Búcsú Szigethy Andrástól

Családja, barátai, kollégái, tisztelői augusztus 15-én, kedd este fél 7-től emlékeznek a július 30-án, 73 éves korában elhunyt Szigethy Andrásra a MÚOSZ székházában (1064. Budapest, Vörösmarty utca 47/A). Az író, újságíró, a Népszabadság volt munkatársa temetéséről - kérésének megfelelően - a család később, szűk körben rendelkezik.

Szerző

Áram nélkül Zalában

Publikálás dátuma
2017.08.12. 07:09
A tölgy az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket Mária Teréziától kapott a gróf Brunszvik család. FORRÁS: MTA/AGRÁRT
Sok helyen 100 kilométer/órásnál is erősebb volt a szél a Nyugat-Dunántúlon. Több mint huszonötezer háztartásban szűnt meg az áram.

Sok helyen várhatóan csak ma áll helyre az áramszolgáltatás Zala megyében – közölte pénteken az E.on a csütörtök esti viharok után, miután rövid ideig tartó, kevés esőzéssel járó szélvihar csapott le többek között Zala megyére. A pénteki adatok szerint 38 településen szünetelt az áramellátás. A szolgáltató saját embereivel és külső erők bevonásával végezte, végzi a helyreállítást. A szél elérte a 113 kilométeres sebességet; fákat és villanyoszlopokat döntött ki, tetőket rongált meg, Nagykanizsán egy házfal is kidőlt. Zalaegerszeg Botfa városrészében többtonnás rendezvénysátrat kapott fel a szél, negyven méterre repítette, közben letépte vele a villanyvezetéket, végül a hatalmas szerkezetet az öreg gesztenyefákra dobta. Rádőlt egy háztető egy személyautóra a Vas megyei Kenéz településen, egy ember meghalt a balesetben.

– Legalább két napig nem lesz áram, erről tájékoztattam az E.on kérésre a lakosságot – mondta Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere. Ezt a kis vasi határtelepülést kapta telibe a csütörtök esti szélvihar, ott a legnagyobbak a károk. – A beton kandeláberek kidőlve, az elektromos vezetékek a földön hevernek – így a polgármester. – Mivel a nagyfeszültségű hálózat is összeomlott, annak a helyreállításától függ, hogy mikor érnek az áramszolgáltató szakemberei az egyes településekre. Melléképületek dőltek össze, háztetőket rongált meg a szél, mely a bajánsenyei erdőket is letarolta, derékba törve a hatalmas fenyőfákat. A vízszolgáltatást aggregátorok segítségével biztosítják a faluban.

- Az aggregátor péntek délutánra hiánycikk lett Szlovéniában – mondta lapunknak egy, az Őrségben élő férfi. – Mivel se telefon, se internet, és áram híján a hűtők se működnek, reggel a közeli településekről megindultak az emberek a szomszédos Szlovéniába; ki bevásárolni, ki telefonálni, más a hűtőjéből a húst vitte ismerőseihez. Kercaszomoron a falu évi legnagyobb rendezvénye kezdődött volna pénteken, de a katasztrófa-helyzet miatt le kellett fújni.

Több település polgármestere hangsúlyozta, nagyra becsüli a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató munkatársainak helytállását a károk felszámolásában, de felvetették azt is: a rezsicsökkentés minden szolgáltatót nehéz helyzetbe hozott, a szükséges beruházások rendre elmaradnak. A víziközmű-szolgáltatás és a szemétszállítás területén máris súlyos hiányosságok érzékelhetők emiatt, de a karbantartás elmaradása, vagy ritkítása az áramszolgáltatóknál is jelentkezik, s nem kizárt, hogy ezért is nehézkesebb ilyen rendkívüli esetben a gyors helyreállítás.

Néhány hete a Balaton-partra csapott le a vihar, Balatonvilágoson 157 kilométeres, korábban sosem tapasztalt rekordszelet mértek, mely a zalainál is nagyobb tarolást végzett például a Világossal összeépült Siófok-Sóstó egyes utcáiban. Ott is napokig tartott a helyreállítás, jó néhány nyaralóban egy álló héten át nem volt áram a turistaszezon kellős közepén.

Ikonikus tölgy sérült meg

Súlyos sérülést szenvedett a minapi viharban az a hatalmas tölgy, amely immár 250 éve jelenti a folytonosságot az MTA Agrártudományi Kutatóközpontnak helyet adó parkban. A fa lombkoronájának körülbelül a felét elveszítette. A mintegy 20 méter magas, csaknem két méter törzsátmérőjű csertölgy egy olyan – megtermett felnőtt vállszélességű – ága tört le, amely önmagában is tekintélyes méretű fa lehetne.

Korából adódóan a tölgy az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család elültetett. A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a II. világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot. Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot.

„A hatalmas lombtömegvesztést követően csak remélni tudjuk, hogy a statikai változás nem okoz további mechanikai károkat. A park fenntartójaként ugyanakkor folyamatosan szembesülni kényszerül a matuzsálemi korú fák – tölgyek, platánok, gesztenyék – elöregedéséből adódó veszteségekkel. Ez nemcsak az angolpark képének változásával jár – a látogatók biztonságát szolgáló fenntartás jelentős költséget is felemészt” – mondta Balázs Ervin akadémikus, a központ főigazgatója.

Szerző

Momentum vs. LMP: kapóra jött az Ungár Péter-ügy

Publikálás dátuma
2017.08.12. 07:08

A Momentum két elnökségi tagjának távozása és az Ungár Péter-ügy kipattanása között nem csak időbeli egybeesés van, a két esemény korántsem független az új párt stratégiaváltásával kapcsolatos belső feszültségektől – értesült a Népszava több forrásból is.

Egy hónappal ezelőtt jelentek meg azok a közvélemény-kutatási adatok, amelyek azt mutatták, hogy egy LMP-Momentum-Együtt-Párbeszéd pólusra lényegesen többen (akár 16 százaléknyian) szavaznának, mint amennyi az említett pártok külön-külön várható szavazatiból összeadódna. Az említett információ a legnagyobb érdeklődést a Fideszben váltotta ki, egy ilyen eredmény ugyanis már érdemben befolyásolná a szavazás kimenetelét: egyrészt 16 százaléknyi szavazatot nem lehet egyedül a baloldalról elhozni, másrészt egy ekkora erő felbukkanása, valamint az MSZP és a Jobbik legalább közepes szereplése mellett a Fidesznek nemhogy kétharmada, de abszolút többsége is nehezen lenne. A Momentumban – ahol már korábban szavaztak az önálló indulásról – az adatok nem újratervezést, hanem kemény vitákat indukáltak, amelyek egyik forrásunk szerint „LMP-szindrómába” torkolltak: a két elnökségi tag lemondásával nemcsak a szövetséges-keresési hajlandóság gyengült meg a pártban, hanem a baloldali és a liberális irányzat is. Ettől a ponttól pedig a Momentum első számú riválisa és voksszerző bázisa az LMP, hiszen a választási matematika nehezen ad ki olyan képletet, amely szerint egymás ellen indulva mindketten elérnék az 5 százalékot.

A „csak egy maradhat” jellegű küzdelembe sok minden belefér, akár egy addig titokban tartott, visszás ügy felhangosítása is. A Momentum július 20-23-i Nyitás Fesztiváljáról ugyanis "vállalhatatlan viselkedése" miatt kidobták az LMP-s Ungár Pétert, továbbá minden más rendezvényükről is kitiltották. A Momentum és az LMP-s politikus között kialakult konfliktusra a fesztivál után két és fél héttel derült fény. Most szerdán az azonnali.hu-n maga Ungár számolt be arról, hogy túlságosan részeg volt, és a biztonsági őrök kérték fel távozásra. A portál momentumos forrásokból úgy értesült, hogy Ungár összetűzésbe is keveredett a biztonságiakkal.

Néhány órával az azonnali.hu-n megjelent írás után az mno.hu és 444.hu is saját cikket közölt az esetről. Ezekben már durvább állítások szerepeltek, például hogy az LMP elnökségi tagja ittasan zaklatta a fesztiválozókat, kéretlenül átkarolt egy lányt, más sátrába is befeküdt, majd hiányos öltözetben szedték ki egy patakból. Csütörtökön a Momentum már azt állította: történt Ungár Péter részéről kísérlet szexuális aktusra is. Hogy ez a kísérlet pontosan miben merült ki, a Momentum szóvivőjétől nem tudtuk meg. "Mi ezt ott lezártuk, hogy kitiltottuk Ungárt a rendezvényeinkről" - közölte Hajnal Miklós. Márpedig a szexuális zaklatás elfogadhatatlan, komoly bűncselekmény, s egy ilyen vádnak is komoly alapokkal kell rendelkeznie. Az érintettek viszont azóta sem tettek feljelentést, tehát nem várható nyomozás az ügyben – így nem valószínű, hogy megtudjuk, mi is történt pontosan. Megkeresésünkre Ungár Péter úgy nyilatkozott, nem kíván reagálni a vádra, a napokban mindenkitől nyilvánosan bocsánatot kért, és áll a saját maga által kezdeményezett etikai vizsgálat elé.

Arról, hogy az Ungár-ügy, valamint az LMP és a Momentum viszonya összefügg-e, már korábban megkérdeztük a Momentum szóvivőjét, Hajnal Miklóst. Ő azonban határozottan kijelentette: "A két ügynek nincs köze egymáshoz". Mikecz Dániel politológus, a Republikon Intézet elemzője viszont lapunknak azt mondta: a Momentum nyilvánvalóan politikát csinált az Ungár-esetből, ami az ügy fényre derülésének idejéből és módjából is kitűnik.

– Ungár elébe ment, ha nem ő nyilatkozik erről először, akkor is kipattant volna, az egymás után megjelenő, különálló cikkekből látszik, előre be voltak tárazva az információk – fogalmazott. A politológus szerint ugyanakkor ez kontraproduktív lehet, a kisebb pártok közötti acsarkodások inkább elriasztják a szavazókat, nem pedig vonzzák. – Egy politikai óvodát hoznak létre, ami nem célravezető – vélekedett Mikecz, aki szerint a választók már most is érzik, hogy hét ellenzéki párt túl sok, ezért a 2018-as választások tétje az is, ki fog talpon maradni.

Szerző