Előfizetés

Az Orbán-kormány egy diktátornak kedvez az újabb kiadatással

A magyar hatóságok visszaküldtek hazájába egy rabot, akit koncepciós perben állítana bíróság elé a kazah elnök-diktátor - írja az Index. A férfit jogvédő szervezetek szerint ugyanis kínzás vagy halál fenyegeti a kiadatással. Az eset kísértetiesen hasonlít az azeri baltás gyilkos ügyéhez, annyiban mindenképpen, hogy mindkét esetben egy diktatórikus rezsimnek kedvezett a kormány döntésével.

A most kiadott Jerzan Kadesov annak a koncepciós pernek az egyik vádlottja, amely még 2009-ben indult  Muhtar Abljazov, a helyi BTA bank egykori vezetője ellen. Kadesov Abljazov bizalmi embere volt, és 2012-ben került Magyarországra Ukrajnán keresztül. A per többi vádlottja is Európában kötött ki.

Az angol, francia, spanyol, olasz és cseh hatóságok eleinte elfogták őket, ám ők – Magyarországgal ellentétben – nem adták ki a vádlottakat Kazahsztánnak. Ezt tanácsolta egyébként az ENSZ, az Amnesty International és a Human Rights Watch is. Szerintük ugyanis a vádlottak ártatlanok, és attól tartottak, hogy Kazahsztánban nem független bíróság döntene ügyükben, és kínzás vagy akár halál is fenyegetheti őket hazájukban. Ahogy erre az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) is figyelmeztet, ilyen esetben nemzetközi egyezmények tiltják a kiadatást, hiszen mindenkinek joga van a tisztességes tárgyalásra.

Az Index azt írja, hogy „az ODF azt állítja, hogy Kadesovot a magyar fél tudtával és segítségével megfélemlítették. Ez és a Kadesov védelmével foglalkozó szervezet távol tartása pedig szerintük arra enged következtetni, hogy Magyarország a színfalak mögött összejátszik a kazah rezsimmel”.

A portál arra is emlékeztet, hogy ez a barátkozás már korábban elkezdődött. Orbán Viktor 2014-ben írta alá azt a megállapodást,  mely kimondja, hogy Magyarország kiadja a területén illegálisan tartózkodó kazah állampolgárokat a közép-ázsiai diktatúrának.

Az eset kísértetiesen hasonlít az baltás gyilkos esetére, aki Budapesten baltával ölte meg egy alvó örmény katonatársát. Orbán pedig úgy döntött arról, hogy Magyarország kiadja a gyilkost Azerbajdzsánnak, hogy tudni lehetett, otthon börtön helyett nemzeti hősnek kijáró ünneplés fogadja majd.

Tojásbotrány - Letartóztattak két embert (videó)

Publikálás dátuma
2017.08.11. 11:13
Illusztráció: Shutterstock
Több millió tojást kell megsemmisíteni, miután kiderült, hogy a holland Chickfriend nevű cég fipronillal, azaz rovarirtószerrel fertőtlenített több száz holland és belga tojásfarmot. A vállalat két vezetőjét letartóztatták - írja az Euronews.

A kutyák számára kifejlesztett rovarirtó az emberi szervezetbe kerülve vesekárosodást okozhat. A becsapott termelők farmjait be kellett zárni.

Az Európai Bizottság kereskedelmi szóvivője szerint eljött a pillanat, hogy határozottan, átláthatóan és koordináltan cselekedjenek, ne egymást hibáztassák. A vizsgálatok lefolytatása továbbra is elsősorban a tagországok feladata – idézi a portál Daniel Rosariot.

A Chickfriend miatt valószínűleg százezres nagyságrendben kell majd tyúkokat levágni, a cég két vezetőjét letartóztatták.

Hollandia a legnagyobb tojástermelő egész Európában. Francia, német, svéd, és brit boltok polcairól is több millió tojást kellett levenni és megsemmisíteni.

Földrengés volt a fővároshoz közel - Kiürítettek több iskolát

A Fülöp-szigetek északi részén fekvő Luzon szigetén 6,2-es erősségű földmozgást mért pénteken az amerikai földtani intézet, a rengést a fővárosban, Manilában is lehetett érezni.

A földrengés epicentruma Luzontól 47 kilométerre északra volt, hipocentruma (fészke) pedig 168 kilométeres mélységben. Sérültekről, károkról eddig nem érkeztek hírek - írja a VG az MTI információja alapján. Manilában több irodaházat és iskolát kiürítettek, amikor rázkódni kezdtek az épületek.

A földrengés erejét a Fülöp-szigeteki szeizmológiai intézet 6,3-as erejűre tette. Szökőárriadót nem rendeltek el a hatóságok, de utórengésekre még számítanak.

A Fülöp-szigetek az egyik legaktívabb geológiai térség, a csendes-óceáni „tűzgyűrű” mentén fekszik, ahol gyakoriak a földrengések.