Metrófelújítás - A Strabag újíthatja fel az északi állomásokat

A Strabag újíthatja fel a 3-as metróvonal hat északi állomását 24,1 milliárd forintból - közölte a BKV kedden az MTI megkeresésére.

A Strabag az Újpest-Központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd és a Dózsa György út metróállomások korszerűsítését végzi, a munkálatok pontos ütemezését a szerződés aláírása után kezdik meg. A tervek szerint a felújítás várhatóan október végén, november elején kezdődik. A szerződéskötésre augusztus végén, szeptember elején kerülhet sor, amikor a nyertes pályázó a szerződés aláírásához szükséges felelősségbiztosításokat, nyilatkozatokat, bejelentéseket maradéktalanul benyújtotta.

Szerző

Egymilliárd dolláros kárt okozott a hőség Szerbiában

Az utóbbi évek átlagához képest körülbelül egymilliárd dollárral kevesebb haszonra számíthat a szerb mezőgazdaság az utóbbi hetek hősége és szárazsága miatt - hangsúlyozták mezőgazdasági szakértők a Danas című szerb napilap keddi mezőgazdasági összefoglalójában.

A számítások szerint az idei hozam 20 százalékkal lesz kisebb a megszokottnál. A mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát teszi ki Szerbiában, ám ez az idei esztendőben nyolc százalékra csökkenhet - jelentette ki Milan Prostran mezőgazdasági szakember. Hozzátette: tavaly rekordévet zárt a mezőgazdaság, ezért nem a 2016-os eredményekkel hasonlítják össze az idei esztendőt, hanem az utóbbi évek átlagával. 

Zarko Galetin agrárközgazdász szerint a szója szinte teljesen tönkrement, kivitelre az idén nem lehet számítani, míg egyelőre nem lehet tudni, mennyivel termett kevesebbet a kukorica, a cukorrépa és a napraforgó, az viszont biztos, hogy terméscsökkenéssel kell számolni. A szakember szerint a szerb mezőgazdaságot a nem megfelelő mértékben kiépített védelmi rendszerek is befolyásolják. A jégvédelmi rendszerek és az öntözőrendszerek sokkal kisebb területen védik a földeket, mint például az Európai Unió országaiban. Míg az unió országaiban a megművelt földterületek mintegy 20 százalékán építettek ki öntözőrendszert, Szerbiában ez csupán 3 százalék, tette hozzá.

A becslések szerint a gyümölcstermesztők is hiánnyal számolhatnak az idén, a vártnál 100-120 ezer tonnával kevesebb lesz a termés. A legjobban a szilva sínylette meg a szélsőséges időjárást, körülbelül 80 százaléka tönkrement, de almából is csak fele annyi termett, mint tavaly. A szőlőt viszont a meleg és a szárazság csak annyiban érintette, hogy előbb kell szüretelni, a termés mennyisége nem tér el a megszokottól - írta a Danas.

Szerző

Újnáci erőszak - Holocaust emlékművet rongáltak meg

Publikálás dátuma
2017.08.15. 10:46
Illusztráció - AFP fotó
Idén már másodszor rongálták meg a holocaust emlékművet Bostonban. Hétfőn este egy 17 éves fiatalember követ dobott az emlékmű egyik üvegtáblájába. A maldeni tizenévest a járókelők megállították, s kihívták a rendőrséget. A fiatalembert köztulajdon megrongálásával vádolják, s a rendőrség vizsgálja, hogy tette gyűlöletbűntettnek minősíthető-e. A támadás két nappal azután történt, hogy a virginiai Charlottesville-ben autós rohant a neonáci gyűlés ellen tiltakozók menetébe.

Az Új-angliai Holocaust Emlékművet 1995-ben állították fel a massachusetts-i nagyvárosban, azóta semmiféle incidens nem történt vele. Idén azonban már másodszor törték be, két hónappal korábban egy 21 éves, mentális problémákkal küzdő férfi rongálta meg az emlékmű üvegtornyainak egyikét – emlékeztetett a Boston Globe című lap.

Martin Walsh, Boston polgármestere Twitteren ítélte el a rongálást. „Boston kiáll a gyűlölet ellen, szomorú vagyok, hogy ilyen megvetendő cselekmény történik városunkban” - írta. William Evans bostoni rendőrfőnök közleményben hangsúlyzta: „Városunkban nem tűrjük meg az ilyen viselkedést. A Charlottesville-i események fényében elszomorító, hogy egy fiatal ilyen szégyenletes tettre vetemedik.” Az emlékmű mellé a jövőben éjszakára őrt állítanak.

Szerző