Előfizetés

Úton egy új pénzügyi krízis felé?

Publikálás dátuma
2017.08.14. 07:03

Éppen tíz éve két spekulációs alap bedőlésével kezdődött Amerikában a világméretűvé terebélyesedett pénzügyi válság, amelynek szele Magyarországot is megcsapta. A jelek arra mutatnak mindez megismétlődhet.
Leszakadtunk

A 2007-ben pénzügyi (hitelezési) válságként, az Egyesült Államokban kitört krízis 2008 őszére terebélyesedett ki gazdasági világválsággá. Magyarország, amely jelentős eladósodottságával, és gyenge gazdasági növekedési teljesítményével tűnt ki már akkor is a régiós társai közül, a nemzetközi pénzügyi szervezetek (IMF, Európai Unió) hiteleinek segítségével viszonylag jól átvészelte ezt a nehéz időszakot. Egy évtized múltán a válság következményeit azonban még mindig viseljük - értékelte a helyzetet lapunknak Katona Tamás egyetemi tanár.

- Lassacskán már homálya merül, milyen okok vezettek 2007 augusztusában ahhoz a válsághoz, amelyhez hasonlóra akkor 80 esztendeje nem volt példa?

- Az Egyesült Államokban abban az időben súlyos társadalmi feszültségek keletkeztek, amelyek arra voltak visszavezethetőek, hogy a lakosság egy százalékának jutott a megtermelt jövedelmek 20 százaléka. Ennek kezelését a bankok úgy próbálták megoldani, hogy olcsó jelzáloghiteleket hoztak forgalomba, amelyhez azok is könnyedén hozzájuthattak, akik nem rendelkeztek ehhez megfelelő fedezettel. Ennek a következménye drámai volt, tömegesen dőltek be a hitelek, és számos pénzügyi szolgáltató is csődbe ment, közöttük nagyok is. Ugyanakkor a lakosság középrétegeiből sokan lecsúsztak. Még sokaknak máig nem sikerült felemelkedniük, őket szólította meg eredményesen a legutóbbi választási kampányában Donald Trump amerikai elnök.

- A válság milyen, máig kiható tanulságokkal járt?

- A bankok világszerte óvatosabbá váltak, nehezebben hiteleznek. Ugyanakkor ennek kettős következménye lehet. Ha nem, vagy kevés kölcsönt nyújtanak, akkor ezzel fékezik a növekedést, ha meg túlhiteleznek, akkor a törlesztés eredményességét kockáztatják.

- Mennyiben javult az elmúlt évtizedben a bankok helyzete?

- Kontinensünkön az Európai Központi Banknak sikerült stabilizálnia a bankrendszert. Ez vonatkozik a magyarországi pénzintézetekre is. Ugyanakkor ennek is köszönhető, hogy gyakorlatilag két ország kivételével sikerült a középosztályok lecsúszását megállítani.

- Melyik ez a két állam?

- Görögország és Magyarország. Nálunk a kis- és közepes vállalkozások működő tőkehiánytól szenvednek. Külföldről érkeznek ugyan befektetések, ám ezeket olyan kedvezményekkel csaljuk Magyarországra, hogy 3-5 év is eltelik, mire ezeket a vissza nem térítendő támogatásokat kitermelik. A hazai bankvilágban gyanús, a kormányzathoz közelálló befektetők jelentek meg, akiket elsősorban nem az vezérel, hogy a régiós versenyképességi leszakadásunk mérséklődjön. Ez is az oka annak, hogy csak a közelmúltban sikerült a válság előtti GDP-t meghaladnunk.

Bonta Miklós

Erős hangok, vészterhes idők - Mozdul a művészvilág

Csepelyi Adrienn
Publikálás dátuma
2017.08.12. 07:05
Mick Jagger a Brexit után arról dalol: Anglia elveszett. FOTÓK: AFP/BARBARA GIND/APA, AFP/ROLF VENNENBERND/DPA
Menekültkrízis, Brexit, Trump, Putyin vagy éppen Orbán. - Napjaink legfontosabb eseményei, illetve politikusai rég nem látott módon aktivizálták a művészvilágot.

„Történelmünk nehéz pillanatait éljük” – mondta a napokban Mick Jagger, amikor arról kérdezték, hat év szünet után miért éppen erősen politikai töltetű szólódalokkal jelentkezett. A Rolling Stones frontembere többször is kifejtette: politikai tekintetben meglehetősen pesszimista. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Brexit témakörét feszegető England Lost című dala. Az énekes két klipes számmal jelentkezett, a másik a Gotta Get a Grip címet viseli, és arról szól: korunk problémái ellenére meg kell próbálnunk hűnek maradni önmagunkhoz.

A Brexit, Trump elnökké választása és a menekültkrízis: ez a mainstream művészek három fő témája az utóbbi években, s újabban olyanok is hajlandóak politikailag állást foglalni, akik korábban nem voltak közéletileg aktívak. Az amerikai elnökválasztás során például egy emberként sorakoztak fel Hollywood színésznői és a popipar zenei nagyágyúi Katy Perrytől Madonnán át Meryl Streepig a demokrata jelölt mellett. Épp e támogatás miatt állította sok elemző, hogy a hírességek szerepvállalása nyomán ez lehet az a választás, amelyet a nők döntenek el. Nem így lett – emlékezetes azonban, hogy Trump beiktatásán egyetlen A-listás előadó sem akart fellépni. Lady Gagának ugyan megtiltották a Trump-ellenes kiállást a legutóbbi Super Bowl félidei show-jában, az énekesnő azonban burkoltan üzent az elnöknek dalválasztásával, és egy mozdulattal tisztelgett Obama előtt is.

Sting mindig is bátran kifejtette politikai-közéleti nézeteit; amióta csak a pályán van, igyekszik ismertségét számára fontos ügyekben kamatoztatni. Idén ő kapta a Polar zenei díjat, amelyet olyan előadóknak ítélnek oda, aki sokat tesznek a zene fejlődéséért. Sting az elismeréssel járó mintegy 32 millió forintnyi összeget a Songlines projektnek ajánlotta fel, amely szír, eritreai és afgán menekült gyerekek integrációját segíti a zenével.

A Srí Lanka-i származású, brit rapper-énekesnő, M.I.A. maga rendezte klipjeiben és dalaiban is a menekültkérdéssel foglalkozik leggyakrabban, bőszen hangoztatott nézetei miatt egy időre ki is tiltották az Egyesült Államokból. Nicki Minaj az afro-amerikaiak egyenjogúságáért kampányol: nemrég egy Instagram-posztban ajánlotta fel, hogy kifizeti rajongói tandíját, amennyiben azok bemutatják kitűnő bizonyítványukat. Beyoncé a feminizmus mellett a feketék jogaiért folyó harc emblematikus alakja.

A berlini Salon Zur Wilden Renate technoklub lemondta Funk D'Void következő fellépését, mert a skót DJ a saját honlapján árulta a Proud Boys nevű szervezet pólóit. A Proud Boys szélsőjobboldali, antifeminista és iszlámellenes csoportosulás, amelyet 2016-ban hozott létre Gavin McInnes, a Vice magazin társalapítója. A klub indoklása úgy szólt: a Proud Boys ellentétes mindazzal, amit a szórakozóhely képvisel. A DJ másnap közleményben tudatta: ő nem szélsőséges, szexista vagy homofób, mindössze jó barátja McInnes-nek, a Proud Boys pedig nem szélsőjobbos, mindössze nacionalista. Mindenesetre eltüntette webshopjából a Proud Boys-pólókat.

A komolyzenében sem ritka a markáns állásfoglalás: Anna Netrebko orosz operaénekesnő miatt nem egyszer tüntettek már a világ operaházaiban, miután Valerij Gergijev karmesterrel karöltve aláírta 2014-ben azt a nyílt levelet, amelyben 511 művész üdvözölte Putyin Krím-félszigeti hadműveletét. A két művész részt vesz a 2020-as orosz futball-vb kampányában is. Netrebko ráadásul egymillió rubelt Oleg Carjovnak, a donbasszi szakadárok vezetőjének „a donyecki opera felújítására”. A bírálatok szerint ez a pénz egyértelműen háborús célokat szolgál.

Daniel Barenboim zongoraművész-karmester és Edward Said (1935-2003) amerikai-palesztin irodalomtudós 1999-ben alapította meg a West-Eastern Divan Orchestra nevű zenekart arab és izraeli muzsikusokból. Nemrég saját zeneakadémiát kapott Berlinben a kezdeményezés, ahol a diákok a zenei mellett bölcsészképzést is kapnak. Az ősszel 30, később 90 diákkal működő iskola fenntartási költségeire évi 5,5 millió eurót, 2019-től évi 7 millió eurót ad a német állam, amely így kíván hozzájárulni a közel-keleti békéhez.

Ehhez hasonló Alan Gilbert, a New York-i Filharmonikusok nemrég leköszönt főzeneigazgatójának kezdeményezése, akinek búcsúhangversenye a Koncert az Egységért nevet viselte. A karmester, mint lapunknak elmondta: most az ENSZ zászlaja alatt olyan zenekar alapításán dolgozik a világ minden tájáról érkező zenészek részvételével, amely „a békét, a szeretetet és az egységet szimbolizálja ezekben a vészterhes időkben”.

Kevesen, de itthon is kiállnak

A magyar komolyzenei élet sem csak muzsikától hangos: a Fischer Ádám által szervezett, hagyományos Szabadság téri közös éneklésén idén Európáért, a civilekért és a jogállamért is kiálltak. Testvére, Fischer Iván is rendszeresen kritikus hangot üt meg a kormánnyal szemben, Ágoston László operaénekes, a Moltopera társulat igazgatója pedig gyújtó hangú Facebook-videókban osztja meg a nézőkkel politikai-közéleti véleményét.

Emlékezetes Schiff András BBC-nek adott 2013-as interjúja, amelyben kemény kritikával illette a magyar közállapotokat. A világhírű zongoraművész elmondta: még magánemberként sem teszi be a lábát Magyarországra. A művész mesélt a Horthy-szobor felállításáról, arról, hogy névtelen fenyegetéseket kap hazájából, és a kormány tevékenysége mellett az is aggasztja, hogy kevés itthon a civil kurázsi.

Noha a magyar könnyűzenészek manapság híresen tartózkodóak politikai ügyekben - nagyon kevés a pártok melletti nyílt kiállás -, az utóbbi időben észrevehetően megsokasodtak a politikai témájú dalok, és mind többen állnak ki közéleti rendezvényeken vagy akár demonstrációkon is. A Kozmosz nevű punkegyüttes komplett életműve rendszerkritikus: „Nehéz nem szó szerint érteni félre, ha valamit mond a szátok / Nehéz nem sírva nézni félre, amikor lenézünk mi rátok /Nem értem, hova akartok jutni, amikor minket visztek falnak / Nem értitek, hogy ébren vagyunk és rögtön vége a dalnak?” – szól a Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek című daluk.

Dopemant a bíróság jogerősen felmentette. FOTÓ: Tóth Gergő

Tevékenyen belefolyt a politikába Dopeman, aki tavasszal önkormányzati képviselő-jelölt is volt a VIII. kerületben, korábban pedig egy hungarocell Orbán-szobor ledöntésében vett részt. Emiatt garázdaságért bíróság elé kellett állnia, de tavaly novemberben - bűncselekmény hiányában - jogerősen felmentették. A legújabb sláger pedig a WNTS együttes Mészáros Lőrinc című száma, ami napokon belül hatalmas karriert fut majd be a közösségi médiában. Nem csoda, a dalnak minden szava arany: „Nézd, hozzám tapad a pénz, neked meg marad a fapad. / akkora stadion, drónról kell nézni, ülök a trónon, te meg csak keresed magad. / A tévé, az újság, a csarnok – nézd, hol tartok!”

Putyin és akiknek nem kell
Börtönben ült a Pussy Riot két tagja, ám a szocsi olimpiát is kihasználták tüntetésre. FOTÓ: AFP/ANDREJ ISAKOVIC

Rájár a rúd Putyin orosz elnök kritikusaira. A Pussy Riot-tagok kálváriája a legismertebb történet talán: 2012-ben két év börtönre ítélték a feminista-anarchista punkcsoport két tagját, miután február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt Putyin-ellenes performanszot adtak elő. A művészcsoport két tagja a napokban a húsz évre bebörtönzött ukrán filmrendező, Oleh Szencov szabadon bocsátását követelte a kelet-szibériai Jakutszkban egy hídon, kék-piros füstfelhőben, Szabadságot Szencovnak feliratú drapériával. Őrizetbe vették, ám rögtön szabadon is engedték őket, mivel formai hibákat találtak a rendőrségi eljárásban. A terrorizmus vádjával bebörtönzött Szencov mellett korábban protestált már egy sor híresség, a többi közt Pedro Almodovar, Wim Wenders, Ken Loach és Tarr Béla is.

De más is csúnyán megütheti magát, ha nyíltan nehezményezi az elnök döntéseit. Andrej Oszipov hegedűművész például részt vett egy Putyin-ellenes tüntetésen - négy nappal később, egy zenekari próbán letartóztatták. Ekkor még csak minimális pénzbüntetést kapott, ám ő dacból ismét tüntetni ment, s ezúttal muzsikált is a demonstráción. Ennek eredménye 20 óra közmunka lett.

A moszkvai Gogol Center igazgatója, Kirill Szerebrennyikov operarendező „kifinomultabb” módszerekkel találkozott: házkutatást tartottak nála, míg ő Stuttgartban rendezett. Noha közpénz hűtlen kezelésével vádolják, a hozzáértők szerint az incidens oka inkább Szerebrennyikov kormánykritikus beállítottsága.

Reménytelen várólista az idősotthonokba

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2017.08.10. 22:00
Illusztrációk - AFP fotók
Eredménytelenek bizonyultak az idősgondozásban is folyamatossá váló változtatások: soha annyian nem vártak idősotthoni elhelyezésre, mint ma.

Az utóbbi években megszámlálhatatlan mennyiségű jogszabály született az idősgondozás hazai rendszerének átszervezésére, de ezek többsége eddig életképtelennek bizonyult – ezt állította lapunknak minden megkérdezett szociális munkás.

Trükkös nyugdíjcsökkentés jöhet

Trükkös nyugdíjcsökkentés jöhet Magyarországon – vetette fel a Világgazdaság a napokban. A lap szerint a nyugdíjkassza fenntarthatóságának megőrzéséhez akár ilyen lépésekhez is folyamodhat a kormány, ha a következő öt évben a félmilliós Ratkó generáció eléri a nyugdíjkorhatárt és befizetőből nyugdíjjogosulttá válik. Már most is ezért emelkedik a nyugdíjkorhatár, de elképzelhető az is, hogy a nyugdíjemelések később nem követik az inflációt vagy a mostaninál kevesebb induló nyugdíjat számolnak ki - találgatott a lap. Egyik sem segíti az ellátásra szorulókat abban, hogy később meg tudják fizetni az idősgondozást, miközben folyamatosan nő azok száma is, akik több százezer forintos vagy akár egymillió fölötti ellátásra jogosultak havonta. Őket célozzák meg a magánellátók.

Amikor azt próbáltuk kinyomozni, vajon tudnak-e róla, hogy mi valósult meg az egészségügyi államtitkár nagy hangon megígért ötletéből, hogy a kórházak krónikus belgyógyászati osztályait átadják a szociális ágazatnak, senki nem tudott lezajlott átadásról. Amikor arra kérdeztünk rá, vajon a házi idősgondozás pontrendszerének megbolygatása hozott-e érezhető változást, szintén nemleges volt a válasz.

Kicsi az esély

Minden eddiginél többen, már 29 és fél ezren szeretnének bejutni valamilyen idősotthonba, egy év alatt 8 és félezerrel nőtt a bentlakásos ellátásra várakozók száma az országban. A szociális ágazati portál (szocialisportal.hu) tavaly nyártól közreadott adatsora alapján az látszik, hogy januárban már volt egy hasonló csúcs, miközben a férőhelyek száma nem változott.

A megyei adatok szerint a legkevesebb esélye a bejutásra a Győr-Moson-Sopron megyei időseknek van, de rossz a helyzet Hevesben, Zalában és a fővárosban is. Összességében ki lehet mondani, hogy az ország nyugati felében nagyon nagy a férőhelyhiány, bár abban, hogy Keleten kisebb az igény, vélhetően az is szerepet játszik: a keleti országrész kisnyugdíjasai tudják, hogy nem képesek megfizetni a nem egyszer borsos beugrókat ezekbe az intézményekbe.

A házi szociális gondozásban év elejétől bevezették a szociális gondoskodást, amit akár közmunkások is végezhetnek, ha az idős embernek csak a ház körüli teendők ellátásába kell besegíteni. Tóth László, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) XIII. kerületi elnöke - maga is gyakorló szakember - azonban azt mondta, a valóságban ilyen szolgáltatást külön nem igényelnek az idősek, aki már nem tudja ellátni vagy megszervezni ezeket a munkákat, az egyébként is olyan rossz állapotban van, hogy gondozásra szorul. A másik, ugyanilyen értelmetlen intézkedés szerinte a szolgáltatást igénylők pontrendszerének szigorítása volt. Korábban az orvosok egy idős ember két-három betegségét sorolták fel, ami alapján már járt neki a házi gondozás, most a számtalan bajjal küszködő öregek valamennyi egészségügyi problémája felkerül a listára, amivel elérhetik a szolgáltatáshoz szükséges pontszámot. Tóth László szerint az önkormányzatok próbálják megoldani, hogy senki nem maradjon ellátás nélkül azok közül, akik erre rászorulnak.

Azzal sem változott semmi, hogy januártól megszüntették a korlátot, ami alapján minden gondozott maximum 4 órás szolgáltatást vehetett igénybe állapotától függően. Akinek korábban 1-2 órás gondozás járt, az ma ugyanúgy megkapja, 4 óránál többet pedig nem tudnak nyújtani, hiszen a gondozók létszáma nem nőtt. Ezt több gondozószolgálat munkatársa is megerősítette a Népszavának, hozzátéve, hogy óriási igény lenne a munka bővítésére, de a pótlékokkal és kiegészítésekkel valamivel feljebb tornázott bérek még mindig olyan alacsonyak, hogy nem jönnek, inkább csak távoznak a pályáról a képzett szakemberek.

A változtatások ugyanakkor több helyen elhamarkodott lépésekhez vezettek. Migács Tibor, az SZTDSZ országos elnöke Békéscsaba példáját említette lapunknak, ahol a jogszabályváltozásokra hivatkozva olyan drasztikus térítési díj-emelést vezettek be a házi szociális gondozásban, hogy az idős emberek sorra mondták vissza az igényüket, mert az alacsony nyugdíjaikból képtelenek voltak megfizeti az ellátást. A lecsökkent gondozotti kör miatt el kellett volna küldeni a szakképzett gondozókat, s végül csak a szakszervezet közbenjárására maradhattak a 8 óra helyett 6 órás munkaviszonyban.

Egyre több az egyházi és a magánotthon

A kétmillió nyugdíjasból jelenleg 54 ezren élnek valamilyen bentlakásos intézményben, mert a családjuk nem képes napi szinten megfelelően ellátni őket. A többség ma még állami vagy önkormányzati otthonban lakik, de a kormány erőteljesen nyomja az egyházak felé az ellátórendszert és egyre több magánbefektető is fantáziát lát az idősek ellátásában.

A humántárca júniusban arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy jelenleg Magyarországon összesen 848 telephelyen működik idősek ápoló-gondozó otthona, ebből 351 önkormányzati, 95 állami, 209 egyházi fenntartásban van, 193 helyet pedig civil szervezet működtet. Összesen 54 ezer idős ember él bentlakásos intézményben: 20457 fő önkormányzati, 9929 állami, 13006 egyházi, 10661 személy pedig nem állami szervezet által fenntartott idősotthonban lakik.

A gondozóházak átszervezése is zökkenőkkel halad, ezen a téren is hasonló értelmetlen kapkodást érzékelnek a területen dolgozók – hangsúlyozta lapunknak Tóth László. Az idén a nyilvánosság mindössze annyit tudhatott meg az átszervezésről, hogy a kormány egy június 12-i, a Magyar Közlönyben megjelent határozata arra utasította a humántárca vezetőjét, kezdjék meg egy minta szakápolási központ építésének előkészítését zöldmezős beruházással Kelet-Magyarországon. Erre a célra idén 83,2 millió forintot, jövőre pedig 1 milliárd 642 millió forintot tartalmaz a költségvetés.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), kijelölték-e már az építkezés helyét, de a megszokott módon csak általánosságokat kaptunk válaszként. Azt írták: „A kormány új szolgáltatástípusként szakápolási központokat hoz létre az eddig otthonokban élő, intenzív ápolásra szoruló időseknek. Az új, komplex szakápolási központ a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában kerül kialakításra 150 férőhelyen, Kelet-Magyarország területén.” Más forrásból azt hallottuk, az intézményt Nyíregyháza kapta.

Az átalakítási tervekben az átmeneti gondozást nyújtó intézmények 2023-ig történő megszüntetése is szerepel, de a gyakorló szakemberek ezt is csak úgy tudják elképzelni, ha ezek a férőhelyek automatikusan átkerülnek az állandó ellátási rendszerbe. Részletes információk nélkül csak remélni lehet, hogy a szaktárcának is ez a célja.

Nyugdíjasfalu épül

A több mint 4 milliárd forintos beruházás pénzügyi háttere szeptemberben rendeződhet, így még az idén megkezdődhet az ország első nyugdíjas falujának építése Debrecen határában. Húszágyas kórházat, gyógyvizes medencét, orvosokat, ápolókat, de konditermet, minigolf- és teniszpályákat is kínálna az ötletgazda vállalkozó Pocsai Attila a hozzájuk költöző idős magyar vagy külföldi lakóknak.

- Ha itthon kínálnánk luxust a nyugatiaknak, kevesebb magyar gondozó menne külföldre dolgozni?

Ez is benne van, de azért elsősorban olyan idősödő magyarokat várunk az új intézménybe, akik megengedhetik maguknak, hogy nem csillagászati áron, mégis átlagon felüli gondoskodást vásároljanak maguknak. Terveink szerint 200 akadálymentesített, földszintes, az alföldi parasztházak stílusát idéző apartman épül négyes tömbökben, a lakások 90 százaléka 40 négyzetméteres lesz.

- Mit takar az átlagon felüli gondoskodás?

Sokan bolondnak néznek, de én azt gondolom, mindent meg kell adni a majdani lakóinknak, hogy minél hosszabb ideig élhessenek itt egészségben. Ezért két nagy szolgáltató tömböt akarunk létrehozni; az egyik a rekreációt és szórakozást szolgálja majd, a másik pedig a korosztálynak szükséges egészségügyi ellátást biztosítja. Van saját gyógyvizünk, sőt geotermikus energiával fűtjük az egész területet, sokféle sportolási lehetőséget teremtünk, de tervezünk például barkácsműhelyt is, ha valaki ezt a szenvedélyét szeretné kiélni. A havi 135 ezer forintos szolgáltatási díjban nem korlátlanul, de ezek használata is benne lesz. Az ápolási tömbben pedig hat orvos és 32 ápoló gondoskodik az elesettebbekről, ha kell, kórházi szintű ellátással.

- Vannak már érdeklődők?

Lakónak máris jelentkeznének itthonról és Németországból is, de várjuk olyan szakmai partner érdeklődését is, aki szeretne bekapcsolódni az első magyar nyugdíjas falu terveinek megvalósításába.