Együtt Van Gogh öt napraforgós festménye

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutatja ma be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria. A művészet szerelmeseinek egyfajta Szent Grál lenne egy tárlaton együtt látni a holland festő napraforgós képeit. Erre még soha nem volt példa, és nagy valószínűséggel nem is lesz. Ennek két oka van: egyrészt törékeny állapotuk miatt vagy egyáltalán nem szállíthatók, vagy csak különösen kivételes körülmények esetén. Másrészt a festmények a világ különböző pontjain vannak szétszórva, a legnépszerűbb alkotások közé tartoznak az őket őrző intézményekben, amelyek csak vonakodva adnák őket kölcsön.

A londoni National Gallery ezért úgy határozott, hogy a Facebook Live szolgáltatáson, virtuális tárlatvezetés keretében mutat be ötöt a napraforgós csendéletek közül. A hétfői kiállításon "körkapcsolásban" mutatják be őket, mindegyik állomáson 15 perces tárlatvezetést tart az adott intézmény egy-egy szakértője, aki aztán átadja a szót a következő galériának. A narrátor Willem van Gogh, a festő fivérének dédunokája lesz.

Vincent van Gogh egyetlen napraforgós képét sem tudta eladni életében. Az alkotások Theo nevű testvérére, majd feleségére szálltak. Jo Bonger a virtuális tárlaton látható öt csendélet közül négyet is értékesített 1891 és 1924 között, egyet azonban megtartott. Utóbbit őrzi az amszterdami múzeum.

Szerző

Előkerültek elveszett Giacometti-rajzok

A ceruzarajzok a 2010-ben elhunyt Eila Grahame-nek, Nagy-Britannia egyik legismertebb műkereskedőjének tárgyai közül kerültek elő. Porlepte régiségek, festmények és más rajzok alól kerültek elő. A rajzokat még sohasem láthatta a nyilvánosság - írta a The Times. A Kensington Church Street-i üzletből a rajzokat elküldték az Alberto és Annette Giacometti Alapítványhoz, amely megerősítette eredetiségüket. Azóta a két rajzot felvették a művész alkotásait tartalmazó katalógusba.

A londoni Tate Modern galériában jelenleg is látható egy Giacometti munkásságát ünneplő retrospektív tárlat, és a művész iránti érdeklődést a The Final Portrait című új film is növeli, amelyben Geoffrey Rush alakítja Giacomettit. A 40-60 ezer fontra becsült rajzokat, amelyek egyetlen lap két oldalán láthatók, október 12-én elárverezik. Az 1947-es, Tetes, illetve Nu debout című vázlatokat Giacometti szignálta is. A bevételt az Art Fund művészetpártoló szervezet kapja.

Szerző

Lassan elkészülhet a Leonardo da Vinci-film

Publikálás dátuma
2017.08.14. 07:49

Walter Isaacson könyve alapján forgatják majd a da Vinci életéről szóló filmet, melynek jogaiért most folyik a harc. Ő írta Steve Jobs-könyvet, valamint a Géniusz című, Albert Einsteinről szóló dokumentumfilm-sorozatot is.

Szerző