Lincshangulat Ópályiban - Vizsgálják a kisfiú szüleit

Publikálás dátuma
2017.08.16. 18:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Életveszélyesen megsérült az a kétéves kisfiú, akit elütött egy autó a Szabolcs megyei településen.

Közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Mátészalkai Rendőrkapitányság azzal a 29 éves férfival szemben, aki kedd este ütött el autójával egy gyereket Ópályiban. A rendőrség tájékoztatása szerint a kisfiú féktávolságon belül szaladt a jármű elé, annak vezetője - noha fékezett - az ütközést már nem tudta elkerülni. A baleset következtében a gyerek életveszélyes sérülést szenvedett, a nyíregyházi kórházba szállították.

A balesettel kapcsolatban kerestük a nyíregyházi Jósa András Kórházat; annyit közöltek, a szülők nem járultak hozzá, hogy tájékoztatást adjanak a gyermek állapotáról. Az RTL Híradó úgy tudja, hogy a kisfiút combtöréssel műtötték, jelenleg az intenzív osztályon ápolják.

Kedd este a Hír TV számolt be elsőként a történtekről, híradásuk szerint a kisfiú felügyelet nélkül volt, amikor kiszaladt az útra, a baleset után pedig lincshangulat alakult ki a településen. Nem sokkal azután, hogy megtörtént a baj, legalább száz fős, a gyerek rokonaiból, a család ismerőseiből álló tömeg gyűlt össze. A fiatal férfi - lincseléstől tartva - elhajtott, majd távolabb megállva értesítette a rendőrséget és a mentőket. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, ahol a tömeg az elkövetőt követelte.

Az Ópályi-esettel kapcsolatban a rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a baleset helyszínelésén túl egyéb rendőri intézkedés nem történt. A járművezető sérelmére jogsértést senki nem követett el. Hozzátették: a férfi a tőle elvárható segítségnyújtást megtette. Arra a kérdésünkre, hogy a gyerek szüleinek felelősségét vizsgálják-e, azt a választ kaptuk, hogy az eljárás jelen szakaszában bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni.

Szerző

Orbán öccséhez is ömlik a közpénz

Publikálás dátuma
2017.08.16. 17:38
Illusztráció: Shutterstock
A miniszterelnök öccsének, Orbán Áronnak a cége szállít zúzott követ az oroszlányi Vértesi Erőmű hulladéklerakójának rekultivációjához. A szállítmány legalább részben az Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző tulajdonában lévő Dolomit Kft. bányájából származik – tudta meg a Direkt36.

Összesen nettó kétmilliárd forintból záratja le és rekultiváltatja a lerakót a Vértesi Erőmű Zrt., ami az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül százszázalékos állami tulajdonban áll. Ennek alapján lehet azt mondani, hogy állami megrendelést teljesítenek a miniszterelnök családtagjai – írja az oknyomozó portál.

A Vértesi Erőmű a portálnak nem árulta el, pontosan mennyit kapnak az említett cégek. Azt viszont közölte, hogy a Dolomit Kft. mellett még öt másik cég szállít be anyagokat a rekultivációhoz.

A megnevezett öt másik cég közül egy megerősítette, hogy valóban beszállító a beruházásban. Két vállalkozás nem válaszolt, kettő viszont azt közölte, hogy a Vértesi Erőmű állításával ellentétben ők nem szállítottak anyagokat a rekultivációhoz. 

Az Orbán család tagjainak tulajdonában lévő, bányászattal, építőelem-gyártással és szállítmányozással foglalkozó cégek látványosan növekedtek az elmúlt években. A Direkt36 már korábban kiderítette, hogy a kormányfő apjának és két testvérének cégei közvetett csatornákon, alvállalkozóként és beszállítóként az állami megrendelésekből is részesednek, és ebből jelentős bevételre tesznek szert. Az egyik cég, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. idén 730 millió forintnyi osztalékot fizet ki a családnak. Az Orbán-cégek kiemelkedő, évente már 4-5 milliárd forint bevételt elérő teljesítményéhez számos állami finanszírozású munka járult hozzá: az elmúlt években csatornázási beruházásokhoz, vasút-és autóút felújításhoz is szállítottak építőanyagokat.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor az első miniszterelnöksége idején, 2001-ben még kifejezetten arra kérte az édesapját, hogy a cége ne szállítson követ az akkor folyó állami autópálya-építéshez. Orbán a portálnak idén júniusban szintén azt mondta: továbbra is fontosnak tartja, hogy édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Azt viszont nem tartja problémának, ha ezek a cégek beszállítóként jelennek meg az állami projektekben - idézte fel a portál. 

Szerző
Frissítve: 2017.08.16. 21:47

Mészárosé a fél Balaton - Lekörözi Demjánt is?

Publikálás dátuma
2017.08.16. 17:14
Illusztráció: Shutterstock
Ingatlanok, hotelek és rádióállomások után borászatot is vett magának a felcsúti polgármester a Balatonon. Mészáros Lőrinc most Demján Sándor vállalkozó zánkai borászatát, azaz az ország egyik legmodernebb pincészetét és szőlőfeldolgozóját szerezte meg - írja a Zoom.hu.

Az eddig Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Canter Borház Kft. tulajdonosaként jelent meg a Búzakalász 66 Felcsút Kft. Jó vételnek számít, legalábbis néhány éve több mint 400 millió forintot költöttek a fejlesztésére, nagyrészt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán elnyert támogatásból - írja a lap, hozzátéve, hogy ez Mészárosnak már az ötödik boros befektetése. Kisebb tokaji borászbirodalma is van, de állami feladatot is kapott már a borokkal foglalkozó cége.

A portál szerint Mészáros hamarosan utolérheti Demjánt a leggazdagabb magyarok listáján is. Demján vagyonát egy évtizede még 300 milliárd forintosra becsülték, a Napi.hu pedig most úgy számol, hogy még most is 160 milliárdja van, amivel a negyedik leggazdagabb magyar. Mészáros viszont már közvetlenül Demján mögött, az ötödik helyen áll a listán.

Mészáros Lőrinc terjeszkedése a Balatonon nem most kezdődött. Azóta, hogy lapunk megírta: a balatonberényi nudista kempingtől a becsődölt almádi szállodáig terjed a felcsúti polgármester birodalma a magyar tengeren, tovább is ér a birodalma. Tucatnyi tóparti településre betette már a lábát a felcsúti gázszerelő, aki a fideszes válaszadók szerint is Orbánnak köszönheti gazdagodását. Mészáros egyre bővülő balatoni ingatlanbirodalmáról bővebben ide kattintva olvashat!

Idén márciusban a Népszava egy fotóval bizonyította azt is, hogy erősen aggályos módszerrel épít hullámtörőt a dél-balatoni vasútfejlesztés során a vízparton vezető fonyódi pályaszakasz mellé az a konzorcium, amelynek tagja a felcsúti polgármester is. A képen látszik, hogy olykor a tó vízébe gázoló markolóval építkeztek. Lásd még: Markoló a Balatonban - Így építkeznek Mészárosék

Legutóbb a Népszava riportban mutatta be a Mészáros-birodalom dagadását a Balatonon.  Akaliban például már a zsebkendőnyi szabadstrandot féltik a felcsúti polgármestertől, de Almádiban sem jobb a helyzet, ahol az egykori nevelőintézet ingatlana került Mészáros érdekeltségébe. Lásd még: Kié lesz a Balaton? - Fél Akali, fél Almádi

Szerző