Vádat emeltek Pintér „lejáratója” ellen

Publikálás dátuma
2017.08.17. 20:19
FOTÓ: Molnár Ádám
Vádat emeltek Jakubinyi Róbert ellen, aki az ügyészség szerint le akart fizetni egy ügyvédet, hogy az vegye rá a védencét, hogy szökjön meg a házi őrizetből és Pintér Sándor belügyminiszterről szóló dokumentumokat csempésszen ki az országból. 

A kérdéses védenc – a vádirat szerint - Tanyi György volt, a Jakubinyihez hasonlóan ismert alvilági figura. A történet elég zavaros, főleg az a része, hogy milyen dokumentumai lehetnek Jakubinyinek Pintér Sándorról és mit akart ezekkel kezdeni pontosan. A férfi mindent tagad, az ügyvédje szerint szó sem volt megvesztegetésről, se Pintérről szóló dokumentumok kicsempészéséről, védence csak polgári jogi ügyeket intézett Tanyi ügyvédjénél.

Szerző

Mi ez a szag? - Terítéken a balatoni halsütödék

Publikálás dátuma
2017.08.17. 12:14
Illusztráció/Shutterstock
A balatoni halsütödék is nagyító alá kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén - olvasható a Nébih honlapján.

A tesztsorozat legújabb állomásán a nyár és a Balaton slágertermékének számító sült hekk vizsgálata zajlott. A hatóság munkatársai összesen 13 halsütödét ellenőriztek, valamint több mint 160 mintán mintegy 700 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Ennek során feltártak számos szabálytalanságot és hiányosságot, összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki.

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt. 5 helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben viszont súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül 1 esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig. Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kg halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1.175.000 Ft élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői.

A helyszíni szemlék alkalmával a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a raktárban található fagyasztott halakból, valamint különböző felületekről is, mint például a munkaasztalokról vagy a dolgozók kezéről. Ezek eredményeiből a vendéglátóhely tisztaságára lehet következtetni. Több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek a NÉBIH laboratóriumaiban. Megnyugtató, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, ugyanakkor a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. A többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatta ki a laboratórium.

Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. 

Szerző

Vegyes mozgás a forint piacán

Publikálás dátuma
2017.08.17. 09:51
Népszava fotó/Illusztráció
Az euróval szemben nem változott, a dollárral szemben erősödött, a svájci frank ellenében gyengült a forint csütörtök reggelre a bankközi devizapiacon.

Az eurót 7 óra tájban fillérre szerda esti árfolyamán, 304,54 forinton jegyezték. A dollár 258,53 forinton forgott a szerda esti 260,35 forint után, a frank pedig 267,24 forintról 267,99 forintra erősödött. Az euró erősödött a dollárral szemben, az európai valuta árfolyama 1,1710 dollárról 1,1780 dollárra emelkedett.

Szerző
Témák
devizapiac