Előfizetés

Társulati tagságukért harcolnak a színészek

Vas András
Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:45
NÉGYSZÖGLETŰ KEREKERDŐ - Lázár Ervin klasszikusa az egymás melletti kiállásról is szól
Vidnyánszky Attila osztályában frissen végzett fiatalok kapták meg négy kaposvári színész munkáját. A kirúgottak szerint a döntés egyik oka a koruk volt, a bíróság még nem döntött.

A Csiky Gergely Színház igazgatója, Fülöp Péter meghallgatásával folytatódott az évad végén, az érintettek szerint jogellenesen elbocsátott kaposvári színészek munkaügyi pere. A bíróságnak arról kell döntenie, hogy törvényellenesen vált-e meg a művészektől a teátrum vezetése, amely négy, a Kaposvári Egyetem színész szakán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora osztályában frissen végzett fiatalt szerződtetett az elküldöttek helyére.

Kovács Zsuzsa, Horváth Zita, Fábián Zsolt és Lecső Péter évtizedek óta a Csiky társulatához tartozott. Februárban a színház vezetése jelezte nekik, a 2017-18-as évadban már nem számítanak a munkájukra, s így közös megegyezéssel megválnának tőlük. A kvartett tagjai ezt visszautasították, s miután hónapokig nem kaptak másféle jelzést, meglepetésként érte őket, hogy röviddel az évad vége előtt mindnyájuknak felmondtak.

- A Négyszögletű Kerek Erdő előadása előtt kaptuk kézhez a felmondást – mesélte Lecső Péter –, már jelmezben vártunk a kezdésre. El lehet képzelni, ezek után milyen állapotban léptünk színpadra…

A színház vezetésének indoklása szerint a felsőfokú végzettség hiánya, illetve a nem elégséges előadásszám miatt esett a választás a négy színészre. Utóbbiról a tárgyaláson az alperes teátrum jogi képviselője, és Fülöp Péter is azt állította: miután az előírt 80 fellépést a társulat nagy része nem teljesítette, így az csak másodlagos szempontnak számított.

- A színház teljes rekonstrukciója zajlik, ennek része a művészi gárda átalakítása, a fiatalítás is – jelentette ki az igazgató, aki elismerte: ugyan a döntést Bozsik Yvette művészeti tanácsadóval közösen hozták meg, a felelősség, mint munkáltató, értelemszerűen az övé. – Minőségi cserét hajtottunk-hajtunk végre: négy, diplomával nem rendelkező tag helyére diplomásokat szerződtetünk.

A színház vezetője a törvényre is hivatkozott, amely előírja, a társulat 60 százalékának szakirányú végzettségűnek kell lennie. Ebből komoly vita alakult ki, hiszen a felek másként értelmezték a jogszabályt: az alperes úgy vélte, az előírás egyértelműen diplomát ír elő, a felperesek viszont a MASZK Színészegyesület vizsgáját is elegendőnek tartják – utóbbival Kovács Zsuzsa kivételével mindnyájan rendelkeznek, s ő is 2021-ig haladékot kapott ennek megszerzésére a korábbi direktortól, Rátóti Zoltántól. Akiről kiderült, már az előző évad előtt közölte a színésznővel és Fábián Zsolttal, az idén szeptembertől nem számít a munkájukra, ám nem végzettségükre hivatkozott: Kovács esetében például azt kifogásolta, nem mosolyog eleget… Cseppet sem mellékesen, a társulat tagjai közül többeknek nincs színészdiplomája, ám ők maradhattak.

Fülöp Péter szerint azért a jelenlegi felperesek kaptak felmondást, mert a megfelelő végzettség nélküliek közül nekik volt a legkevesebb fellépésük az elmúlt évadban.

- Mivel csak egy darabban kaptunk szerepet, nehéz lett volna teljesíteni a feltételeket – mondta erre Lecső Péter, aki szerint többek között azért is nem kaptak szerepeket a következő évad tervezésénél, mert a rendezők nem látták őket játszani. Az igazgató viszont állította, a rendezők mindenki nevét megkapták, s saját döntésük volt, kikkel akarnak, illetve nem akarnak együtt dolgozni darabjaikban, ő ebbe nem szólt bele.

A felperesek viszont úgy vélték, ők nem szerepeltek az ajánlásokban, ezzel szemben az akkor még egyetemista – tehát szintén diploma nélküli – „újak” igen, nem véletlen, hogy utóbbiak mind több darabban kapnak lehetőséget szeptembertől.

- Jól hangzik, hogy a rendezők szabad kezet kapnak mindenben, de ez nem igaz – jelentette ki Lecső Péter, s az is elhangzott, akadt olyan közülük, akire darabjában Tóth Géza, rendező eredetileg testált szerepet, s a nevét csak később húzták ki. Fülöp Péter viszont nem látott ilyen szereposztást…

Az igazgató azt is cáfolta, koruk miatt váltak meg a művészektől, akik szerint viszont éppen a sokat emlegetett – Fülöp által marketingfogásnak mondott – fiatalítás miatt esett rájuk a választás, s ezzel a vezetés megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. Ennek ellenkezőjét a bíróság állásfoglalása alapján az alperesnek kell bizonyítania , a színészeknek pedig – akik elsősorban szeretnének visszatérni a társulatba, de rosszabb esetben is egy évi járandóságukat követelik – azt kell alátámasztaniuk, hogy nem szerepeltek a rendezőknek leadott névsorokban – a tárgyalásvezető szeptember 10-ig adott erre határidőt.

- Ez így meglehetősen rövid – mondta az igazgató. – Kezdődik az évad.

- Amiben mi is szeretnénk játszani – jegyezte meg erre Lecső Péter…

Kim Dzsong Un Washingtonra mutogat

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:31
Kim Dzsong Unt tájékoztatták tábornokai a Guam ellen tervezett támadásról. FOTÓ: AFP/KCNA VIA KNS
Kim Dzsong Un a tőle megszokott cinikus hangnemben közölte, hogy hajlandó időt adni az Egyesült Államoknak, és nem rendeli el az azonnali támadást.

„Ha a bolond jenkik mégis provokálnak, elrendelhetem a rakéták kilövését Guam irányába” – első olvasásra talán nem úgy tűnik, de ezekkel a szavakkal Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden némileg enyhítette a feszültséget Washington és Phenjan között.

A helyzet így is aggasztó, ám az mindenképp előrelépés, hogy a rezsim szócsöve, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden nem azonnali támadásról írt. Épp ellenkezőleg. „Az Egyesült Államok hozott először a közelünkbe különböző stratégiai nukleáris felszereléseket. Így Washingtonnak kellene először helyes döntést hoznia, és tettekkel bizonyítani, hogy enyhíteni akarja a feszültséget a Koreai-félszigeten, s hogy meg akar előzni egy veszélyes katonai összecsapást” – idézte a KCNA Kim Dzsong Un-t, aki hozzátette: egy ideig még figyeli a „bolond, ostoba jenkik viselkedését”, és csak azután dönti el, hogy parancsot ad-e a rakéták kilövésére.

A híranyagban két hét elteltével most egy fényképet is közöltek Kimről. A körültekintően megkomponált fotón a vezető egy térkép előtt ül, amelyre egy vonal van felrajzolva: minden bizonnyal a Guam felé becélzott rakéták várható röppályája.

A KCNA órákkal azután publikálta a híranyagot, hogy James Mattis amerikai védelmi miniszter figyelmeztette a rezsimet: „nagyon gyorsan háborúvá fajulhat a helyzet”, ha Phenjan rakétatámadást intéz valamely amerikai terület ellen. Mint mondta, az Egyesült Államok úgyis „pillanatokon belül” tudomást szerezne arról, ha csendes-óceáni külbirtoka, Guam felé tartana egy rakéta, így azonnal „le tudnák szedni”. A CNN szerint Mattis ezzel a két támaszpontnak is otthont adó sziget köré kiépített rakétavédelmi rendszerre utalt.

A feszültség enyhülése ellenére azonban továbbra sem megnyugtató a helyzet, névtetelenséget kérő amerikai katonai források ugyanis hétfőn azt nyilatkozták, hogy megfigyeléseik szerint a közepes hatótávolságú észak-koreai rakétarendszert mozgatták, ám azt nem tudták megmondani, hogy egy esetleges kilövés előkészületeiről van-e szó.

Mindeközben kiderült, hogy Ukrajna vagy Oroszország nélkül nem jöhettek volna létre a múlt hónapban végrehajtott észak-koreai rakétakísérletek. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által kiadott friss jelentés szerint Phenjan vélhetően illegális ukrán vagy orosz forrásokból szerezte be azokat a rakétahajtóműveket, amelyeket a júliusi interkontinentális ballisztikus rakéták teszteléséhez használtak. Az IISS szakértői megállapították, hogy a júliusi kísérletek során teljesen más hajtóműveket szereltek be, mint ami addig megszokott volt, s az újak túlságosan is a szovjet tervezésű hajtóművekre emlékeztetnek, csak némileg módosították őket. Ez a fajta szakértelem az oroszországi Energomash energiaipari cégnél, és az ukrán KB Yuzhnoye-nél van meg. „Nem lehet másra következtetni, mint hogy a módosított hajtóművek ezekből a gyárakból származhatnak" – mondta az IISS egyik rakétaspecialistája, Michael Elleman.

Napokon belül kezdődik a hadgyakorlat
A korábbinál enyhébb retorika ellenére Kim Dzsong Un kijelentette, azonnal elrendeli a négy, Hwasong-12 típusú, közepes hatótávolságú rakéta kilövését Guam irányába, ha az amerikaiak kitartanak „rendkívül veszélyes, vakmerő” politikájuk mellett a Koreai-félszigeten és a szomszédságban. Azt azonban már nem részletezte, hogy ez alatt mit ért. A The Guardian azonban rámutat, hogy augusztus 21-én kezdődik a szokásos, kéthetes hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea erőinek részvételével. Bár a két szövetséges szerint ez kizárólag védelmi célokat szolgál, Phenjan úgy értékeli, hogy a két ország ilyenkor Észak-Korea megszállását készíti elő. Ennek megfelelően a hadgyakorlat előtti hetekben a rezsim rendszerint szavakkal és tettekkel – kísérletekkel – is igyekszik minél fenyegetőbben fellépni. Ennek megfelelően az észak-koreai állami hírügynökség hétfőn közleményében arra figyelmeztetett, hogy az USA-nak alaposan mérlegelnie kell következményeket, a hadgyakorlat ugyanis „háborúhoz vezethet”.

Kim Dzsong Un Washingtonra mutogat

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:31
Kim Dzsong Unt tájékoztatták tábornokai a Guam ellen tervezett támadásról. FOTÓ: AFP/KCNA VIA KNS
Kim Dzsong Un a tőle megszokott cinikus hangnemben közölte, hogy hajlandó időt adni az Egyesült Államoknak, és nem rendeli el az azonnali támadást.

„Ha a bolond jenkik mégis provokálnak, elrendelhetem a rakéták kilövését Guam irányába” – első olvasásra talán nem úgy tűnik, de ezekkel a szavakkal Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden némileg enyhítette a feszültséget Washington és Phenjan között.

A helyzet így is aggasztó, ám az mindenképp előrelépés, hogy a rezsim szócsöve, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden nem azonnali támadásról írt. Épp ellenkezőleg. „Az Egyesült Államok hozott először a közelünkbe különböző stratégiai nukleáris felszereléseket. Így Washingtonnak kellene először helyes döntést hoznia, és tettekkel bizonyítani, hogy enyhíteni akarja a feszültséget a Koreai-félszigeten, s hogy meg akar előzni egy veszélyes katonai összecsapást” – idézte a KCNA Kim Dzsong Un-t, aki hozzátette: egy ideig még figyeli a „bolond, ostoba jenkik viselkedését”, és csak azután dönti el, hogy parancsot ad-e a rakéták kilövésére.

A híranyagban két hét elteltével most egy fényképet is közöltek Kimről. A körültekintően megkomponált fotón a vezető egy térkép előtt ül, amelyre egy vonal van felrajzolva: minden bizonnyal a Guam felé becélzott rakéták várható röppályája.

A KCNA órákkal azután publikálta a híranyagot, hogy James Mattis amerikai védelmi miniszter figyelmeztette a rezsimet: „nagyon gyorsan háborúvá fajulhat a helyzet”, ha Phenjan rakétatámadást intéz valamely amerikai terület ellen. Mint mondta, az Egyesült Államok úgyis „pillanatokon belül” tudomást szerezne arról, ha csendes-óceáni külbirtoka, Guam felé tartana egy rakéta, így azonnal „le tudnák szedni”. A CNN szerint Mattis ezzel a két támaszpontnak is otthont adó sziget köré kiépített rakétavédelmi rendszerre utalt.

A feszültség enyhülése ellenére azonban továbbra sem megnyugtató a helyzet, névtetelenséget kérő amerikai katonai források ugyanis hétfőn azt nyilatkozták, hogy megfigyeléseik szerint a közepes hatótávolságú észak-koreai rakétarendszert mozgatták, ám azt nem tudták megmondani, hogy egy esetleges kilövés előkészületeiről van-e szó.

Mindeközben kiderült, hogy Ukrajna vagy Oroszország nélkül nem jöhettek volna létre a múlt hónapban végrehajtott észak-koreai rakétakísérletek. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által kiadott friss jelentés szerint Phenjan vélhetően illegális ukrán vagy orosz forrásokból szerezte be azokat a rakétahajtóműveket, amelyeket a júliusi interkontinentális ballisztikus rakéták teszteléséhez használtak. Az IISS szakértői megállapították, hogy a júliusi kísérletek során teljesen más hajtóműveket szereltek be, mint ami addig megszokott volt, s az újak túlságosan is a szovjet tervezésű hajtóművekre emlékeztetnek, csak némileg módosították őket. Ez a fajta szakértelem az oroszországi Energomash energiaipari cégnél, és az ukrán KB Yuzhnoye-nél van meg. „Nem lehet másra következtetni, mint hogy a módosított hajtóművek ezekből a gyárakból származhatnak" – mondta az IISS egyik rakétaspecialistája, Michael Elleman.

Napokon belül kezdődik a hadgyakorlat
A korábbinál enyhébb retorika ellenére Kim Dzsong Un kijelentette, azonnal elrendeli a négy, Hwasong-12 típusú, közepes hatótávolságú rakéta kilövését Guam irányába, ha az amerikaiak kitartanak „rendkívül veszélyes, vakmerő” politikájuk mellett a Koreai-félszigeten és a szomszédságban. Azt azonban már nem részletezte, hogy ez alatt mit ért. A The Guardian azonban rámutat, hogy augusztus 21-én kezdődik a szokásos, kéthetes hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea erőinek részvételével. Bár a két szövetséges szerint ez kizárólag védelmi célokat szolgál, Phenjan úgy értékeli, hogy a két ország ilyenkor Észak-Korea megszállását készíti elő. Ennek megfelelően a hadgyakorlat előtti hetekben a rezsim rendszerint szavakkal és tettekkel – kísérletekkel – is igyekszik minél fenyegetőbben fellépni. Ennek megfelelően az észak-koreai állami hírügynökség hétfőn közleményében arra figyelmeztetett, hogy az USA-nak alaposan mérlegelnie kell következményeket, a hadgyakorlat ugyanis „háborúhoz vezethet”.