Repülhet Trump rossz szelleme

Bizonytalanná vált Trump egyik legbizalmasabb tanácsadójának, Steve Bannonnak a helyzete, szivárgott ki a Fehér Házból. Úgy hírlik, elhidegült a viszony a milliárdos és fő stratégája között, s meneszthetik a 45. elnök környezetéből – jelentette a CBS News.

A szélsőjobboldali, alt-right nézeteket hirdető Breitbart portál volt vezetőjének távozását már többször is rebesgették. Amikor Trump új nemzetbiztonsági tanácsadót nevezett ki, H.R. McMaster tábornok egyik első intézkedése volt, hogy Bannont száműzte a nemzetbiztonsági tanácsból. McMaster a hétvégén az NBC „Meet the Press” című műsorának nyilatkozva többszöri kérdésre sem volt hajlandó megerősíteni, hogy kész-e a továbbiakban is együtt dolgozni Steve Bannonnal, akit sokan Trump „rossz szellemének” tartanak. „Az elnök kiváló nemzetbiztonsági csapatot hozott össze” – mondta McMaster, Rex Tillerson külügy-, James Mattis védelmi minisztert, Mike Pompeo CIA-igazgatót és Nikki Haley ENSZ-nagykövetet külön kiemelve. Anthony Scaramucci, a pár nap után menesztett kommunikációs igazgató az ABC-nek utalt arra hétvégén, hogy Bannon széke inoghat. „Az elnök dolga eldönteni, hogy mit kezd Steve Bannonnal. Trump nagyon is jól tudja, hogy kik a kiszivárogtatók a Fehér Házban, kik azok, akik aláássák programját” – mondta Scaramucci, nem cáfolva a híreket, hogy Trump azt hiszi, Steve Bannon szivárogtat ki belső információkat az elnöki rezidenciáról.

Trump állítólag zokon vette azt is, hogy egy most megjelent könyvben azt állítják, a milliárdos Bannonnak köszönheti elnökválasztási győzelmét, azért nyert, mert magáévá tette a Breitbart-portál főnökének nacionalista nézeteit. Trump akkor is dühös volt, amikor korábban a Time magazin azt írta, Steve Bannon egyfajta „árnyék-elnök” a Fehér Házban.

Szerző

Drónokkal provokál Irán

Egy iráni drón tegnap veszélyes módon, mintegy 300 méterre megközelített egy amerikai repülőgéphordozót. A USS Nimitz nemzetközi vizeken haladt a Perzsa-öböl térségében – jelentette a Reuters.

Az amerikai haditengerészet szóvivője, Ian McConnaughey hangsúlyozta: a kivilágítatlanul haladó drón nem biztonságos és nem szabálykövető módon közelítette meg az amerikai anyahajót. A drón üzemeltetője nem válaszolt a rádiós azonosításkérésre.

Ez már a 13. hasonló incidens volt idén az amerikai és az iráni haditengerészet között. Egy hete egy iráni drón veszélyesen közel szállt el egy amerikai harci gép mellett, amely éppen leszállni készült egy repülőgéphordozó fedélzetére. Ezek az incidensek összeütközéshez, katasztrófához is vezethettek volna, s megsértik a nemzetközi tengerjog szabályait – mutatott rá a haditengerészet szóvivője.

Szerző
Témák
Irán drónok

Észak-Korea egyelőre kivár

Publikálás dátuma
2017.08.15. 10:35
AFP fotó/JUNG Yeon-Je
Kim Dzsong Un várakozó álláspontra helyezkedik, egyelőre nem indít támadást Guam ellen.

 „Ha a jenkik nem hagynak fel rendkívül veszélyes lépéseikkel a Koreai-félszigeten, akkor tűzbe borítjuk Guamot” – mondta a KCNA hivatalos hírügynökség szerint az észak-koreai vezető, aki hosszasan tanulmányozta a hadsereg terveit és tanácskozott tábornokaival. Phenjan múlt héten azzal fenyegetett, hogy négy közepes hatótávolságú rakétát lő ki az Egyesült Államok külbirtokának számító sziget irányába, s a támadásról augusztus közepén hoz döntést.

A dél-koreai elnök, Mun Dzse In kedden közölte, hogy Szöul beleegyezése nélkül semmiféle katonai akció nem indul Észak-Korea ellen, ellenez mindenféle egyoldalú amerikai fellépést, s kormánya mindent megtesz a háború elkerülése érdekében. A dél-koreai államfő hétfőn tárgyalt Joseph Dunford tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökkel, aki világossá tette, készen állnak a katonai válaszcsapásra, amennyiben az Észak-Koreával szembeni szankciók kudarcot vallanak.

Szerző