Előfizetés

Egekben az arany ára

Szakértők szerint hónapokon belül 1400 dollárig menetelhet az arany ára. Ilyen magas szintre kilenc hónapja nem volt példa - írja a vg.hu.

Pénteken átvitte az 1300 dolláros unciánkénti lélektani szintet az arany ára. A Bloomberg adatai szerint napközben 1303,9 dollárig is felszaladt a jegyzés. Ilyen magas szintre kilenc hónapja nem volt példa. Idén eddig kétszer, április közepén és június elején közelítette meg az 1300 dollárt a kurzus, de egyszer sem haladta meg.

„Alapvetően három folyamat is növelte az arany iránti keresletet. Az Egyesült Államokban egyre nyilvánvalóbb, hogy Donald Trump kormányzata körül kezd elfogyni a levegő. A tanácsadók körüli hírek politikai felfordulást vetítenek előre. Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti geopolitikai feszültséggel is számolni kell. Továbbá a Fednél sem lehet számottevő kamatemelésre számítani, a piac azt olvasta ki a szervezet legutóbbi ülésének jegyzőkönyvéből, hogy a jegybankárok elhalaszthatják az év végére tervezett kamatemelést” – mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Kapcsolódó
A görögök kezében az arany ára

Sok a baj az online tűzifa-kereskedelemmel

Számos jogsértést tárt fel az utóbbi időben az interneten tűzifát hirdetők körében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezért a hivatal arra inti a vásárlókat, hogy legyenek körültekintőek, ha az interneten rendelnek tűzifát - közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint az ellenőrzésekre legtöbbször lakossági bejelentés alapján került sor. A bejelentők rendszerint az interneten hirdetett, majd kiszállított tűzifa mennyiségét és minőségét kifogásolták, továbbá a bizonylatokat hiányolták, és panaszaikkal sok esetben már nem tudták utolérni a hirdetőt.

A Nébih - a faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletéért felelős hatóságként - felhívja a figyelmet, hogy egy vállalkozás jogszerű működésére önmagában nem jelent garanciát az, ha honlapjáról valaki már több éve rendel tűzifát. A hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint a hirdetők sok esetben nem tartják be a faanyag-kereskedelmi lánccal kapcsolatos, hatályos szabályokat.

A hivatal azt javasolja, a vevők ellenőrizzék, hogy a hirdető személy vagy cég neve szerepel-e a Nébih honlapján közzétett jogsértések között. Felhívják a figyelmet arra is, hogy előre utalással csak megbízható hirdető esetén fizessenek a vásárlók, és a megadott bankszámlaszámot feltétlenül vessék össze a cégnyilvántartásban szereplő adattal. Továbbá minden esetben kérjék a tűzifa átadásakor a nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, a névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint a tűzifa vásárlói tájékoztatót is - tartalmazza a Nébih tájékoztatása.

Se étkező-, se hálókocsi - Spórol a MÁV

Publikálás dátuma
2017.08.21. 13:27
Illusztráció. Fotó: Népszava
A MÁV-Start a gazdaságos működtetés érdekében több nemzetközi vonaton csökkenti, illetve megszünteti az étkező- és hálókocsi szolgáltatást a 2017/2018-as menetrend december 10-i életbelépésétől - közölte a vasúttársaság hétfőn.

A tájékoztatás szerint az elmúlt években, különösen 2016-ban az utasellátó jelentős veszteséget termelt, ezért megvizsgálva a nemzetközi járatok kihasználtságát, bevételtermelő képességét, döntöttek a járatok optimalizálása mellett.

A döntés értelmében több nemzetközi járat étkező- és hálókocsi nélkül közlekedik a decemberi menetrendváltástól, a Metropol EuroNight pedig Berlin helyett csak Prágáig közlekedik.

A változások nem érintik az Adria, Beograd, Dacia, Hungária, Kálmán Imre, Varsovia és Wiener Walzer elnevezésű nemzetközi járatokat - írja közleményében a MÁV-Start.

A vasútvállalat közleményében hangsúlyozta: mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdaságossági és üzleti alapon meghozott döntés egyetlen munkavállalója esetében se járjon negatív következménnyel.