Roma fiatalok a gyűlölet ellen

Publikálás dátuma
2017.08.17. 14:17
Forrás: Phiren Amenca/Facebook
A Phiren Amenca és partnerszervezetei, illetve az Európa Ifjúsági Fővárosa szervezésében augusztus 24. és 30. között 15 különböző európai országból 350 roma és nem roma fiatal találkozik a bulgáriai Várnán, hogy mozgalmat teremtsenek és felemeljék a hangjukat az Európában szélsőségesen terjedő cigányellenesség ellen. Magyarországot az egyhetes rendezvénysorozaton 25 fiatal képviseli - közölték a szervezők.

A Phiren Amenca közleménye szerint a "Változtasd meg a világot!" szlogen alatt rendezett eseménysorozatunk egyik fő célja, hogy egy nyári fesztivál keretében a kritikus gondolkodásra motiválják a fiatalokat, illetve, megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködésének alapjait. 

A nemzetközi roma ifjúsági találkozón résztvevők európai társaikkal, fiatal aktivistákkal, ifjúsági vezetőkkel találkozhatnak, és sokoldalú programokon, műhelymunkákon, 48 órán át tartó folyamatos helyi akciókon és különböző közösségi eseményeken vehetnek részt.  A 48 órás akciók a negyedik napon kezdődnek, és a kényszerkilakoltatások, az ellenállás története (napjainkban és a holokauszt ideje alatt), a pop kultúra, a politikai reprezentáció és fotográfia, illetve a különböző művészeti tevékenységek köré épülnek.

A Phiren Amenca 2015-ben szervezte meg első alkalommal "So, keres, Europa?!" (Mit csinálsz, mit teszel, Európa) elnevezésű eseményét, több mint 500 fiatal részvételével Kolozsváron, az akkori európai ifjúsági fővárosban. A budapesti székhelyű Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett - írták.

Szerző

DK: a BKK alkosson új bírságolási rendeletet!

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Tarlós István főpolgármester mondassa le a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőjét, a cég pedig alkosson új bírságolási rendeletet.

A párt fővárosi képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az Index hírére hivatkozott, amely szerint a Budapesti II. és III. kerületi Bíróság tisztességtelennek ítélte, hogy a BKK a jegyár 92-szeresét követelte egy megbüntetett utastól pótdíjként.

Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: a BKK-ról már korábban kiderült, hogy uzsorakamattal emeli a bírságok összegét, csak tavaly három, egymillió forint feletti büntetést fizettettek ki, de alapesetben is 32 ezer forintba kerül, ha valakinek nincsen jegye. A politikus érthetetlennek nevezte, hogy miért lehet még a helyén a BKK vezetője, Dabóczi Kálmán, miután már az elektronikus jegyrendszer "botránya" miatt távoznia kellett volna.  Ha a főpolgármester az augusztus végi közgyűlésig nem menti fel Dabóczi Kálmánt, akkor ezt a DK fogja kezdeményezni - jelentette be Gy. Németh Erzsébet.

Szerző

Újabb durva közpénzköltés a vizes vb-re - Ja, hogy már vége? És?

Publikálás dátuma
2017.08.17. 10:35
Jelenet a vizes vb záróünnepségéből - Népszava fotó/Molnár Ádám
Másodpercenként közel négymillió forintból készülhet a vizes világbajnokság utókommunikációs filmje – tudósít a Magyar Nemzet információi alapján a HírTv.

A 230 millió forintos keretösszegből egy mindössze 60 másodperces alkotást raknak össze. A mű, amely augusztus 21-e után lesz látható, a vébé öt helyszínét és hat sportágát mutatja majd be. A közel negyedmilliárdos büdzsé versenyez a világ legdrágább reklámfilmjeinek árával, amire csak az lehetne a magyarázat, hogy a keret a forgatáson kívül más kiadásokat is takar, erről azonban a kiírás szerint nincs szó: a nyertes csak filmgyártási feladatokra vállalkozott.

Közben egyébként, bár már vége, a világbajnokság is tovább drágult: a keddi Közbeszerzési Értesítőből derült ki ugyanis, hogy a balatonfüredi önkormányzat még május végén szerződést kötött a Swietelsky Építő Kft.-vel, a vb megrendezéséhez kapcsolódó út- és parkolóépítési munkára – a társaság, 500 forint híján 260 millióból vállalta a projektet, amelynek költségeit előzetesen épp 260 millióra becsülték. A Swietelsky már törzsvendég Füreden: alvállalkozóként bevonták az 1,9 milliárd forintból elkészült, csak az utolsó pillanatban átadott mélygarázs építésébe is.

Szerző