Terror Barcelonában - Legalább 13 embert gázoltak halálra (videó)

Publikálás dátuma
2017.08.17. 19:52
A La Rambla a Google Street View-on
Legalább 13 ember vesztette életét, és több mint ötven ember megsérült, miután terroristák a tömegbe hajtottak Barcelona egyik legforgalmasabb utcájában, a Ramblán.

Csütörtök délután, a turisták által közkedvelt barcelonai utcán, a Ramblán egy fehér kisteherautó felhajtott a járdára, és az ott sétáló tömegbe gázolt. Az El País spanyol napilap tájékoztatása szerint mintegy 530 méteren keresztül száguldott. A közeli házakból szemtanúk által készített videókon először az látszik, ahogy a tömeg kétségbeesve menekül, majd nem sokkal később az utcán heverő, vérző embereket látni. Kórházi beszámolók szerint sok a súlyos sérült, Joaquim Forn katalán belügyminiszter arra figyelmeztetett, a halálos áldozatok száma „nagy az eséllyel” nőni fog. Miután a sofőr megállt, a terroristák gyalog távoztak. Utóbb cáfolták azt a hírt, hogy két személy egy közeli bárban, az Aromas de Estambulban (Isztambuli aromák) barikádozta el magát. 

A közösségi médiában megosztott képek és videók tanúsága szerint Barcelona belvárosa teljesen megbénult. A máskor turisták és helyiek által nyüzsgő utcákat, a boltokat és a szállodákat is gépfegyveres rendőrök és katonák lepték el. A hatóságok ekkor már bejelentették: számos európai nagyváros után Barcelona is terrorista merénylet célpontja lett.

Eddig egy támadót azonosítottak, a marokkói származású Driss Oukabirt. Ő volt az, aki a kisteherautót bérelte a Barcelonától 15 km-re fekvő Santa Perpetua de la Mogadában. Egyelőre nem tudni, hogy csupán ketten vagy többen követték el a merényletet. A kisteherautóban állítólag egy spanyol útlevelet találtak a hatóságok, akik egy másik autót is keresnek a támadás kapcsán. Vicben találtak egy furgont, ami kapcsolatba hozható a merénylettel. A kormány válságértekezletet tartott, majd Mariano Rajoy néppárti kormányfő Barcelonába sietett.

Spanyolországot jó ideje elkerülte a párizsi, brüsszeli, nizzai vagy londoni merénylethez hasonló iszlamista terror. 2004-ben hajtották végre az ország történetének legsúlyosabb iszlamista terrorakcióját: a fővárosi vasúthálózat elleni támadásban 192 ember vesztette életét. Az összehangolt robbantások mögött egy al-Kaidához köthető terrorista sejt állt. Bár ilyen súlyos merénylet azóta nem rázta meg az országot, az utóbbi időben a spanyol híradásokban gyakran számoltak be a terrorelhárítás razziáiról.

„Gyakran felmerült az emberekben ez a kérdés, főleg, miután láttuk, hogy mi történt Londonban, Brüsszelben és Párizsban. Fel voltunk rá készülve. Tudtuk, hogy az iszlamisták le akarnak csapni, mert az elmúlt időben számos terrorista sejtet lepleztek le a különböző razziák során. De Barcelonát elég jól védték a hatóságok. A külföldi merényletek óta sok volt a rendőr a Ramblán, a Plaza de Catalunya közelében. Épp tegnap beszéltem erről a témáról valakivel, erre 24 óra sem telik el, és ez történik... Azt viszont nem gondoltam volna, hogy pont a Ramblán lesz ilyesmi. Ezeknek az embereknek nincs szívük…” – mondta a Népszavának megrendülten Luis.

Nincs magyar áldozat
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közlése szerint a barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a gázolásos merénylettel kapcsolatban. A KKM közleménye szerint a főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

 

Frissítve: 2017.08.18. 00:51

Tragédia! Belefulladt egy magyar nő a Fekete-tengerbe

Publikálás dátuma
2017.08.17. 18:40
Illusztráció: Shutterstock
A tengerbe fulladt egy 28 éves magyar nő a kelet-bolgár Pomorie város partjainál - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.

A hatóságokhoz helyi idő szerint hajnali 2 óra előtt nem sokkal érkezett a bejelentés az egyik szállodából arról, hogy egy nő szemtanúk szerint elsüllyedt  a tengerben - jelentette a bolgár belügyminisztérium burgaszi igazgatósága.  A helyszínre kiérkező rendőrök és a Burgasz megyei tűz- és polgárvédelmi szolgálat munkatársai később megtalálták a nő holttestét.

A holttestet megvizsgálják, ezután derül ki a halál pontos oka.

A szálloda menedzsere elmondta, hogy hallotta, amint a nő néhány barátja német nyelven segítségért kiált, ekkor döntött úgy, hogy értesíti a hatóságokat.  A 28 éves, a bolgár médiában G. N. monogrammal említett magyar nő Bécsben élt, és egy héttagú társasággal érkezett Pomoriébe nyaralni.

Mint kiderült, egy 21 éves férfi is eltűnt a tengerben, Neszebar város közelében. A jelentések szerint az áldozat egy szikláról ugrott a vízbe, valószínűleg ez okozta a tragédiát. Testét egyelőre nem találták meg a búvárok. Úgy tudni, ő nem magyar.

A KKM megkereste a hozzátartozókat
Felvette a kapcsolatot a Bulgáriában tengerbe fulladt magyar nő ügyében a külképviselet a hatóságokkal, és értesítették a hozzátartozókat - tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtök délután. Tájékoztatásuk szerint a Pomorie közelében tengerbe fulladt magyar állampolgár ügyében a szófiai nagykövetségének munkatársai vették fel a kapcsolatot az illetékes bolgár hatóságokkal és értesítették ez elhunyt hozzátartozóit.  Az ügyben eljáró konzul folyamatos kapcsolatban van a helyi hatóságokkal és a hozzátartozókkal, továbbá minden konzuli segítséget megad a tragédiában érintett családtagoknak - írta a KKM.

 


Szerző
Frissítve: 2017.08.17. 21:03

Szijjártó kiosztotta Schulzot

Publikálás dátuma
2017.08.17. 17:12
FOTÓ: KISBENEDEK ATTILA / AFP
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelöltnek ahelyett, hogy bírálja Magyarországot és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében a tárcavezető Martin Schulznak a Frankfurter Rundschau és a Berliner Zeitung online kiadásában csütörtökön megjelent interjújára reagált. 

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje az interjúban egyebek mellett bírálta Lengyelországot és Magyarországot, amiért igent mondanak az európai szolidaritásra, amikor pénzt akarnak az EU strukturális alapjaiból, de nemet mondanak, amikor a menekültekről van szó. Mint mondta, ennek ő kancellárként véget vetne.

Szijjártó Péter azt írta: Martin Schulznak továbbra is mindenről Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök jut az eszébe, "pontosan tudjuk", hogy mindkettőt rendszeresen szidalmazza. Pedig a baloldali német politikus jobban tenné, ha a saját pártjával foglalkozna, hiszen az a közelmúltban súlyos választási vereségeket szenvedett - tette hozzá.

Szijjártónak nem ez az első csörtéje európai baloldali politikusokkal, nemrégiben Christian Kernnek üzent, miután a balliberális osztrák kancellár kemény bírálatot fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal szemben. Kern szerint ugyanis Magyarország (és Lengyelország) felszámolja a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását, valamint korlátozza a sajtószabadságot". Szijjártó Péter erre úgy reagált, hogy Kern Magyarország szidalmazásával próbál belpolitikai népszerűtlenségén változtatni, Martin Schulzhoz hasonlóan. Elutasítjuk "ezt a liberális gőgösséget" - mondta akkor kissé  gúnyos stílusban a külügyminiszter.

Az osztrák szociáldemokrata kancellár először a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapban jelentette ki, hogy az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását. 

Lásd még: Nekiment Orbánnak az osztrák kancellár

 

Szerző