mosógépcsere;gázkonvektor;gázkonvektor-csere;

Jelképes konvektorcserék

Szeptemberben indul a 80 százalékos gázkonvektorcsere-támogatási program. Jövőre a háztáji napelemekre nyerhető némi állami pénz.

Szeptember 21-től indul a lakossági gázkonvektorcsere pályázat - jelentette be hétfőn Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. A támogatási arány lapunk korábbi információinak megfelelően minden eddiginél nagyobb, 80 százalék. Egy készülékre legfeljebb 120 ezer forint nyerhető el, egy lakásra pedig maximum félmillió forint eshet. Jelentkezni továbbra is kizárólag interneten, ezúttal a konvektor2017.nfsi.hu oldalon lesz leheséges. Szabó Zsolt hangsúlyozta: a lehetőséget a most futó hűtő- és mosógépcserés kiíráshoz hasonlóan, térségenként különböző időpontban nyitják meg, rendre reggel 8-kor. E tárgyban ugyanakkor némi zavart okoz, hogy a már letölthető útmutatóban indulási időpontként egységesen szeptember 21-e szerepel. Az államtitkár ennek kapcsán lapunkat arról tájékoztatta, hogy ezt hamarosan módosítják.

A startpisztoly a most futó pályázatoktól eltérően várhatóan közvetlen egymást követő napokon dördül majd el. Szintén különbség, hogy a jelentkezéseket a felfüggesztési közleményt követő 24 órán át még mindenképp befogadják. Nincs kizárt ingatlantípus, viszont a kéményfelújítást most nem állják. Rangsorolásnál kizárólag a készülékcserével elérhető szén-dioxid-kibocsátás-csökkenés számít, a szociális vagy más helyzet nem. Az államtitkár az elkövetkező egy hónapban alapos felkészülésre és előfeltöltésre biztatta az érdeklődőket. Mint megemlítette, a beruházás saját felelősségre pályázatfeladás után, elbírálás előtt is megkezdhető. Szabó Zsolt szerint a szabályokat alapján a leendő nyerteseknek leginkább jövő tavaszra érdemes időzíteniük a cserét.

A teljes keret másfél milliárd forint. Ebből könnyen számítható – amint az államtitkár is célzott rá -, hogy körülbelül 12-13 ezer nyertesre számítanak. Úgyszintén elhangzott, hogy a több mint hárommillió hazai konvektor nagy többsége elavult, környezetszennyező, csereérett. A két adat közti több nagyságrendi különbség szakértők szerint erőteljesen rávilágít a mostani keret jelképes voltára.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) Nonprofit Kft. üdvözölte a döntést. Magyarország a maga 3,3 milliónyi készülékével Európában konvektor-nagyhatalom. Ezek gyakorta elavultak, nem hatékonyak, korszerűtlen vezérlésük és azbeszttömítésük miatt környezetszennyezők és egészségkárosítóak – írták. Emellett felhívják a figyelmet, hogy a ma forgalmazott gázkészülékek nagy részének beüzemelését jövő év január 1. után a gázművek nem engedélyezi. A tájékoztatón ennek kapcsán annyi hangzott el, hogy nem készül lista a támogatható készülékekről. Az internetes árösszehasonlító oldalakon végzett felmérésünk szerint a 120 ezer forintos plafon elegendő lehet. A legolcsóbb készülék (járulékos költségek nélkül) 40 ezerért vihető, a legdrágábbért viszont 230 ezret kell fizetni.

Jövőre napelem-támogatás jöhet

A szerényebb érdeklődést mutató gázkazánpályázat feltételeinek lazítását követően itt augusztus végéről a beadási határidőt is kitolták október 15-re - közölte kérdésünkre Szabó Zsolt. A 3,5 milliárdos keret nagyrészt már kimerült. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnapi közleménye szerint a most futó hűtő- és mosógépcserepályázat tegnapi, dél-dunántúli fordulójában reggel 8-tól a délután 1 órás felfüggesztésig 7 ezren jelentkeztek. Annak kapcsán, hogy lapunk számításai szerint az eddig lefutott öt térségben a keretet akár ötszörösen is túllépő igényeket fogadtak be, az államtitkár annyit mondott: az eddigi kiírások során a rendelkezésre álló összeg utólagos megemelésével minden szabályos pályázat támogatást nyert. Kérdésünkre azt is megerősítette, hogy idén a tárca szén-dioxid-kvótákból fedezett Otthon Melege Program nevű, vissza nem térítendő lakossági energiafelújítási pályázatai sorában már nem várható újabb. Azt is felfedte viszont, hogy jövőre háztartási napelemtelepek támogatása várható. Nem zárta ki, hogy ennél általánosabb célú program is indul, de szavai szerint felmérések igazolják, hogy a lakosság a készülékcserénél nagyobb horderejű felújítási támogatások iránt nem érdeklődik.