan, hogy a kormány hétmérföldes lépésekkel akar belelépni az emberek magánéletébe - fogalmazott az LMP szakszóvivője.

A javaslat szerinte nem segíti a terrorelhárítást és a rendvédelmi szervek munkáját, hanem még több feladatot ad nekik. Elképesztőnek tartotta, hogy a javaslat szerint a rendvédelmi szervek, a közterület-felügyelet, a személyszállítási szolgáltatók, a közúti útdíj ellenőrzésre jogosultak és a közútkezelők felvételeit egy központi tárolóhelyen kellene tárolni. Hozzátette: még a szálláshely-szolgáltatókat is arra köteleznék, hogy a vendégek adatait listázzák és a tárolják, ami alaptörvénye-ellenes. Közölte: szeptemberben a nemzetbiztonsági bizottság ülésén rengeteg kérdést tesz majd fel az LMP ebben az ügyben, Pintér Sándor belügyminisztert pedig levélben keresték meg. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője úgy fogalmazott: "a Fidesz-KDNP elindítja Magyarország legújabb valóságshow-ját, de ennek nem fogunk örülni, mert mi leszünk ebben a szereplők, Pintér Sándor pedig a nagy testvér szerepét fogja játszani".

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek az LMP-n belül Ungár Péter viselkedésének a Momentum Nyitás fesztiválján, a szóvivő azt mondta: a párt elnökségi tagja saját maga ellen kezdeményezett etikai vizsgálatot, amely nyolc napon belül elindul, és harminc napon belül jut eredményre. Hangsúlyozta: zavaros történetről van szó, nem tudják pontosan mi történt, ezért az ügy tisztázása érdekében felveszik a kapcsolatot a Momentum vezetőségével is. Hozzátette: Ungár Péter már közölte, hogy sajnálja a történteket és elnézést kért miatta.

Drónnal akart felrobbantani egy repülőgépet az Iszlám Állam

Őrizetbe vették Törökországban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy orosz állampolgárságú tagját, aki drónnal tervezett felrobbantani egy levegőben tartózkodó amerikai harci gépet - jelentette csütörtökön az Ihlas török hírügynökség.

A beszámoló alapján Renat Bakijev a dél-törökországi Incirlik légi támaszpontnál akart elkövetni pokolgépes merényletet. Ha a gépet nem sikerült volna felrobbantania, az ott lévő amerikai katonákat akarta megtámadni - írta az Ihlas.

A férfit korábban egyszer már elfogták a török hatóságok, miközben Szíriából próbált átjutni Törökországba. Mivel fegyveres terrorszervezet tagja volt, kiutasították az országból. Később sikerült átszöknie a határon és a török Adana városába ment, amely mellett a NATO-bázis is fekszik.

A rendőrség akkor csapott le rá, amikor egy lehetséges második pokolgépes támadás helyszínének terepszemléjét végezte. Bakijev bérelt biciklijén térképezte fel az alevita muzulmán vallási kisebbség helyi egyesületének környékét.

A férfi kihallgatása során elismerte, hogy az Iszlám Állam tagjaként merényletre készült Adanában. Bakijev a rendőröknek azt mondta, hogy az aleviták "Allah ellenségei", és mindnek meg kell halnia. Azok a muzulmánok pedig, akik nem tagjai az Iszlám Államnak, hitetlenek - tette hozzá. A férfi bevallotta azt is, hogy az terrorszervezet már egy ideje amerikai célpont ellen akar támadást végrehajtani, de ez mindeddig nem sikerült.

Az Iszlám Állam az utóbbi években számos törökországi terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett. Legutóbb szilveszter éjszaka az isztambuli Reina klubban gyilkolt meg csaknem negyven embert egy gépkarabélyos terrorista.

Újságírók tucatjait körözik puccskísérlet gyanújával

Elfogatóparancsot adtak ki csütörtökön Törökországban 35 újságíró ellen azzal a gyanúval, hogy tagjai a tavalyi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott gülenista mozgalomnak- jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az érintettek felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyet a puccsisták állítólag az államcsínykísérlet előkészítéséhez hívtak segítségül.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot vádolja az incidensért, a férfi viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A török vezetés azt állítja, hogy a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom hosszú évek alatt szivárgott be az államigazgatásba és Gülen ebben a folyamatban egyebek mellett médiaérdekeltségeire támaszkodott.

Az Anadolu közlése alapján az isztambuli rendőrség reggel otthonában már előállította a BirGün ellenzéki napilap egyik szerkesztőjét, Burak Ekicit. Az újság internetes oldalán szereplő információk szerint a hatóság lefoglalta Ekici számítógépét és mobiltelefonját is.

Az Európai Unió a puccskísérlet óta többször aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a török kormány az incidens felelőseinek megbüntetése ürügyén az államcsínyhez közvetlenül nem köthető kritikus hangokat is elhallgattatja, köztük politikusokat, egyetemi tanárokat, újságírókat és jogvédőket. A Kortárs Újságírók Egyesülete augusztus eleji adatai alapján az ország börtöneiben 151 újságírót tartanak fogva. Az elmúlt egy évben a török hatóságok több mint 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 170 ezer ember ellen indítottak eljárást. Mindemellett nagyjából 150 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.