Botrány kelt ki a tojásból

Publikálás dátuma
2017.08.12. 07:00
A hazai fogyasztóknak érdemes a HU jelzésű tojást vásárolni. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Súlyos egészségkárosító hatású rovarirtószerrel szennyezett tojással árasztottak el 12 uniós országot. Magyarország eddig megúszta.

Chickfriend, nyersfordításban csirkebarát annak a holland cégnek a neve, amelyhez köthető az egyre dagadó Fipronil rovarirtóval szennyezett tojásbotrány. Az emberi szervezetbe jutva a méreg máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. Tizenkét országban találtak eddig szennyezett tojásokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) arról tájékoztatta a Népszavát, hogy Magyarországra nem jutott mérgezett tojásokból.

A "csirkebarát" vállalakozás több száz holland és belga farmot fertőtlenített az emberi fogyasztásra szánt állatok esetében tiltott rovarirtószerrel. A két tulajdonost már letartóztatták. A fertőtlenítővel kezelt telepeket bezáratták a hatóságok.

A rovarirtószerből jutott a szárnyasok takarmányába is, mert a kutyák, illetve macskák vérszívói ellen kifejlesztett méreg hatékonyan irtotta a tyúkokat megtámadó atkákat, tyúktetűt is. Hogy szándékos volt-e "méregkeverés", azt a vizsgálatoknak kell kiderítenie.

FOTÓ: Shutterstock

FOTÓ: Shutterstock

A híradások ugyan csak fertőzött tojásokról szólnak, de nagy valószínűséggel a rovarirtóval kezelt tyúkoktól származnak a mérgezett tojások. Eddig több millió tojás megsemmisítéséről számolt be a nemzetközi sajtó, de a Népszava értesülései szerint legalább 3-3,5 millió szárnyast is levágtak, levágnak a fertőtlenített telepeken és környezetükben. Igaz, az unióban nyilvántartott 300-320 millió tojó és a nagyjából 90 milliárd darabos éves tojástermelés mellett ezek elhanyagolható számok, de a rovariírtószer veszélyessége miatt nagyon is érthető és indokolt az uniós és a nemzeti hatóságok fellépése.

Az uniós élelmiszerbiztonsági hatóság alapos vizsgálatot és kemény fellépést ígért - igaz utólag. Az Európai Bizottság úgynevezett tojáscsúcsot, azaz válságcsúcs összehívását kezdeményezte a szennyezett tojások ügyében. Egyebek mellett igyekeznek a leginkább érintett országok Németország, Hollandia és Belgium szakminisztereit és élelmiszerbiztonsági hivatalainak vezetőit egy asztalhoz ültetni, hogy az országaik közötti vádaskodásokat a megoldások irányába tereljék - jelentette be Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Hazánk ezidáig nem érintett az ügyben. Az első információk július 20-án jelentek meg a témában az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF). Az esetet augusztus 2-án minősítették át riasztássá, amikor is a holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA hivatalosan bejelentette, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. Az eddigi információk szerint Magyarország nem érintett a a szennyezett tojások ügyében - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Hollandiában az NVWA, a NÉBIH társszerve arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy egyelőre ne fogyasszanak tojást. Hazánkban erre nincs szükség, de megelőző intézkedésként augusztus 4-től augusztus végéig a szaktárca elrendelte a hazánkba érkezett tojástételek és tojástermékek célellenőrzését az egész ország területén. Ha tojásból, vagy tojásalapú feldolgozott termékből, például tojásporból a NÉBIH laboratóriuma Fipronilt mutatna ki, azonnal intézkednek.

A kíméletlen árverseny miatt nem először vágják sutba az élelmiszerbiztonsági előírásokat felelőtlen termelők. Emlékezetes lehet a Magyarországon is botrányt kavaró guargumi, vagy dioxin szennyezés, illetve a hazai példa, miniummal kevert paprikaőrlemény is egyebek mellett erre volt visszavezethető - jegyezte meg Bárány László, a Magyar Brojlerszövetség elnöke. A szakember hozzátette, a magyar élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonyak, így visszaszorították a "kreatív" megoldásokat.

A hazai éves tojástermelés nagyjából 1,2-1,3 milliárd darab és ehhez jön még 500-600 millió import termék. Romániában import tojáskészítményekben találtak az élelmiszerbiztonsági hatóságok rovarirtóval fertőzött készleteket. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Magyarországon jelentős feldolgozókapacitás épült ki, így a nyomott árak miatt elhanyagolható a behozatal.

A hazánkba érkező tojásimport 90-95 százaléka friss, vagy szaknyelven héjas tojás. Ráadásul a küldő országok között egyedül Szlovákia érintett a fertőzött tojás ügyben, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban eddig nem találtak rovarirtóval szennyezett szállítmányokat. A hollandok által használt atkairtó amúgy Magyarországon nincs forgalomban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Lengyelországban azonban gond nélkül hozzájuthatnak a termelők, de ők sem használhatják élelmiszertermelő állatok kezelésére.

Kétségtelen, hogy ami az egyiknek baj, az a másiknak előnyös is lehet. A külföldi élelmiszerszennyezések után néhány héttel növekszik a hazai termelőktől származó élelmiszerek forgalma. A mostani botrány következtében a hazai termelők arra számítanak, hogy 5-10 százalékkal több magyar tojást tudnak eladni a fogyasztóknak.

Uniós előírás, hogy minden tojáson, tehát nem csak a tálcákon, jelölni kell a származási helyet. A magyar termékkód például HU-val kezdődik, így aki hazai tojást akar vásárolni, ezt a jelzést kell keresnie - mondta Bárány László.

Tizenkét dühös ország
Fipronil rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia.

Szerző

"Tojáscsúcsot" hív össze Brüsszel a szennyezési botrány miatt

Publikálás dátuma
2017.08.11. 17:39
Illusztráció/AFP
Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására - jelentette be pénteken Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. Az ülést szeptember 26-ra hívják össze - közölte az EB egyik szóvivője.

A litván biztos azt mondta: Hollandiának, Belgiumnak és Németországnak fel kellene hagynia a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért. "Ez a vádaskodás nem vezet sehová, ezért szeretném, ha véget érne" - fogalmazott.

"A legfontosabb feladatunk most a kialakult helyzet kezelése, valamint az információk gyűjtése és elemzése, hogy tanulhassunk a történtekből és javíthassunk a rendszeren a további bűncselekmények megelőzése érdekében" - hangsúlyozta.

Andriukaitis arról számolt be, hogy a héten egyeztetett az illetékes holland, belga és német miniszterekkel, és javaslatot tett egy csúcstalálkozóra az érintett országok minisztereinek és élelmiszerbiztonsági hatósági vezetőinek a részvételével. Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője közölte, hogy az ülést szeptember 26-ra hívják össze, de kiemelte, nincs szó "válságtanácskozásról", főként a tapasztalatokat fogják megvitatni, illetve arról fognak egyeztetni, hogy miként lehetne javítani az uniós élelmiszerbiztonság-ellenőrzési rendszer hatékonyságát.

Péntek délutánig tizenöt uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc.

A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.

Hollandiában a rendőrség csütörtökön őrizetbe vette a két érintett vállalat vezetőjét,  a vádak szerint jelentős szerepük volt a szennyezésben. A hatóságok Belgiumban is több helyszínre kiszálltak.

Szerző

MSZP: Botkával elkergetjük az urizáló kormányt

Az MSZP szerint "az étkezési utalványokból befolyó extraprofit" ma már nem a multinacionális vállalatok zsebébe vándorol, hanem "a fideszes haverokat segíti". Bangóné Borbély Ildikó ígérete szerint az MSZP elkergeti az urizáló kormányt, Botka László vezetésével.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón emlékeztetett: az Orbán-kormány 2010-ben azzal magyarázta az utalványpiac átalakítását, hogy a rászorulókat és nem a multicégeket akarják segíteni az ebből a szektorból származó extraprofittal. Hozzátette, a napokban kiderült: a zánkai gyermektábort tulajdonló Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára, Hornyák Tibor napi 110 ezer forintért bérelt a táborhoz közel egy úszómedencés luxusvillát; a több mint egyhavi bérlet 3,8 millió forintba került.

Az ellenzéki politikus elmondta, ma egy gyermek táboroztatása étkezésekkel, programokkal együtt heti 38 ezer forint, így a villa bérleti díjából száz rászoruló gyermeket lehetett volna üdültetni. Szerinte a nemzeti együttműködés rendszerében kormányzati szinten elfogadott, hogy valaki a magyar adófizetők pénzén luxuskörülmények között él.

A szocialista politikus azt firtatta, hogyan fordulhat elő, hogy egy hátrányos helyzetű gyerekek üdültetésével foglalkozó alapítvány vezetője 1,8 millió forintot keres, többet, mint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Jelezte, ez ügyben írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, valamint Rétvári Bence és Novák Katalin államtitkárhoz.

Bangóné Borbély Ildikó közölte, Botka László vezetésével az MSZP "elkergeti az urizáló kormányt", a magyar emberek ugyanis azt várják, hogy "tegyenek igazságot". Jelezte, vizsgálják annak lehetőségét, hogy tudnak-e feljelentést tenni az ügyben. Egy felvetésre, hogy a főtitkár saját pénzéből fizette a bérleti díjat, Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: "nincs rendben a matek", hiszen ha a főtitkár 1,8 millió forintot keres, akkor hogyan tud kifizetni 3,8 millió forintot egy hónapra.

A képviselőt kérdezték arról is, hogy a Magyar Nemzet szerint az állami cégvezetők alapbérük 10-80 százalékának megfelelő prémiumot kaptak 2016-ban. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az MSZP csatlakozott az állami cégvezetők bérplafonjának bevezetését célzó népszavazási kezdeményezéshez. Ezzel meg lehetne állítani a "pofátlan" jutalomfizetést is - tette hozzá.

Arra a kérdésre, mit szól az MSZP ahhoz, hogy a Czeglédy-ügyben újabb letartóztatás történt, Nyakó István sajtófőnök azt mondta, mindenki a saját háza táján sepregessen. Kifejtette: Mengyi Roland fideszes képviselő ügye már a bíróságon van, és Vörösmarty Attila kormánypárti megyei közgyűlési tag is vádlottként szerepel a bíróságon egy 450 millió forintos sikkasztás miatt.  A Fidesz szabaduljon meg ezektől az emberektől! - szólított fel.

Nyakó István rögzítette: Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával az MSZP-nek, a parlamenti frakciónak, illetve Botka László miniszterelnök-jelöltnek sincs élő szerződése, és etikai vizsgálat is indult. Hangsúlyozta ugyanakkor: Czeglédy még csak gyanúsított.

Szerző