Bukás előtt a Diana hercegnő titkait kiteregető film

Publikálás dátuma
2017.08.19. 20:56
Forrás: Facebook/Diana princess
Lesújtó kritikát írt a Diana a saját szavaival című dokumentumfilmről a The Daily Telegraph konzervatív brit napilap. „Sárdobáló gyűlölködés, történelemnek álcázva” - így jellemezték a már a premier előtt nagy vihart kavaró filmet.

Diana magánéletének legintimebb részletei kerültek nyilvánosságra a walesi hercegnő halálának huszadik évfordulója alkalmából bemutatott dokumentumfilmben, amelyet sokak felháborodása ellenére sugárzott a Channel 4 brit televízió.  A csatorna azzal indokolta a néhai walesi hercegné privát szférájában kutakodó film bemutatását, hogy a videofelvételek „jelentősen hozzájárulnak a történelmi emlékezethez”. 

A 90 perces dokumentumfilmben azonban a történelminek mondott részek összességében alig tíz percet tettek ki, a többi inkább csak időhúzás volt: érzelmes zenével aláfestett képsorok, a BBC korábbi filmjeiből átemelt részletek és színészek által „dramatizált” beszélgetések, illetve interjúrészletek kíséretében. A kritikus szerint kontextusból kiemelt, elfogultan átszerkesztett képsorok, átértelmezett-félremagyarázott jelenetek sora látható, amelyek nem adnak hiteles képet Diana akkori életéről - idézi a napilap kritikáját a hvg.hu.

A Diana: In Her Own Words már a bemutatója előtt vihart kavart Nagy-Britanniában. A dokumentumfilmhez felhasznált felvételek 1992-1993-ban készültek, miután Károly brit trónörökös és felesége, Diana bejelentették különválásukat. Magánéleti gondjai mélypontján a walesi hercegnő titokban beszédtanárt fogadott, akinek az volt a feladata, hogy segítse őt az aktívabb közéleti szereplésre való felkészülésben. Peter Settelen színész ennek keretében vette videóra az üléseket, amelyeken Diana élete fontosabb állomásait felelevenítve az ő és a királyi család legbensőbb dolgairól is beszélt - szégyenlős, halk szavú, beszéde néhol nehezen érthető, sokszor inkább arckifejezése a meghatározó.

Gyerekkoráról szólva elmondta például, mindig úgy érezte, más mint a többiek. "Lázadó" lélek volt, nem érdekelte a tanulás. Élete legboldogabb időszakának nevezte, amikor barátnőivel lakott együtt Londonban. 

Károly herceggel való kapcsolatának kezdetéről nem őrzött kellemes emlékeket, tolakodónak érezte a trónörökös közeledését. Eljegyzésük 1981 februári bejelentésekor egy riporter megkérdezte őket, szerelmesek-e egymásba, mire Diana rávágta, hogy természetesen, Károly viszont kitérő választ adva azt mondta: "bármit is jelentsen a szerelem". A most bemutatott felvételek szerint az ifjú menyasszonyt letaglózták jegyesének szavai, a kérdést pedig végtelenül ostobának találta. 

A júliusi esküvő előtt mindössze tizenháromszor találkoztak - emlékezett vissza."Kétségbeesetten akartam, hogy működjön, kétségbeesetten szerettem a férjemet" - mondta beszédtanárának. "Nehéz feladat walesi hercegnek lenni, még nehezebb királynak" - mondta férje sorsáról.

Házasságuk rövid idő alatt megromlott, Károly és Camilla Parker-Bowles - a trónörökös jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő - állítólagos viszonyát nyílt titokként kezelték az udvarban. Diana úgy érezte, nem elég jó. Maga ellen fordult, bulimiás lett."A családban mindenki tudott a bulimiámról" - mesélte a beszédtanárának, megjegyezve, hogy alkoholba nem fojthatta bánatát, mert az túl nyilvánvaló lett volna, és az anorexiával is ugyanez volt a helyzet. "Valami diszkrétebbet" akart, így kezdte el hánytatni magát. 

Második gyermeke, Harry herceg születése után beleszeretett a királyi testőrség egyik tagjába. Mint fogalmazott, Barry Mannakee volt az, aki segített neki talpon maradni. "Ő volt a legnagyobb szerelmem" - vallott a kapcsolatról. A férfit azonban elbocsátották Diana mellől, s alig három hétre rá balesetben meghalt. A hercegnő mindig is gyanúsnak találta szerelme halálának körülményeit.

Házasságuk Károllyal aztán végleg zátonyra futott. A trónörökös azt mondta neki, nem akar ő lenni az egyetlen walesi herceg a brit történelemben, aki nem tart szeretőt. Fülöp herceg, Károly apja, az uralkodó férje pedig Diana szerint azt mondta a fiának, hogy ha nem működik a frigy, visszamehet Camillához. A hercegnő megosztotta aggodalmait II. Erzsébettel. "Nem tudom, mit tegyek, mondtam neki. Nem tudom mit tegyél, válaszolta ő, hozzátéve, hogy Károly reménytelen" - mondta Diana a felvételeken. 

Beszélt házaséletükről is. "Háromhetente egyszer" - osztotta meg, hozzátéve, hogy aztán Harry születése után 1-2 évvel teljesen kihűlt a viszonyuk. "Tudtam, hogy a saját utamat kell járnom" - mondta házasságuk végéről és arról, hogy újfajta szerep betöltésére készül a közéletben: még erősebben akarta képviselni azokat, akiket a társadalom kitaszított magából, magánéletével kapcsolatban pedig azt akarta, hogy az ő olvasata is napvilágot lásson.

A dokumentumfilm nem fest hízelgő képet Károlyról, az viszont szinte kizárt, hogy a trónörökös megszólaljon az ügyben. A herceg a nyilvánosság előtt sosem beszél első feleségéről, ritka kivétel volt, amikor Dél-Afrikában járva Nelson Mandelának méltatta Dianának az AIDS-betegekért, valamint a szegénység és a taposóaknák ellen végzett munkáját, és azt mondta, hogy az asszony halála "tragikus és idő előtti" volt. 

Mint arra sokan felhívták a figyelmet, a videofelvételeket nem a nyilvánosságnak szánták, így szerintük nem volt etikus, hogy a Channel 4 felhasználta őket. Diana kendőzetlenül beszél rajtuk, nem úgy, mint a BBC Panorama című műsorának 1995-ben adott híres-hírhedt interjúban, amelyben előzetesen egyeztetett kérdésekre válaszolt. 

Diana fivére, Spencer gróf a néhai hercegnő két fiának lelki nyugalmát szem előtt tartva arra kérte a közszolgálati adót, hogy ne vetítse le az alkotást. Régi barátainak egy része is azon a véleményen volt, hogy a videofelvételeken elhangzottak nem tartoznak a nyilvánosságra.

Diana hercegnő csaknem 20 éve, 1997. augusztus 31-én autóbalesetben vesztette életét Párizsban.

Szerző

Áram nélkül maradt az Aquaréna

Publikálás dátuma
2017.08.19. 20:49
Forrás: Facebook/Aquaréna Mogyoród
Elment az áram a mogyoródi Aquaparkban, ahol nincs szünetmentes tápegység, így a csúszdák sem működtek, és Mogyoródon is akadozott az áramellátás - írta a Blikk.

A lap szerint az Elműnél lépett fel hiba.

UPDATE: már visszatért az áram az Aquarénában, újra működnek a csúszdák is.

A csúszdapark egyébként közleményben jelezte, hogy az időjárás elromlása és az előrejelzések, riasztások miatt vasárnap és hétfőn zárva tartanak.

Szerző

A Dunába akart ugrani egy férfi a Szabadság-hídról

Publikálás dátuma
2017.08.19. 20:34
Illusztráció: Molnár Ádám
Állampolgárok és rendőrök tartottak vissza egy férfit attól, hogy a Dunába ugorjon Budapesten - olvasható a rendőrség honlapján.

A Készenléti Rendőrség járőrei kora délután észlelték, hogy a Szabadság hídon egy középkorú férfi próbál átmászni a híd korlátján. Ezt járókelők is észrevették és visszatartották a férfit a rendőrök odaérkezéséig. A segítségre szorult embert a mentősök kórházba vitték. 

Szerző