BIF;Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.;

2017-08-17 07:22:00

Nem kell adóznia a BIF-nek - De miért is?

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. rendkívüli közgyűlésén szótöbbséggel jóváhagyták, hogy kezdeményezik a cég szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) való nyilvántartásba vételét. Ügyes.

Mint emlékezetes, a parlament júniusban úgy módosította a szit feltételrendszerét, hogy már tőzsdecégeknek is érdemes megszerezniük ezt a státuszt. (Az eredeti törvény 2011. óta volt hatályban, de az érdekelt cégek körében nem váltott ki különösebb érdeklődést.) A szit-et Európában Bulgária, Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia és Törökország is alkalmazza.

A szit hatálya alá tartozó vállalat mentesül a társasági és a helyi adó alól, és más illetékeket sem kell leróniuk. Igaz, a nettó eredményük legalább 90 százalékát ki kell fizetnie osztalékként. Ezzel a kisrészvényeseket kívánják támogatni. A Graphisoft Park SE közgyűlése már döntött a szitté alakulásról, és hasonló spekulációk hajtják az Appeninn árfolyamát is. A BIF kurzusa július elejéig 500-600 forint körül mozgott, utána derült ki a közgyűlési előterjesztésekből, hogy szit-té válhat. Az árfolyam ennek hatására július 14-én 1740 forinton ért éves csúcsra, majd tegnap 1111 forintra zuhant. A BIF meghatározó tulajdonosai örökségük révén Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának családtagjai, köztük fia Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja. A Graphisoft Park árfolyamára érdemi hatással nem volt a szit társaságként való nyilvántartásba vétel. Az Appennin Nyrt. tegnap ugyanakkor 15 százalékkal volt képes emelni az árfolyamát. Szállodái révén feltehetően ugyancsak a szit-et alkalmazza majd a Mészáros Lőrinchez, a kormányfő közeli barátjához köthető Opus Global Nyrt. (volt Opimus), valamint a Duna House Nyrt. is.