Előfizetés

Titok, mennyiért lőtt Fehér Farkas

D.J.
Publikálás dátuma
2017.08.11. 21:59
Forrás: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala

Sikerrel járt az íjász Mónus József – művésznevén: Fehér Farkas – a nagy vitát kiváló bástyalövésével, hiszen a nyílvesszők a kijelölt területen landoltak, ám ennél talán fontosabb az: senkit nem talált el. Mint arról elsőként a Népszava írt, a városban nem fogadták kitörő örömmel az íjász ötletét: a vár Dobó bástyájából akarta eltalálni a Dobó téren felállított célt, s veszélyesnek tűnt, hogy az utcák, házak, terek felett repkedjenek nyílvesszők. Az aggodalmakat fokozta, hogy a Magyar Íjász Szövetség elhatárolódott a szerinte szakmaiatlan és veszélyes mutatványtól. Abban, hogy a rendezvényt megtartották, szerepe lehetett annak: az íjász Nyitrai Zsolt térségi országgyűlési képviselőtől, a kormányzat stratégiai társadalmi kapcsolatainak összehangolásáért is felelős miniszterelnöki megbízottól kért segítséget, aki lobbierejét is latba vetve segítette támogatta a kockázatos kísérletet.

Péntek délutánra hatalmas szalmabálákkal hasítottak le egy részt Dobót térről, ennek közepére egy nagyjából hatszor nyolc méteres fehér lepedőt terítetek ki, s ráállítottak egy polisztirolból készült ágyút: ide lőtte ki a nyílvesszőket Mónus József. Több százan nézték végig a párperces bemutatót, de a legtöbben alig láttak valamit: a teret végig kordonokkal vették körbe, s leginkább a hangosbemondón közölt információkból tudták meg az emberek, hogy célt értek a vesszők.

- Az „1552 bástyalövés” szándékát Mónus József írásban jelezte a polgármesteri hivatalnak. A felelős szervező a személyes egyeztetések, helyszíni bejárások folyamán jelezte, hogy több, célzott bástyalövést adna le Eger várából a Dobó téren kialakított célterületre és az azon álló céltárgyakra. A főtérről hagyományőrzők ágyúval lövik a várat, így létrehozva egy imitált hadijátékot - kommentálta az eseményt az egri városháza. A produkciót a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton biztosította. Szerettük volna kideríteni, mennyibe került a bálák odahordása, leemelése, majd visszaszállítása, a tér körbekerítése, lezárása és őrzése, ám a városháza szóvivője közölte, hogy ezt csak közérdekű adatkérés esetén árulják el, a törvény által biztosított határidőn belül. Lapunk ezért még a távlövészet napján benyújtotta az erre vonatkozó kérelmet.

Kapcsolódó
Bástyalövés a Fidesznek

Mi lesz a vacsorával? - Háztartások áram nélkül a Nyugat-Dunántúlon

Publikálás dátuma
2017.08.11. 21:30
Shutterstock illusztráció
Nyolcvanöt településen mintegy tízezer-kilencszáz háztartásban továbbra sincs áram a csütörtök esti vihar miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, a javítás várhatóan kilencezer háztartásban szombatra húzódik - tájékoztatott az E.ON szóvivője péntek kora este.

Vas megyében 7879, Zalában 1879, Győr-Moson-Sopronban pedig 1116 fogyasztónál nincs áram. 

A legnagyobb számban Vas megyében Bajánsenyén, Felsőszölnökön és Rábagyarmaton, Zala megyében Zalabaksában, Csesztregen és Kerkafalván, míg Győr-Moson-Sopronban Lébényben, Sopronban és Röjtökmuzsajon nincs áram. A szolgáltató továbbra is teljes létszámban, az ország más régióiból átcsoportosított szakemberekkel és külső partnerek bevonásával javítja az áramhálózatot ért sérüléseket.  Csütörtök este volt, amikor a régióban 120 ezer fogyasztónál szünetelt az áram.

Az E.ON munkáját a katasztrófavédelem továbbra is segíti, a kidőlt fák eltávolításán dolgoznak a tűzoltók, hogy a szolgáltató szakemberei a javításokat elvégezhessék. A vezetékekre dőlő fák, leszakadó nagyméretű faágak okoztak jelentős károkat az áramszolgáltatásban, de sok oszlopot, köztük vasszerkezeteket is kidöntött a szél.

A javítást nehezíti, hogy egy-egy hálózatszakaszon - főként az erdőkön átmenő területeken - gyakran három-négy különböző ponton is elszakították vagy megrongálták a villamos hálózatot a kidőlt fák.

Első a százhatból - Botka bemutatta a jelöltet

Doros Judit
Publikálás dátuma
2017.08.11. 21:14
Népszava fotó/Szalmás Péter
Bemutatta az MSZP első országgyűlési képviselőjelöltjét Botka László, a szocialisták kormányfő-jelöltje, aki üzent a demokratikus ellenzéknek is: új helyzet akkor lesz, ha Hiesz Györgynél jobbal állnak elő.

– Nem egyeztettünk füstös fővárosi irodák mélyén számokról, jelöltekről, nem osztogattunk szét előre kereteket, amelyekhez aztán utólag kerestünk jelölteket, esetenként olyanokat, akik autóstérképpel a kezükben bolyongtak a nekik szánt körzetben, volt ilyenre példa sajnos korábban. Azokat kerestük meg, akik már bizonyítottak, akik a legesélyesebbek a győzelemre, ismerik a helyben élőket, tisztában vannak a gondjaikkal. Ilyen jelölt Gyöngyösön a város sikeres szocialista polgármestere, Hiesz György – mondta a Népszavának Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki tegnap a mátraalji településen mutatta be az MSZP első hivatalos országgyűlési képviselőjelöltjét. A helyi ellenzéki erőkkel nem állapodtak meg a személyéről, de Botka szerint nem kérdés, hogy a jelenlegi polgármester a legalkalmasabb erre feladatra. – Ha bárki az ellenzéki oldalon elő tud állni nála jobb indulóval, akkor az egy új helyzetet teremt, de nem hiszem, hogy ilyesmitől kellene tartani – mondta.

Pártalapító polgármester
Hiesz György
A Nógrád megyei Kisterenyén született, agrárvégzettséggel rendelkezik. Nős, három gyermek édesapja. Az MSZP alapító tagja, 1994 és 2002 között országgyűlési képviselő, az Emberi- Jogi Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság, a Területfejlesztési Bizottság, és a Pénzügyi- és Költségvetési Bizottság tagja. Gyöngyös város polgármestere 2002 és 2010 között, majd 2014 óta.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje országjáró körútja második állomásán arról is beszélt: csak egy új, az igazságosságra épülő baloldali programmal lehet visszanyerni a választók bizalmát, s mind a 106 egyéni körzetben olyan képviselőjelöltet kell indítani, aki képes a kompromisszumokra, integrálni tudja az ellenzéki erőket.

Hiesz György Botka szavai szerint már megmutatta hogy képes erre: 2014-ben legyőzte a Fideszt és legyőzte a Jobbikot, több ciklusban, 11 éven át vezette, s vezeti most is Gyöngyös városát, a 2010-es vereség után pedig be tudta bizonyítani, hogy újra el lehet nyerni a helyiek bizalmát. – Az országot járva azt tapasztalom, hogy szolidaritásra és igazságosságra vágynak a választópolgárok, s olyan jelöltre, aki köztük él, ismeri a gondjaikat, szót ért velük.

Ezért a közeli hetekben több településen is sikeres polgármestereket fogok bemutatni a baloldal országgyűlési képviselőjelöltjeként – mondta Botka László, aki később lapunknak azt is elárulta: legközelebb két hét múlva, Hajdú-Bihar megyében tesz majd ilyen jellegű bejelentést.

"Érzem a kormányváltó hangulatot"

Jó ügy érdekében kész a kompromisszumra, de ha kell, akkor kemény harcol – mondja Hiesz György, Gyöngyös polgármestere, a térség szocialista képviselőjelöltje.

- Nem fáj a szíve Gyöngyösért, hiszen ha nyer, nem lehet polgármester.

- Dehogynem. Jó darabig abban gondolkodtam, hogy 2019-ben kell újra megméretnem magam ezért a posztért. De ha változást akarunk, márpedig azt akarunk, azt azon a helyen kell tennünk, ahol a leghasznosabbak lehetünk. A lehetőség egyébként először akkor vetődött fel bennem, amikor Botka László felvette a zászlót, és végre az élre állt: az ő programjával abszolút azonosulni tudok. Amikor elvállaltam a felkérést, annak tudtában is tettem, hogy nap mint nap érzem, tapasztalom a környezetemben a kormányváltó hangulatot.

- Gyöngyösön 2014-ben patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben, egyik pártnak sem volt meg az ügydöntő többsége. Végül sokak meglepetésére egy fideszes és egy jobbikos alpolgármestert állított maga mellé, a város pedig azóta is sikeresen működik.

- Vidéken a nagypolitikai torzsalkodásnak nincs értelme, egyezségre kell jutni olyan ügyekben, amelyek az emberek érdekeit, jólétét és boldogulását szolgálják. Ilyen célokért hajlandó vagyok a kompromisszumokra.

- A körzet amelyben indul, kétpólusú. A fejlett Gyöngyös és a hátrányos helyzetű, leszakadó Pétervására...

- A szolidaritás és az igazságosság, amit alapvetésként magunk elé tűztünk, itt is kell, hogy érvényesüljön, nem lehetnek ilyen égbekiáltó különbségek az egyes térségek között.

- Várhatóan a fideszes Horváth László és a Jobbik elnöke, Vona Gábor lesz az ellenfele a Heves megyei 2-es számú körzetben. Milyen kampányra készül?

- Az életem polgármesterként nyitott könyv, nem fognak csontvázak kihullni a szekrényemből. Akik ismernek, azt is tudják, sosem volt kenyerem az ellenfél lejáratása, tisztességes eszközökkel harcolok. Ezt teszem most is.