Előfizetés

Kósa megint "besorosozott"

B.I.M.
Publikálás dátuma
2017.08.13. 20:14
A fő ellenség Soros a másik fő ellenség főhadiszállásán Brüsszelben. FOTÓ: Európai Bizottság

A Fidesz frakcióvezetője szerint "a Velencei Bizottságban is vannak Soros György üzletember által pénzelt emberek, amit a gazda mond, azt kell csinálni és meg kell találni a jogi magyarázatát". Kósa Lajos tehát úgy látja, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervében, a Velencei Bizottságban többen elkötelezettek Soros György érdekei mellett. Mindezzel azután állt elő, hogy a Velencei Bizottság a CEU-t érintő jogvitában a magyar kormány álláspontjával szemben foglalt állást, hiszen a két hónapja vizsgált felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban - a többi között - arra jutott: már működő intézményekre nem alkalmazható a módosítás.

Kósa ezután azt mondta az állami rádióban: abszurd, hogy a bizottság szerint a Közép-európai Egyetemre (CEU) nem kellene vonatkoznia a magyar felsőoktatási törvénynek. "A törvényeknek mindenkire vonatkoznia kell, még Soros Györgyre is" - fogalmazott, de azt is mondta: "ez csak egy tanácsadó testület, és nem kötelezettségszegési eljárás, de az is tény, hogy a felsőoktatás szabályozása nem közösségi hatáskör, és Soroson kívül mindenki komolyan vette a törvényt”. Hozzátette: a másik Magyarországon működő amerikai intézménnyel meg is született a megállapodás. Kósa szavaiból, illetve a kötelezettségszegési eljárásra vonatkozó - amely egyébként szintén folyamatban van az ominózus törvénymódosítás ügyében - kijelentéseiből úgy tűnhetett: a Fidesz frakcióvezetője nem tudja, hogy a Velencei Bizottság nem egy uniós testület, hanem a 49 országot számláló Európa Tanács legmagasabb szintű tanácsadói szerve, amelynek jogi állásfoglalásait más nemzetközi szervezetek, így az Európai Unió vezető döntéshozó testületei is rendre figyelembe veszik. Éppen emiatt ígérte meg tavasszal Lázár János kancelláriaminiszter, valamint a Trócsányi László által vezetett Igazságügyi Minisztérium is, hogy míg az Európai Bizottság álláspontjával nem egyeznek ki, a Velencei Bizottság szakmai állásfoglalását figyelembe veszi majd.

A két vizsgálat eredményeinek összefüggésére figyelmeztettek a szocialisták is, emlékeztetve: a jogszabály-módosítás miatt korábban az Európai Bizottság (EB) súlyos aggályokat megfogalmazva kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. "Az EB a kötelezettségszegési eljárásban egy hónapos határidőt adott hazánknak, és ha nem módosít, akkor az Európai Bíróság elé kerülünk, és az a rossz hírem van, hogy ott nem Orbán Viktort és az oligarcháit fogják megbüntetni, hanem a magyar adófizetők kell majd hogy bírságot fizessenek” – mondta Ujhelyi István. Az MSZP alelnöke, uniós képviselője szerint ezért lenne fontos, hogy az augusztus 21-re tervezett rendkívüli parlamenti ülés határozatképes legyen.

De hiába hozta össze - a Jobbik nélkül - az ellenzéket a témában az MSZP, nem lesz meg a szükséges határozatképesség, hiszen ennek kapcsán Kósa Lajos azt mondta, ebből az látszik, hogy hogyan működne Magyarország, ha a szocialisták irányítanák: Soros György összehívatja a parlamentet és megszavaztatja az embereivel, azt, amit ő akar. Egyértelművé tette, hogy nem fognak elmenni a rendkívüli ülésre, mert “ha csak az ég a földdel nem válik egybe”, akkor semmi ok nincs arra, hogy nyáron összeüljön a parlament, a kezdeményezésen látszik, hogy “tiszta kamu az egész” – fogalmazott.

Gyorsan változnak az idők
"Magyarország Kormánya tudomásul veszi a Parlamenti Közgyűlés határozatát, amely a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat Velencei Bizottság általi véleményezését kezdeményezi. (...) Magyarország Kormánya fontosnak tartja a Velencei Bizottsággal való együttműködést."
(Igazságügyi Minisztérium, 2017. április 28.)
"Szerintem az derült ki, hogy Soros György által pénzelt emberek a Velencei Bizottságban is szép számmal vannak, és meg kell találni a jogi magyarázatot."
(Kósa Lajos, 2017. augusztus 13.)

Ha jó lesz, ha nem, újabb metrókocsikat küldtek felújításra - Videó

Szobnál hagyta el Magyarországot szombat hajnalban az a vasúti szerelvény, amellyel újabb hat budapesti metrókocsit visznek ki felújításra Oroszországba – számolt be a Metróért Egyesület a Transportvideos alapján. A hírek szerint ez volt a tizennegyedik transzport a Metrowagonmash gyára felé - írja a hvg.hu.

Oroszországba vasúton viszik ki a Metrowagonmash gyárába a 3-as metró lepukkant szerelvényeit, és szintén vasúton hozzák vissza a felújított, illetve egyes vélemények szerint teljesen új szerelvényeket.

Az első felújított szerelvény tavaly májusban érkezett Budapestre, a Pandaként vagy Moszkvicsként emlegetett metrókkal azonban sok baj van, többször kivonták már a forgalomból azokat a szerelvényeket, amelyek megkapták az engedélyüket. A Nyugati pályaudvari megállóban történt ajtóprobléma után leállították a régi kocsik kiküldését, amíg a felújítást végző céggel a BKV nem tudott valamilyen megoldást találni a meghibásodásokra.

A DK megkezdi választási kampányát

A Demokratikus Koalíció hivatalosan is megkezdi választási kampányát szeptember 2-án, egy fővárosi nagygyűléssel - jelentette be a párt szóvivője vasárnap. Az eseményen Gyurcsány Ferenc pártelnök szólal fel, a DK kampányfőnöke Molnár Csaba ügyvezető alelnök lesz.

Gréczy Zsolt a bejelentést követően elmondta: a rendezvény helyszínéül a Nyugati teret választották, amit szimbolikusnak szánnak, mert véleményük szerint a 2018-as választás tétje az, hogy "Orbán vagy Európa".

A Demokratikus Koalíció erősebb uniós tagságot, tartós gazdasági növekedést, stabil, kiszámítható béremelést, nemzeti és közös európai értékrendet, katonai és menekültügyi biztonságot kínál - ismertette elképzeléseiket.

A kampány fókuszában az egészségügy, az oktatás, a kivándorlás, a szegénység elleni harc, egy új családpolitika, az "Orbán-kormány bűnöseinek" számonkérése és a jogállam helyreállítása szerepel majd - ismertette Gréczy Zsolt.

A DK internetes kampányt is indít, valamint aláírásgyűjtésbe kezd, amellyel az uniós tagság híveit akarják megszólítani - emelte ki a szóvivő. A kampánynyitót követő időszakban Gyurcsány Ferenc és a DK vezetői országjárásra indulnak - tájékoztatott.

Arra a felvetésre, hogy csak akkor lehetne választási kampányt folytatni, miután az államfő bejelenti a voksolás időpontját, úgy fogalmazott: nagygyűlést minden párt rendezhet, és a DK szeptemberi rendezvénye "kampányértékűnek nevezhető". Megjegyezte, valójában az is kampány, ha egy politikai pártnak óriásplakátjai jelennek meg a közterületeken.

A sajtófőnök az eseményen azt is elárulta, a nyáron megkezdték a 106 egyéni képviselőjelöltjük felkészítését. Emellett viszont továbbra is készen állnak az ellenzéki együttműködésre, mert úgy gondolják, hogy ha az egyéni körzetekben egy "demokratikus" ellenzéki jelölt áll szemben a kormánypártival, akkor reális esély van a kormányváltásra - közölte.

Egy ide kapcsolódó kérdésre azt felelte, hogy "lesz és kell is lennie" együttműködésnek az MSZP-vel. Jelenleg viszont még nincs megállapodás - hangsúlyozta, hozzátéve: álláspontjuk szerint ennek megkötéséhez nemcsak az MSZP-nek és a DK-nak, hanem az összes ellenzéki pártnak egy asztalhoz kell ülnie.