Előfizetés

Kevesebben lettek az álláskeresők

A nyilvántartott álláskeresők száma 5,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júliusi zárónapon 274 700 álláskereső szerepelt, ez a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4 százalékos volt. Júliusban 43 500 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 14,1 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az álláskeresők 11 százaléka, 30 100 volt pályakezdő. Az álláskeresők 28,2 százaléka - 77 300 ember - tartósan, több mint egy éve keresett munkát. Az álláskeresők 46,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Júliusban 144 000 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 94 500 betöltetlen maradt.

Lazán bántak az állami vagyonnal

Ellenőrizhetetlen módon bánt az állami vagyonnal a Magyar Turisztikai Ügynökség és elődje, a Magyar Turizmus Zrt. - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a szervezetek 2012-2015 közötti gazdálkodásának vizsgálatát lezáró jelentésében.

Ebben az időszakban nem volt megfelelő célkitűzése a turisztikai cégnek, az állandó átszervezés, a felügyeleti szervek többszöri cseréje miatt az egyes időszakok tevékenysége összehasonlíthatatlanná vált. Összességében, "a társaság működésének szabályozottsága nem felelt meg az előírásoknak" - írta jelentésében az ÁSZ. Volt olyan időszak, amikor pénzkezelési szabályzatuk sem volt, az önköltségszámítást is meglehetősen lazán kezelték, és a felügyelő bizottság is csak két fővel működött.

Forró ősz jöhet a Tescónál

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:22
A dolgozók júliusi tüntetése FOTÓ: Tóth Gergő
Közösen nyújtja be ma bér- és létszámemelési követeléseit a Tesco dolgozóit képviselő két szakszervezet. A kiskereskedelmi lánc vezetőinek egy hetük lesz arra, hogy kidolgozzák javaslatait és választ adjanak. Ha nem sikerül megegyezni az érdekképviseleti szervezetekkel, akkor elvileg az országos hálózat 200 Tesco egységénél és a központban mintegy 16 500 munkavállaló szünetheti be a munkát. A Népszava információi szerint a legvalószínűbb, hogy szeptember elején valamelyik hétvégén találnának zárt ajtókat a vásárlók.

A követelések között szerepel egyebek mellett, hogy az a 3 ezer alkalmazott is kapja meg az idei teljes béremelés összegét, akiknek eddig alig több mint fele jutott. Ezen kívül a szakszervezetek szeretnék elérni, hogy a kisebb boltok vezetői is juthassanak hozzá területalapú pótlékhoz - tájékoztatta a Népszavát Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Az érdekvédők ragaszkodnak ahhoz is, hogy a Tesco határozza meg pontosan, hogy a különböző munkakörökhöz, milyen béreket rendelnek. Jelenleg előfordul, hogy egyes üzletekben a helyettes többet keres, mint a boltvezető.

A vállalat a szakmunkás-kategóriában bruttó 11 ezer forintot ajánlott, ami nettóban 7500 forint és 11 ezer Tesco-munkavállalót érint. A közép és felső vezetők bruttó 17 ezer forintos, vagyis nettó 11 500 forintos emelésre számíthatnak. A munkavállalók többségét adó szakmunkások, a mostani ajánlattal együtt idén az év eleji és a félévi emeléssel együtt 22-23 százalékos fizetésemelést könyvelhetnek majd el.

A Tesco jelenlegi álláspontja szerint nagyjából 600 különböző vezető pozícióban dolgozó ember nem kapna emelést, mert idén ők már részesültek béremelésben.

A szakszervezetek semmiképpen sem néznék jó szemmel, ha a Tesco a vállalati központban állítólag tervezett létszámleépítéssel spórolná meg a béremelés 1,5 milliárd forintra becsült költségének egy részét.

A dolgozói támogatottság nagy, de kérdés, hogy majd valójában hányan vennének részt a sztrájkban, hiszen a kiesett munkaidőre nem jár bér - jegyezte meg a Népszavának Sáling József.

A múlt hét végén Bubenkó Csaba, a másik Tesco-s érdekvédelmi szervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke még azzal vádolta Sáling Józsefet, hogy félretájékoztatta a sajtót, amikor arról számolt be, hogy megállapodás közeli helyzet alakult ki az egyeztetéseken. Bubenkó 25 százalékos bér és 15 százalékos létszámemelést követelt, és elutasította a cég ajánlatát. Az ügyet ismerő szakember szerint a kisebbik szakszervezet vezetője a sztrájkhangulatot az általa vezetett érdekvédelmi szervezet létszámának növelésére is föl akarta használni. Végül győzhetett a józan megfontolás, hogy egymással vetélkedve sokkal kisebb az esély a követeléseik elérésére, így tegnap megállapodtak, hogy a KASZ is megalakítja a maga sztrájkbizottságát és közösen tárgyalnak a Tescóval. A Népszava információi szerint az sem kizárt, hogy a két sztrájkbizottság egyesül.