Élet lakcím nélkül

Két év alatt majdnem tízezerrel nőtt azoknak a száma, akiknek lényegében használhatatlan a lakcíme.

Jelenleg 71 ezer embernek nincs érvényes lakcíme Magyarországon, ami jelentős növekedést jelent a két évvel korábbi állapotokhoz képest, akkor ez 63 ezer embert érintett - közölte A Város Mindenkié (AVM) csoport a Belügyminisztérium adatai alapján. Az érvényes lakcímmel nem rendelkező gyerekek száma is nőtt: ma már összesen 4838-an kiskorút érint ez a probléma. Ha valakinek érvénytelen lakcíme van, lényegében semmilyen állampolgári jogát nem tudja gyakorolni, ami a lakcímhez kötődik (például választás, szociális ellátások, iskolalátogatás, egészségügyi illetékesség).

Ezen felül mintegy 24 ezren vannak olyanok, akik csak úgynevezett település szintű lakcímmel rendelkeznek (két évvel ezelőtt ez a szám 22 ezer volt). Noha ez elméletben teljes értékű, nagyon sok diszkrimináció éri azokat az embereket, akiknek ilyen lakcíme van (például nem tudnak sim-kártyát venni, nehezen tudnak bankszámlát nyitni és a munkahelyen sem szívesen fogadják az ilyen lakcímmel rendelkező embereket). Közülük sokan hajléktalanok, ám vannak olyanok is, akik nem tudnak bejelentkezni oda, ahol élnek. Jelenleg 1453 kiskorúnak van település szintű lakcíme annak ellenére, hogy ez a hatályos törvény és annak végrehajtási rendelete értelmében nem is lenne lehetséges.

Továbbá mintegy hatezer főnek csak tartózkodási címe van. Ha valakinek csak tartózkodási helye van, sokszor olyan, mintha érvénytelen lenne a lakcíme, hiszen nem tudja azokat a szolgáltatásokat és ellátásokat igénybe venni, amikhez állandó lakcím szükséges. Társadalombiztosítás szempontjából állandó lakcím nélkül a magyar állampolgárok is külföldinek minősülnek, vagyis nem jogosultak az államilag támogatott tb ellátásra.

Szükséges lépések
- A járási hivatalokat kötelezni kellene a törvényes intézkedésre
- A családok átmeneti otthonai és a mukásszállók 10 nap ott tartózkodás után jelentsék be az ott lakó embereket.
- Az utcán élő emberek bejelentkezhessenek abba a szociális intézménybe, amely az ellátásukat végzi
- Lakcím hiányában a család vagy egy szociális szakember nyilatkozattal igazolhassa, valójában hol élnek.
- A szállásnyújtással foglalkozó cégeknek és magánszemélyeknek kötelezővé kéne tenni, hogy a tulajdonukban lévő lakások bérlőinek biztosítsák a bejelentkezési lehetőséget.

Szerző

Búcsú Szigethy Andrástól

Családja, barátai, kollégái, tisztelői augusztus 15-én, kedd este fél 7-től emlékeznek a július 30-án, 73 éves korában elhunyt Szigethy Andrásra a MÚOSZ székházában (1064. Budapest, Vörösmarty utca 47/A). Az író, újságíró, a Népszabadság volt munkatársa temetéséről - kérésének megfelelően - a család később, szűk körben rendelkezik.

Szerző

7-en a 7-ről - Ön mit írna a plakátokra, ha ön is ingyen mondhatná el a véleményét?

Arató András Klubrádió

Egy Moldova idézetet, A beszélő disznó címszereplőjének első mondatát érdemes lenne kiplakátírozni. Nem kék, hanem mondjuk narancs alapon, ciril betűkkel. A szatíra nem a felcsúti állami gazdaságban játszódik ugyan, de az idézet így szól: ,,Józsi, a kurva anyádat!"

Avar János újságíró

Ha ingyen, akkor nincs copyright, s ellophatom a Fidesz 2010-es plakátját, amely most újra aktuális, s amelyért ők sem fizettek: „Itt az idő. Változás. Új kezdet. Remény. Együtt”. De bizonyítandó, hogy szó sincs ismétlésről, kiegészíteném a még aktuálisabbal: „Európa vagy Orbán? Ez a kérdés, válasszatok!”

Bolgár György rádiós újságíró

Azt, hogy legalább az íratlan szabályokat tartsuk be. Ezért aztán nem is írnék semmit.

Farkasházy Tivadar Hócipő

Nagyon meg kell gondolni, mert manapság az emberek egyre kevesebbet olvasnak, pontosabban egyre rövidebbeket, csak ami látszik a telefonon. Leszegett fejjel ülnek melletted a buszon, a metrón, a villamoson, elharapott félszavak jelzik a kommunikációt, meg piktogramok. Publicisztikát már alig olvasok, húsz éve tizedannyian se írtak, ám százszor jobban. A minőségnek immáron nincs keletje, egy párt egy jól sikerült plakáttal behozhatja több év semmittevését, a választó Németh Szilárdhoz butul, talán azt írnám rá: Ne nézz, ne olvass, ne gondolkozz! Ugye, máris könnyebb?

Horváth István hírlapíró

Mivel kevesen olvassák a Magyar Idők nevű kormányközlönyt, országosan és hatalmas plakátokon kellene terjeszteni azt a pozitív hozzáállást, amellyel az orbáni álvilág néha kedvezőtlennek látszó tényeit kezelik. Például felejthetetlen igyekezettel szolgálják azt a nemes célt is, hogy a NER hazájában özönlenek az emberek a stadionokba. Így ismerhettük meg a legújabb magyar csodát. Mint írták: Pakson kétezer-ötszázan nézték a zártkapus mérkőzést.

Horváth Zoltán újságíró

SEGÍTSÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉG...!!!

Veress Jenő a Népszava főmunkatársa

A tacepaó az újság és a plakát furcsa elegye. Mao kínai vezető rémes idején vált ismertté. Tartalmuk változatos volt, rövid politikai jelszótól bonyolult vitakérdésekig, szatírától a durva személyes kritikáig. Permanens forradalomban, harcban élünk, a tacepaók új aranykorában. Bármit kiírnék tehát, csak nem tűrné a nyomdafestéket.

Szerző