A rivalizálás folytatódik a Real és a Barca között

Publikálás dátuma
2017.08.15 07:53
Fotó: AFP
Fotó: /

Amint az várható volt, nem ért véget a vasárnap lejátszott 90 perccel a futballvilág egyik legnagyobb rivalizálása, a Barcelona és a Real Madrid – ezúttal – a spanyol Szuperkupáért vívott versengése. Az évad első hazai trófeájáról döntő párharc első felvonása 9 sárga lapot, 4 gólt, egy eltiltást és a Real 3-1-es győzelmét hozta el a spanyol idénynyitón.

Zinédine Zidane együttese öt mérkőzésre „elveszítette” legnagyobb sztárját, a Barcelonában kiállított Cristiano Ronaldót, aki így értelemszerűen lemarad a szerdai visszavágóról is. A világklasszis a megélénkülő játékot hozó második játékrészben, a 80. minutumban másodszor juttatta előnyhöz csapatát (1-2), „örömében” pedig az őt folyamatosan hergelő katalán drukkerek előtt lobogtatta a mezét. Az ilyenkor megszokott sárga kártya után 3 perccel – egy vitatható szituációban – műesésért villant a kiállítást érő második, Ronaldo viszont tetézte a bajt, s meglökte a mérkőzés játékvezetőjét, Ricardo de Burgos Bengoetxeát. Borítékolható volt az eltiltás, hétfő estére pedig jött is a "verdikt": csapata soron következő öt találkozóján nem léphet pályára a portugál.

Az ettől függetlenül jól játszó Real mellett a katalánok kispadján hivatalos mérkőzésen vasárnap bemutatkozó Ernesto Valverde más természetű problémával kénytelen szembenézni a hétvégi spanyol idényrajt előtt. Erre Sergio Busquets, a Barcelona válogatott középpályása hívta fel a figyelmet, amikor a mérkőzés után azt mondta: muszáj lesz további játékosokat igazolni a Barcelonába, elkerülhetetlen ugyanis az együttes megújítása.

Szerző
2017.08.15 07:53

Mészáros is megjelent a felcsútiakkal a londoni FIFA-gálán

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:52

Fotó: AFP/ BEN STANSALL
Orbánt is meghívták, de a miniszterelnök nem tudott elmenni.
Népes magyar küldöttség is részt vett a FIFA londoni gáláján – derül ki a Nemzeti Sport cikkéből. A lap azt írja, „mivel hamarosan tizedik alkalommal adják át az év góljának díjat az eseményen a Puskás Akadémia képviselői is részt vettek, így Mészáros Lőrinc klubelnök, Jakab János, a felügyelő bizottság elnöke, illetve Spandler Csaba, a csapat saját nevelésű játékosa, aki többször viselhette a csapatkapitányi karszalagot”. De ott volt „a Puskás-díj létrehozásában nagy szerepet vállaló” Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője is. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, illetve a FIFA-alelnöke „hivatalból” volt jelen, de a szövetség képviseletében megjelent Marco Rossi szövetségi kapitány és Róth Antal utánpótlás-szakágvezető is, akik a FIFA vasárnapi konferenciáján is részt vettek. Orbán Viktor miniszterelnök, az akadémia alapítója hagyományosan ismét meghívást kapott, de nem tudott elmenni Londonba. A gálán megjelent Puskás Ferenc unokája és dédunokája is. Magyar jelölt is volt: az Év női játékosa-díjra jelölt német válogatott Marozsán Dzsenifer.
2018.09.25 09:52

Nem kell lemondania a spanyol fociról - Mutatjuk a lehetőségeket

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:00

Fotó: SPAIN DPPI/ Xavier Bonila
Nem kell lemondaniuk a labdarúgó La Liga meccseiről a magyar futballszurkolóknak annak ellenére sem, hogy olyan csatorna közvetíti őket, amely a többség számára nem elérhető.
Ebben a szezonban a közvetítési jogokat megszerző TV2 Csoport a Spíler2 sportcsatornán adja élőben a spanyol labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit. A Spíler2 azonban országos szinten láthatatlan, mivel nem szerepel egyik nagy szolgáltató kínálatában sem, jelenleg a magyar lakosság egy százaléka, körülbelül százezer ember számára elérhető Szekszárdon, Dombóváron, illetve a környező településeken.
Lapunk annak nézett utána, milyen lehetőségek maradtak azok számára, akik nem szeretnének lemondani kedvenc csapatuk találkozóiról. Szerencsére több megoldási lehetőség is létezik – az összeset helyhiány miatt nem soroljuk fel -, igaz, aki biztosra akar menni, annak ez többe kerül, mintha a Spíler2 lenne országosan elérhető.
Elő lehet fizetni például a VPN internetszolgáltató expressz csomagjára. Aki ezt a megoldást választja, a számára tetszőlegesen kiválasztott országban kap ip-címet, amivel az adott régió kódolt sportcsatornáira is előfizethet. A lehetőségek száma gyakorlatilag korlátlan, az európai országok többségében valamelyik kódolt csatorna közvetíti a spanyol bajnokság küzdelmeit, a magyar futballszurkolónak csupán azt kell eldöntenie, hogy milyen nyelvű közvetítést szeretne nézni. Az előfizetési díj egy hónapra 10 amerikai dollár (2700 forint), ha valaki negyed évet választ, akkor havonta 9 dollár az ár, az éves előfizetés havi 6,5 dollárba kerül.
Ennél többet nyújt – ezért többe is kerül – az IPTV- előfizetés, amellyel a világ összes kódolt sportcsatornája elérhető és televízión nézhető. Ehhez először egy android boxot kell vásárolni, ami hasonló az országos szolgáltatók „dobozaihoz”, és szintén csatlakoztatni kell a televízióhoz. A legolcsóbb boksz Kínából szerezhető be körülbelül húszezer forintért, de információink szerint ezzel is kiválóan működik a rendszer, akinek fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, 40-100 ezer forintért máshol is megveheti a boxot. Ennek birtokában az előfizetési díj havonta 16 euró (kb. 5200 forint).
Az internetes fórumokat böngészve a találékony futballszurkolók további érdekes megoldási lehetőségekről is beszámolnak: vannak beltéri egységek, melyek fájlrendszere átalakítható úgy, hogy dekódolja a fizetős sportcsatornák adásait. Ehhez kell egy parabolaantenna, amelynek ára 6 ezer forint körül kezdődik, a felső határ a „csillagos ég”, és egy jobb beltéri egység, amiért érdemes legalább 25 ezer forintot kiadni. Ha ezek megvannak, akkor a fájlrendszer átalakításáért és ennek az állapotnak a fenntartásáért fél évre kell hozzávetőleg 60 eurót fizetni.
Vannak ingyenes megoldások is, amikor az ember szabadon elérhető internetes oldalakon nézi a meccseket. Ezek abból a szempontból kockázatosabbak, hogy bármikor megakadhat a közvetítés, illetve a meccs közben időről-időre felbukkanhatnak hirdetések a képernyőn, melyeket minden alkalommal egy kattintással el kell tüntetni, ami elég frusztráló lehet kilencven percen keresztül. Az egyik ilyen oldal a sport365.live, ahol egy-egy találkozót több nyelven is közvetítenek, nem kerül egyetlen forintba sem, de számolni kell az előbb említett nehézségekkel.
2018.09.25 09:00
Frissítve: 2018.09.25 09:00